Ladutaket – fiasko

Vi bestämde oss till slut för att skjuta på omläggningen av ladutaket till våren. Det snöblandade regnet i fredags gjorde att vi tänkte om. Nu har vi riggat allt, både byggställningen och alla säkerhetsanordningar, så det är bara att klättra upp och börja jobba när den första lärkan kommer och kvällarna blir långa och man ändå vill vara ute.

Men för att skydda takbjälkarna från ytterligare en vinter la vi på en pressening igår.

IMG_6305

Vi rullade ut den och spände den enligt konstens alla regler…

IMG_6312

Kämpade mot klockan, jobbade tills solen gick ner och dimman rullade in över ängarna…

IMG_6315

Sen gick vi in och åt boeuf bourguignon gjord på Mysan, och riktigt myste över vårt dagsverke och över att slippa ha ladutaket hängande över oss… Vi började planera vinterns inneprojekt, vardagsrummet.

Men i natt började det blåsa och dåna i huset så mycket att Ines vaknade och blev rädd. Och i morse när jag gick ut för att hämta tidningen hörde jag ett våldsamt prasslande och smällande i mörkret bortifrån ladan. Fiasko! Titta bara:

Mysan

På gården intill oss, Stabby Gård, föddes kalven Mysan för ett och ett halvt år sen. Efter ett kort men förmodat lyckligt liv där Mysan fått gå ute, äta foder som producerats på gården och gödslats med hennes eget bajs, skickades hon till Roslagens slakt och chark en mil hemifrån. Där är man extra mån om att inte stressa djuren vid slakt – till exempel får de själva gå in i transporten i sin egen takt (något jag tycker låter makabert, men det var såklart skönt för Mysan). Så sannolikt var Mysan även hyfsat lycklig när hon dog.

bild

Nu ligger en fjärdedel av Mysan i vår frysbox och väntar på att bli uppäten. Och vi måste lära oss hur man tillagar fransyska, rostbiff, ytterlår, innanlår, entrecote, filé och rulle. Rulle liksom, vad är det ens?

bild3Hur som helst är vi så glada för Mysan, och jag fantiserar om nästa år då en hel måltid hemma hos oss kan vara producerad av oss eller grannarna – grönsaker och potatis från våra land, lingon och svamp från skogen kanske, kött från granngården eller från skogen. Så långt ifrån det man köper i affären, inplastat och helt anonymt. Vet du vem dina köttbullar var eller var din rulle växte upp?