Valborg, våren, lyckan

Äntligen kom våren! Jag har på något sätt förlikat mig med att det har snöat varnnan dag hela april, inte ens blivit besviken när jag dragit upp rullgardinen utan tittat bort och tänt en brasa. Men när solen tittade fram och temperaturen steg över tio var lättnaden ändå enorm! Vilken lycka det är med fågelkvitter, humlesurr, vårlökar, hönskackel, vårvilda barn, vin på verandran, burgare på grillen… Ja, allt det där. Axlarna sjunker från sin halvårslånga placering strax under öronen, man slappnar av och andas lugnare.

IMG_3684

Valborgshelgen blev så fin. På lördagen jobbade Jonathan och barnen hade ridning på morgonen. Efter det hade vi en helt lugn dag när vi nästan inte gjorde någonting – barnen pysslade och jag jobbade llite.

På söndagen hade vi gäster, vi gosade med lammen och hoppade studsmatta (ja, även vuxna hoppade, till barnens stora förtjusning) och fikade ute.

IMG_3699

På kvällen gick vi över till grannen och kollade in deras brasa.

Måndagen – ah, en ledig bonusdag – började på ett fantastiskt vis med att vi la de sista plåtarna på fårstallet – taket är klart!!! (ja, lite småfix kvar vid gavlarna, plus att vi ska städa bort allt, men inte en enda skruv till ska jag dra i de där sabla plåtarna.)

Sen vällde det in gäster och släktingar och grannar och kompisar till barnen. Vi byggde staket i trädgården (mest Jonathan såklart), fikade och drack vin och grillade. Barnen röjde runt, cyklade, hoppade studsmatta och gick till grannen och lekte. Och jag tog inte en enda bild på hela dagen pga upptagen med livet.

Våren!!!!

PS. Alla fåren klarade sig efter kraftfodersvullandet. Phu!

IMG_3706

Men äääät dååå

IMG_2095

Allvarligt. Det finns ju barn som är vegetarianer – de äter väl bönor och linser och kikärter och tofu och sånt? Har jag skämt bort/fördärvat mina barn med för mycket köttbullar och falukorv? Av alla vegetariska rätter jag lagat sen vårt köttlöfte trädde i kraft har de gillat exakt en. Det är så otacksamt att laga mat som ingen äter, det blir så pissig stämning vid matbordet och ja, det är inget kul helt enkelt.

Men nu fokuserar vi på framgången, den enda succén hittills! Vi gjorde helstekt blomkål med parmesan och hasselnötter. Jag lanserade rätten som en brakmåltid – det vill säga en som framkallade pruttar. Det är ju förstås oemotståndligt i sig. Sen fick Sixten vara med och laga – här ovan ses han klä in blomkålarna i smör – för det har jag läst nånstans att det ska vara bra.

Men jag tror att det faktum att mina barn över huvud taget äter blomkål grundar sig i att de har sett den här scenen:

En bild om dan

IMG_1994Torsdag. Jag satt i arbetsrummet och jobbade. Bodil stod och glodde på mig stora delar av dagen. Kanske är det för att hon löper? Men hon kan liksom inte bara gå och lägga sig som hon brukar, hon står där och hetsar. Gnyr och gnäller och hoppar upp med framtassarna på skrivbordet och slickar mig i ansiktet.

IMG_2020

Fredag. Jag och Morris åkte till Göteborg! Det var så mysigt, vi åt middag på Puta Madre (som var väldigt stämningsfullt men inte hade så god mat tyvärr, men bra margarita hade de) och sen gick vi på Göteborgsoperan och såg Hair (som var väldigt proffsig och snygg men totalt saknade handling, de hade liksom skippat det. Men det gjorde inget tyckte Morris – medan jag faktiskt nickade till lite…)

IMG_2052

Lördag. Tåget hem. Jag älskar att åka tåg! Så otroligt skönt att ha en massa tid när man liksom inte kan göra något annat än att läsa en bok med gott samvete.

IMG_2070

Söndag. Jonathan jagar vildsvin idag (!) och jag och barnen har haft en så skön dag. På förmiddagen var det soligt, vi var ute och körde fyrhjuling och fixade lite med veden, matade och vattnade alla djur och lekte med Bodil. Hönsen är det lite synd om för de får inte gå ut eftersom fågelinfluensan härjar. Varje gång man öppnar dörren till hönshuset gör de utbrytningsförsök. Jag vet inte om de är tillräckligt smarta för att bli uttråkade, eller om den där frihetslängtan handlar om något annat, men idag gav vi dem i alla fall ett litet träd att klättra i/leka med, och så gav vi dem majs.

 

Hejdå galningar

dsc01460

Just nu kör vi två bilar varje dag i vårt hushåll. Det känns så sunkigt och helt tvärtemot den livsstil vi tänkte oss när vi flyttade ut. Det är lätt att köpa kravmärkt men svårt att avstå från saker.

Men nu har Jonathan bestämt sig för att börja åka buss till jobbet – en ny möjlighet öppnade sig när SL drog om en busslinje. Kanske kan vi vänja oss vid ett liv med bara en bil?

Det betyder att även barnen åker buss på morgonen. Och eftersom den enda bussen med rätt sträckning går klockan halv åtta, och det tar en halvtimme att gå till bussen med barnen, så gick vi upp klockan sex idag och Jonathan och barnen knallade iväg vid sju – i halv storm visade det sig. Alla var glada och peppade på den nya rutinen. Men de närmaste sex veckorna kommer det att vara en promenad i totalt mörker – först den 23 februari går solen upp klockan sju…

(PS. Jag gick upp och tände i vedspisen och tog en till kopp kaffe när de andra hade gått.)

Julkrubban

Glöm nu inte orsaken till att vi firar jul, bland allt frossande i mat, godis och julklappar – lilla Jesusbarnets födelse! Det har jag kommit ihåg i år och gjort en julkrubba. Försökte få med barnen på det här projektet, men den enda som tyckte det var kul var jag. I den lilla glaslådan fick det inte plats några vise män, änglar eller annat krafs, jag har fokuserat på det viktigaste; Josef och Maria, Jesus och fåren (de små tussarna i förgrunden på nedre bilden, tillverkade av Affes dreads).

img_1715 img_1716

En unge till och det går åt helvete

Efter att jag hade fött Ines tänkte jag direkt: aldrig mer. Nu är vi klara. Det är coolt att jag kände det så starkt rent fysiskt – det var en väldigt lätt och bra förlossning så det var inte det. Det var bara jag som var klar med barn.

1929356_68188528967_4297259_nOch jag har inte ändrat mig sen dess, och inte Jonathan heller – tre är lagom. Förutom att småbarn är tråkiga och jag inte skulle få sova när jag ville så tror jag att en till unge skulle vara en dödsdom för vårt äktenskap. Redan nu händer det här ungefär varje helg: Vi äter frukost. Jonathan reser sig och plockar undan i köket lite snabbt, sen går han ut och sätter igång med det han tänkt pyssla med under dagen. Jag går ett varv i huset och bäddar och plockar, ser till att barnen klär på sig, borstar tänderna och borstar håret, och kommer ut en timme efter Jonathan, skitirriterad såklart för att han har lämnat mig med allt. Jonathan argumenterar att man inte måste plocka hela tiden, men jag måste göra klart härinne innan jag kan gå ut och börja med något annat.

Och det är ju irriterande det här men man kan ju leva med det. MEN, om vi hade en till bebis. Då skulle jag aldrig komma ut ur huset. Jag skulle sitta och amma hela dagarna medan Jonathan pysslade med sitt därute. Jag är glad att vi fick våra ungar medan vi bodde i lägenhet i stan, det var så mycket lättare att leva jämställt där. Skulle vi få en unge till här skulle det gå åt helvete helt enkelt.

Ut i spenaten

Det är så skönt att bara kunna kliva rätt ut i naturen som vi gör här! Sixten var hemma och hostade härom dagen, men orkade ändå med en liten skidtur. Pjäxorna står i hallen, skidorna utanför dörren.

img_1638

Vi är ju ute flera gånger varje dag, i ur och skur, tack vare Bodil. Men även bortsett från det är vi ju ute minst en av två helgdagar och jobbar med något – idag har vi sågat upp och tagit hem en av de stora granarna vi tog ner förra helgen, barnen har byggt en koja och vi har eldat upp en massa granris, och så har vi dragit fram en ny höbal till fåren. Jag älskar att en så stor del av vårt liv pågår utomhus, helt naturligt och utan ansträngning.

 

Årets första skidtur och lugn och ro

img_1138Vilken otroligt skön dag. Sol och gnistrande snö (men imorgon blir det plusgrader igen, så vi känner igen november). Ines har ridit på förmiddagen och på eftermiddagen tog vi en skidtur i solnedgången. Och Ines envisades med att saxa uppför backen inne i skogen…

img_1155 img_1145

Vår helg är helt oplanerad, och det känns så himla skönt! Buenos Aires var fantastiskt och jag är så glad för allt vi gjorde där, men det var ju full fräs varje dag ända till midnatt. Så skönt att komma hem och inte ha en massa inbokat. Idag har jag städat lite, det är allt egentligen. Jonathan spelade kort med barnen. Jag och Ines kollade på film en stund mitt på dan. Så otroligt skönt och lugnt.

Jonathan är i och för sig inte riktigt lika bra på att softa. Imorse vid frukost myste han över att alla måsten är avklarade – värmepumpen installerad, fåren hemma, vinterhagen klar, vinterdäcken på osv.
Sen var han tyst en stund.
Sen började han trumma med fingrarna mot bordskanten.
Sen sa han ”Äääh jag går ut och bygger en grind till fårstallet”. Haha!

Barn för tillfällig vård och fostran

DSC00924 Idag regnar det och blåser styv kuling (alltså det vet jag inte om det gör precis, men det blåser som fan i alla fall, som vi säger här på östkusten). Jag eldar i vedspisen och skriver ett reportage om att odla på hösten. Ofta är jag tacksam över de små lyxigheterna i livet – som att kunna elda i vedspisen eller duscha varmt när det är kallt ute. Av någon anledning har jag börjat tänka mycket mer på sånt sen vi flyttade hit, kanske för att man känner sig mer sårbar och utsatt när man lever nära naturen.

DSC00925

Idag kom brev från socialnämnden, vi är nu godkända som jourhem. Jag hoppas att vi kan hjälpa till att göra skillnad i någons liv. Det finns så många barn som far illa att man inte orkar tänka på det ju. Vår tanke var ett ensamkommande flyktingbarn, men vi får väl se var behovet är störst antar jag. När våra barnbarn frågar oss vad vi gjorde under den stora flyktingkrisen på 10-talet kan vi förhoppningsvis säga att vi tog emot ett ensamt barn i vårt hem.

Loppis, får, bad och Morris

Vilken perfekt semesterdag! Som vanligt innehöll den alldeles för lite slappande, men annars. Jag och Jonathan åkte på en liten loppisturné och köpte så mycket fint – bland annat den här smörasken från Rörstrand, en riktig pulshöjare faktiskt! Köpte en massa porslin till loppisen, en illgul stormlykta, ett par superfina julgardiner och en duk också… Och Jonathan köpte lite verktyg och en låda med bultar.IMG_8597 Sen kom Morris ut en sväng och åt pannkakor med jordgubbar. Imorgon åker han på cykelsemester med två kompisar till Gotland, så jag letade fram lite lämplig semesterlitteratur att skicka med.

IMG_8606 Jag och barnen och Bobo åkte och tog ett kvällsdopp (fast jag badade inte, har blivit kräsen på äldre dar och tycker inte det är värt besväret i en dyig liten insjö. Däremot badar jag alltid i havet när tillfälle ges!). Bodil gillar att bada, det är kul. Hon går ut långt och försöker dra till sig vasstrån och näckrosblad, så huvudet hamnar under vattnet och det enda som sticker upp är en viftande svans.

IMG_8607 Sen tog vi ut Sirpa och Ripa till de andra fåren i hagen igen – Ripa har varit helt bra i många dagar utan vätskeersättning, så nu är vi inte oroliga längre. Så otroligt skönt att hon klarade sig!

IMG_8614mitt instagramkonto finns en supergullig film där Ripa hälsar på fegisarna. De känner inte varandra egentligen, de hann bara gå tillsammans i två dagar innan Ripa blev sjuk, och sen har vi ju haft henne och Sirpa hemma i två veckor.