Äntligen varmt!

dsc01376

Medan jag var i Argentina fick vi vår luft-vattenvärmepump installerad. Vilken lättnad! Nu är temperaturen i hela huset stabila 19 grader. Sån lyx! Vi eldar i kakelugn och vedspis som komplement, för att minska elkostnaderna och för att det är mysigt.

På baksidan av huset, utanpå vardagsrummet, sitter själva pumpen – ett stort fult schabrak. Men vi är ju aldrig på baksidan. I källaren står tanken och lite annat smått och gott som jag inte vet namnet på.

Det låter och brummar en del faktiskt. Utedelen låter så det hörs in i vardagsrummet, men det stör mig inte så mycket. Däremot låter cirkulationspumpen (som ser till att det alltid finns varmvatten i rören) otroligt jobbigt. Vi har stängt av den nu – så det tar någon minut innan det kommer varmvatten i kranarna – och funderar på lösning.

Men bortsett från brummandet: aldrig mera sota vedpannan, aldrig mera släpa vedlass (eller i alla fall mycket mindre lass). Aldrig mera frysa. Känns helt fantastiskt! Hurra!

PS. Har ej sett den första elräkningen ännu.

Störigt

Tillvaron är så lättrubbad när man inte bor mitt i civilisationen. Efter att jag körde på rådjuret visade det sig ju att bilen var mer kvaddad än jag trodde. Vi lämnade in den på verkstan i onsdags, och den är inte klar förrän om några dagar. Så nu har vi bara en bil – en opålitlig jävel med glapp i tändningslåset. Den här veckan skulle jag jobba i Uppsala tre dagar och i Stockholm en dag. Fick ställa in Stockholmsresan idag – vilket i och för sig inte gjorde något, det är så mysigt att elda i vedspisen och sitta i arbetsrummet och se solen gå upp i rosa…

IMG_7575… och ner i blått…

IMG_7577Bilderna ser ju helt galna ut – men de är alltså helt obehandlade, jag lovar!

Min älskling, vad skulle jag göra utan dig?

November alltså, vilken rövmånad, om uttrycket tillåts. Vem älskar november? Allt är grått och fuktigt och man fryser ju tamejtusan mer nu än i februari. Idag regnar det och blåser ute och det är ju mysigt i två dagar ungefär, men inte i en månad. Jag längtar till julen och snön så jag knappt står ut.

Men! I år är allt lite lättare att uthärda, tack vare den här pjäsen:

IMG_0358

Jag gnodde den (eller honom, som sotaren säger) med spissvärta igår och tömde all aska. Passade också på att dra lite i olika handtag och reglage som jag ännu inte fattat riktigt vad det är. Älskar vedlåren också, den blå nötta färgen. Till höger om vedspisen finns en vedpanna, varmvatten från den kan – åtminstone i teorin – värma ett element ute i hallen. Men den är tom och vi låter den nog vara det. Vi har ju vattenburen värme från en betydligt mer effektiv vedpanna redan.

IMG_0354

Den fina vasen målade min mormor till sin mamma, “Till mamma julen 1948” står det på undersidan. Ljusstakarna är loppisfynd (30 kronor styck! – riktigt kap minsann), den lilla kommer från Jonathans mormor. Skulle vilja ha många fler såna här mässingsljusstakar, men de är svåra att hitta till ett rimligt pris tycker jag.

 

Äntligen eld!

vedspis

Just nu jobbar jag från golvet, för jag måste ju vakta min lilla brasa. Sotaren var här idag så nu går det bra att elda. Förra ägarna har nog inte eldat inne alls (!!!) så vi börjar lite försiktigt för att inte köra sönder nåt. Jag sitter här och petar in små pinnar i den illa vedspisen, värmer tåspetsarna, lyssnar på sprakandet och känner mig fantastiskt lycklig!

Den här hösten kommer bli den mysigaste i mitt liv. Tänk att det här kommer att bli vardag för mig – att gå upp på morgonen och tända en brasa i vedspisen på kontoret!