Äntligen vardag

Vad skönt det har varit den här veckan när alla pyst iväg till jobb och skolor och jag fått vara ifred.

Först måste jag liksom samla mig en dag eller två – städa, göra listor, sitta och glo – innan jag har hamnat i rätt jobbstämning. Har även ätit frukost framför tv:n och myst över dekadensen. (Jag är en äkta sjuttiotalist som tycker det är lite mysbusigt att slå på tv:n före klockan sju på kvällen.)

(Testar kameran i nya mobilen. Tycker bilderna blev väldigt gula?)

Här sitter jag och jobbar:

Älskar mitt jobb! Jag trodde att jag nästan blivit hemmafru (och inte sörjde jag det direkt), men nu har jag istället blivit erbjuden en massa roliga uppdrag under våren! Känner mig helt peppad.

Gullg bild på mig och syrran.

Men kolla, jag har skrivit “årsbokslut” två gånger på min lista! Då går det snabbare att bocka av, perfekt ju!

Nu ska jag samla mig för att ta åtta barn till badhuset och creperian i Norrtälje! Imorgon blir det mer ved. Önskar vi var klara med veden och kunde ägna oss åt roligare saker.

Hejdå augusti – hej jul

DSC00979

Och till den som säger att vi borde renovera fönstren säger jag: ja, det borde vi.

Idag regnar det på det där hopplösa sättet – man fattar inte hur det någonsin ska kunna sluta. Vi sov med öppet fönster inatt och det var förbannat kallt! Jonathan är ledig idag, han ska vara i ladan och städa. Jag sitter som vanligt i arbetsrummet med tända ljus och eldar i vedspisen.

Bra saker med den här årstiden är annars att vi plockar i princip all vår mat i trädgårdslandet eller skogen.

DSC00968

Jag tänkte göra rönnbärsgele, det är väl gott!

Eller så hämtar vi den i sjön – som i helgen då vi fiskade upp sex kilo kräftor!

DSC00971

Och Bodil badade såklart.

Och i förra veckan var jag på Formex, och en liten jullängtan smög sig på. Jag börjar förlika mig med tanken på höst.

DSC00960

De här ansiktskrukorna – så gulliga på ett 70-talsvis ju.

DSC00965

Så himla vacker och smart ljushållare! Vi slutade med levande ljus för några år sen för att de där klämljushållarna var så värdelösa.

Vardag, dag 1

DSC00907 Jag inledde min arbetsdag med att storstäda i arbetsrummet och möblera om lite. Hela rummet känns annorlunda! Jag flyttade tillbaka till skrivbordet framför fönstret och bytte ut mattan.

DSC00909 Älskar det här lilla toalettbordet från 40-talet så mycket! Vi köpte det på Blocket i somras och det rymmer mer än väl alla mina smink- och hårgrejer (faktum är att det nästan är tomt i skåpen, har inte mycket sånt). Det är så snyggt med lackad björk, och så utsökt att spegeln är helt cirkelformad.

Att väggens alla fem (?) lager syns bakom, kökskranarna sitter kvar sedan rummet var kök för länge sen och att en röd frottéhandduk sitter inproppad i ett rör där nere för att förhindra drag, det har jag slutat se för länge sen. Dessutom saknas taklist i halva rummet, taket är i två olika färger och förrra ägarna drog ett streck med kulspetspenna över trägolvet för att markera var de skulle sätta upp en vägg – men det gör inget heller. Tycker det här rummet är jättefint. En vacker dag tar jag tag i allt detta, och efter det kommer jag ju tycka att det är ännu finare.

DSC00910Den här hyllan tömde jag på en massa junk, till exempel fula plastmappar med Jonathans gamla KTH-tentor, och styrde upp några pärmar med bokföring och viktiga papper för gården och för mitt företag. Alla fina grejerna däruppe är sommarens loppisfynd som ska krängas på Tradera! Liksom kläderna här nedanför, som får hänga framme och vara snygga där skrivbordet stod förut.

DSC00915

Så nu är jag redo att börja min arbetshöst! Imorgon åker jag till Stockholm för ett reportage, sen ska jag göra långa listor på allt viktigt jag ska ägna hösten åt. Känner mig redan supereffektiv och kreativ! Hurra!

Från det ena till det andra

IMG_2504

En som allra helst ligger i mitt knä och sover när jag jobbar.

Alltså ursäkta för livsnjutarskryt, men dagar som denna är ju mina bästa! (Väljer att utelämna en galloperande bihåleinflammation här.)

Jag har ju bloggat om det förut, kontrasterna som gör mitt liv så himla lylligt. Idag har jag suttit och jobbat till vedspisens trygga sprakande och varit ute med Bodil i höstsolen. Strax ska jag hoppa i klackarna, åka till stan och käka lyxmiddag på Oaxen med mina syrror.

Japp, ville bara att ni skulle veta!

Jobbar hemma

När man vaknar en tidig morgon i mars, det är ruggit och regnet piskar rutan. Och man inser att man inte måste göra sig iordning och hetsa iväg, inget smink och inga obekväma skor, utan bara lugnt kliva i mjukiskläderna, hälla upp en kaffe, tända i vedspisen och sätta sig och jobba. Ett av många tillfällen då jag känner mig så oändligt nöjd med vårt livsval.

IMG_8618Fredagar är dessutom extra mysiga eftersom Jonathan är ledig. Ambitionen är att jag också ska vara det, men hittills har det gått sådär. Hur som helst är det så trivsamt att sitta här och jobba och se honom gå förbi med en planka utanför fönstret ibland, och sen kommer han och säger att lunchen är klar.

Nästa vecka jobbar jag min sista stockholmsdag, på ett tag i alla fall, vi får väl se om jag börjar ruttna bort härute efter det. Men det känns verkligen inte så. Innan vi flyttade garderade jag mig med tankar om att jag ju alltid kunde sticka till Stockholm och sitta på ett fik och skriva om jag fick lappsjuka. Men det har aldrig hänt.

 

Störigt

Tillvaron är så lättrubbad när man inte bor mitt i civilisationen. Efter att jag körde på rådjuret visade det sig ju att bilen var mer kvaddad än jag trodde. Vi lämnade in den på verkstan i onsdags, och den är inte klar förrän om några dagar. Så nu har vi bara en bil – en opålitlig jävel med glapp i tändningslåset. Den här veckan skulle jag jobba i Uppsala tre dagar och i Stockholm en dag. Fick ställa in Stockholmsresan idag – vilket i och för sig inte gjorde något, det är så mysigt att elda i vedspisen och sitta i arbetsrummet och se solen gå upp i rosa…

IMG_7575… och ner i blått…

IMG_7577Bilderna ser ju helt galna ut – men de är alltså helt obehandlade, jag lovar!

Fredagar

IMG_7356

Vad mysigt det är med fredagar när Jonathan är ledig – nyss kom han upp med en kopp kaffe till mig här i arbetsrummet. Jag jobbar lite idag och Jonathan fixar med vedpannan, men målet är att vi ska ha fredagar lediga tillsammans för gemensamma projekt på gården/i huset. Just nu handlar det mesta om att fixa ved – vi håller på och bygger upp ett lager eftersom veden ska torka ett år och det inte fanns någon när vi fyttade in. Vi tänker att om det finns ved för två år – med start efter sommaren – så finns det också marginal för ett ryggskott eller en fimbulvinter. Så kan vi jobba på i lugnare takt sen.

När vi är klara med veden väntar vardagsrumsrenovering och badrumsrenovering, och sen börjar väl odlarsäsongen? Förså grejer, bygga ett tillfälligt växthus, börja rodda med trädgårdslanden… Ja, sånt där som jag bara har vaga uppfattningar om men som säkert finns utförligt beskrivet i böcker och bloggar.

 

Min älskling, vad skulle jag göra utan dig?

November alltså, vilken rövmånad, om uttrycket tillåts. Vem älskar november? Allt är grått och fuktigt och man fryser ju tamejtusan mer nu än i februari. Idag regnar det och blåser ute och det är ju mysigt i två dagar ungefär, men inte i en månad. Jag längtar till julen och snön så jag knappt står ut.

Men! I år är allt lite lättare att uthärda, tack vare den här pjäsen:

IMG_0358

Jag gnodde den (eller honom, som sotaren säger) med spissvärta igår och tömde all aska. Passade också på att dra lite i olika handtag och reglage som jag ännu inte fattat riktigt vad det är. Älskar vedlåren också, den blå nötta färgen. Till höger om vedspisen finns en vedpanna, varmvatten från den kan – åtminstone i teorin – värma ett element ute i hallen. Men den är tom och vi låter den nog vara det. Vi har ju vattenburen värme från en betydligt mer effektiv vedpanna redan.

IMG_0354

Den fina vasen målade min mormor till sin mamma, “Till mamma julen 1948” står det på undersidan. Ljusstakarna är loppisfynd (30 kronor styck! – riktigt kap minsann), den lilla kommer från Jonathans mormor. Skulle vilja ha många fler såna här mässingsljusstakar, men de är svåra att hitta till ett rimligt pris tycker jag.

 

Bra saker med att frilansa hemifrån

jobba hemma

Det är mysigt. Jag älskar mitt hus och att gå runt och småfixa lite under arbetsdagen – sätta en deg, röra om i ett långkok, lägga in en vedklabbe i vedspisen, eller för den delen elda i vedpannan – ett heldagsprojekt. (Märks det att jag egentligen vill vara hemmafru?)

Det är effektivt. Om jag har mycket att göra är det bättre att sitta hemma själv än att vara på en arbetsplats och gagga bort tiden med kollegor eller sitta av den på idiotiska möten.

Det är fritt. Ingen flåsar mig i nacken och kontrollerar att jag verkligen jobbar alla timmar jag ska och inte sitter och bloggar mitt på dagen. Jag kan stanna med barnen i skolan en stund om de vill eller gå till frissan mitt på dagen utan att det stör någon – jag kan jobba på kvällen istället.

Det är gott. Alltid nära till skafferiet så jag kan styra upp ett mellis eller fixa en god lunch, istället för en smaklös microlåda från Konsum eller en kexchoklad jag inte ens var sugen på men ändå behövde.

Det är sunt! Skiner solen en liten stund kan jag sticka ut i trädgården och plocka lite eller gå en promenad (har aldrig hänt. Men det kan hända!).

Nackdelar?
Eftersom jag är en totalt luststyrd person utan karaktär, som kan ägna hela dagar åt prokrastinering, får jag ofta jobba på kvällar och helger. Ska försöka skärpa mig där för det är inte alls kul.
Kanske blir det ensamt i längden? Jag har inte märkt av det än, jag gillar att lalla runt i min egen värld men jag är ju rättså pratsugen när Jonathan kommer hem.
Jag blir en hemmafru på det dåliga sättet: jag gör automatiskt mer av hushållsarbetet eftersom jag är hemma mest.