Egen morgon

En tantgrej jag har börjat med de senaste åren är att vakna av mig själv tidigt på morgonen även på helgerna. Det gör inget, jag är inte trött och vill inte somna om. Tvärtom är det skönt att ligga och läsa en stund eller gå upp och ha huset för sig själv.

Idag har jag kissat hunden och varit hos fåren och hönsen, tänt en brasa, gjort kaffe och kokat ägg, dragit igång en tvättmaskin och fotat den nya duken och de omklädda stolarna i köket så ni ska få se! Älskar den typen av makeover som bara kräver en sax och en häftpicka!

Jonathan är så förundrad över att jag inte stör ihjäl mig på vårt köksgolv – och det är faktiskt konstigt! Det är otroligt sunkigt med flera hål, och så flärpar det i skarvarna. Men faktiskt bryr jag mig inte! Helt otroligt!

Tänk hur grönt det kommer bli här när murgrönan tagit över fönstret.

Det här köksfönstret vid arbetsbänken är en överdokumenterad plats känner jag, men tja, det är fint här. Och väldigt kallt – vattnet i tuplanvasen fryser till is ibland!

Hallen 2.0

Jag målade om i hallen och passade på att röja upp lite. Det blev grått eftersom jag hade räknat fel och köpt en miljon burkar för mycket när jag målade i gästrummet, och det blev jättebra!

Här från trappan mot köket:

DSC02034Och från köket mot trappan:

DSC02039Från badrumsdörren mot ytterhallen (eller vad säger man? Där ytterdörren är.):

DSC02024 Tyvärr hann det bli lite stökigt igen innan jag fotade, men jaja.

DSC02032Den här spegeln är mitt bästa loppisfynd – 50 spänn! Det ska egentligen sitta en lampa i ljusstaken.

DSC02044

Bordet under spegeln är min favoritmöbel – som jag tror jag är ensam i världen om att gilla. Min pappas farfar var sjökapten på ett handelsfartyg och reste bland annat till Indien, varifrån han tog med sig det här bordet hem. Älskar möbler med en historia! Jag tycker det är så fint. Dessutom har det funnits i mina hem i hela mitt liv.

DSC02026Mer loppisfynd! Den här lilla soffan kostade 300 kronor på min favoritbutik i Norrtälje. Borde kanske måla om den, men äh. 

DSC02027

De här små porslinssvanarna tänkte jag att jag skulle börja samla på, men det var inge kul för de finns på varenda loppis. Ingen sport. Men de är praktiska att ha i hallen för småkrafs.

DSC02028En annan grej som jag kanske är ensam om att älska är näverslöjd. Älskar ALLT som andas allmoge.

DSC02029Jonathans brorsa och hans fru har gjort så fina hängare till barnen med deras Gibli-favoriter.

IMG_6539Mer loppisfynd: gulliga fågeltavlor, tio spänn. Samt nedan en ljuvlig taklampa som jag fyndade på Blocket för flera år sen och som äntligen kommit upp.

IMG_6551

Slut på rapport!

Vemangel

DSC01923 Kolla vilken pjäs vi köpte på Blocket i somras – en handvevad mangel!

DSC01922

Jag har önskat mig en så länge, och så dök det upp en i närheten för 100 spänn! De kanske inte är så lättsålda – den är både enorm och svintung. Men vi har ju plats!

DSC01925

Jag skulle vilja putsa upp den lite, kanske med något slags vax? Den gnisslar lite också och borde kanske oljas, men jag är så rädd att det hamnar olja på något ställe som kommer i kontakt med tyget man ska mangla.

DSC01931

Alltså den är så otroligt vacker! Även om vi aldrig skulle använda den pryder den sin plats som inredningsdetalj.

DSC01938

Idag provade jag att mangla ett örngott.

DSC01939

Det blev väldigt platt, men också ganska skrynkligt. Jag tror att jag måste anlita ett barn till att veva medan jag sträcker tyget.

DSC01940

Jag planerar att från och med nu mangla alla dukar, kökshanddukar och lakan. Inget går upp mot att sova i nymanglade lakan, det säger min faster!

40-årspresenten och hur jag lurar mig själv att jobba

Det tråkigaste jag vet är samma, samma. Konstigt kanske, eftersom jag lever ett liv som på sätt och vis är mycket samma, samma – på ett annat sätt älskar jag det, men det finns ju olika slags samma om ni hajar… Hur som helst har jag också väldigt dålig självdisciplin och har svårt att tvinga mig till att göra saker jag inte har lust med.

Men ett knep när jag inte har lust att jobba är att byta arbetsplats! Idag satte jag mig i vardagsrummet, och vips kändes allt nytt och spännande igen (ja, mitt liv är så litet. Men det är mysigt och skönt)! Här är min nya utsikt:

DSC01773

Och när jag tog den här bilden kom jag på att jag inte visat min fina 40-årspresent från Jonathan, fotpallen där framme.

DSC01768Det är en kamelsadel från Egypten! Jonathan köpte den av en kvinna vars mamma jobbade på svenska ambassaden i Kairo på 1950-talet. Säkert krimskrams tillverkat för turister – men i alla fall från 1950-talet!

DSC01763Såhär är den tänkt att användas (hos oss alltså, pga har ej kamel), och den är utmärkt ändamålsenlig! Och så snygg! Gillar såna där gamla grejer från kolonilatiden – vi har också ett litet bord med kobror (?) till ben som min farfars far sjökaptenen tog hem från Indien.

Brasvärmen

Idag är det ett sabla liv här hemma, det bankas och borras. Muraren är här för att installera vår braskamin i hallen! Den har stått där och suktat oss i säkert en månad nu, men nu är det inte långt kvar. Det kommer att bli så bra, vi har inga element i hallen så det är alltid kallt där nu – men inte länge till! Dessutom kommer ju värmen sprida sig även till övervåningen eftersom det är öppet vid trappan. Vi hoppas att vi kan stänga av elementen helt i de rum vi eldar i.

Vi har valt en klassisk gjutjärnskamin från Morsø, 2B classic heter den. Extra fint att den har eklöv och ekorre på sig – vår by heter ju Ekeby.

gx_morsoe_2B_Classic_600x600_frit

 

2016 – Huset

Jag hade tänkt att jag skulle sammanfatta året i några inlägg under mellandagarna, men jag gjorde ved och låg i soffan och kollade på the Crown istället. Men här kommer förra årets husfix:
Året började med att jag slipade och oljade vardagsrumsgolvet. Det blev ett enormt lyft för rummet, så mycket ljusare och fräschare. Här är ganska mörkt eftersom två fönster vetter mot norr och ett fönster mot ett stort äppelträd. Tidigare var golvet fernissat (tror jag?), rödbrunt, blankt, slitet och ojämt.

img_4056

Sen byggde Jonathan bokhyllor och jag målade. Det blev så fantastiskt fint! Jag har inte visat före/efterbilder på rummet än eftersom jag inte tapetserat. Men nu finns tapetrullarna på plats, ska bara fixa lite annat först…

img_4763 img_4831

Sen fixade jag iordning gästrummet, vårt fulaste rum. Jag målade över de gräsliga tapeterna och piffade lite. Golvet och taket är fortfarande fult, men ändå en stor förbättring!

img_6568 img_6570 img_6571 När jag tittar på dessa bilder inser jag hur mycket det har slammat igen därinne nu, våningssängen är ett skrotupplag, och pysselhörnan, välorganiserad nedan, är nu en enda stor hög med bråte som burits dit från andra ställen.

img_6573

Sen blev det vår och sommar och det mesta hände utomhus. Men jag köpte ett köksbord på Blocket i alla fall och målade om, det blev väldigt fint!

img_8687

Sen började vardagen igen och jag möblerade om i arbetsrummet. Här ska snart göras om igen – klädställningen ska bort och en gästsäng ska stå där. I gästrummet ska Jonathans kompis bo ett tag, sen hoppas vi att vi får bli familjehem åt någon som får sitt tonårsrum där.

dsc00907

Medan jag var i Argentina – lägligt nog – installerades vår luft-vattenvärmepump. Det är en enorm befrielse att slippa den satans vedpannan, och dessutom ha en hygglig temperatur inomhus. Elräkningen blev tre gånger högre i ett nafs – men det kommer bli bättre när vi fått igång kaminen i hallen tror jag.

Ja, mer verkar inte ha hänt inne i huset i år. Men under 2017 ska vi alltså sätta in en kamin och måla i hallen och tapetsera i vardagsrummet. Det finns så mycket mer jag vill göra, men ja, tiden, pengarna, ni vet.

Julen börjar NU

dsc01412Idag är det prick en månad kvar till julafton, och en månad är lagom lång tid att julmysa tycker jag. Istället för att jobba (det får jag göra ikväll) pysslade jag om mina små julrosor lite. (Köpte dem overkligt billigt på Blomsterlandet igår – de kostade 29 kronor styck, brukar inte julrosor kosta över hundringen?) Det visade sig att vi inte hade några krukor som passade, så jag lindade in dem i papper och piffade med lite enekvistar.

dsc01398 dsc01402Jag knöt en snodd av gummiband innan jag lindade pappret runt krukan, så var det bara att trä på den sen!

dsc01407

Sen stack jag ner enekvistar runtom, och dolde gummibandet med ett gammalt luciaband som jag hittade i jullådan. Å så fint!

Fem minuters fix

DSC00994I morse när vi vaknade berättade jag för Jonathan vad jag skulle vilja göra idag: klippa gräset, klippa häcken, plocka äpplen, röja med slyröjaren. Jag frågade honom vad han ville, och han sa: börja rodda i trädgårdslandet inför nästa säsong, göra klart fårhagen och städa i ladan. Men det regnade hela eftermiddagen sååå vi sket i allt. Men det var rätt skönt, vi var inne och pysslade, och jag gjorde en liten bokhylla av en sockerlåda (very shabby chic!). Min typ av pyssel – få en ingivelse, hämta en låda och en skruvdragare – brr-brr- klart! Här står nu böcker jag samlat på mig men ännu inte hunnit läsa. Hyllan sitter under lilla fönstret i sovrummet.DSC00998

Hejdå augusti – hej jul

DSC00979

Och till den som säger att vi borde renovera fönstren säger jag: ja, det borde vi.

Idag regnar det på det där hopplösa sättet – man fattar inte hur det någonsin ska kunna sluta. Vi sov med öppet fönster inatt och det var förbannat kallt! Jonathan är ledig idag, han ska vara i ladan och städa. Jag sitter som vanligt i arbetsrummet med tända ljus och eldar i vedspisen.

Bra saker med den här årstiden är annars att vi plockar i princip all vår mat i trädgårdslandet eller skogen.

DSC00968

Jag tänkte göra rönnbärsgele, det är väl gott!

Eller så hämtar vi den i sjön – som i helgen då vi fiskade upp sex kilo kräftor!

DSC00971

Och Bodil badade såklart.

Och i förra veckan var jag på Formex, och en liten jullängtan smög sig på. Jag börjar förlika mig med tanken på höst.

DSC00960

De här ansiktskrukorna – så gulliga på ett 70-talsvis ju.

DSC00965

Så himla vacker och smart ljushållare! Vi slutade med levande ljus för några år sen för att de där klämljushållarna var så värdelösa.

Vardag, dag 1

DSC00907 Jag inledde min arbetsdag med att storstäda i arbetsrummet och möblera om lite. Hela rummet känns annorlunda! Jag flyttade tillbaka till skrivbordet framför fönstret och bytte ut mattan.

DSC00909 Älskar det här lilla toalettbordet från 40-talet så mycket! Vi köpte det på Blocket i somras och det rymmer mer än väl alla mina smink- och hårgrejer (faktum är att det nästan är tomt i skåpen, har inte mycket sånt). Det är så snyggt med lackad björk, och så utsökt att spegeln är helt cirkelformad.

Att väggens alla fem (?) lager syns bakom, kökskranarna sitter kvar sedan rummet var kök för länge sen och att en röd frottéhandduk sitter inproppad i ett rör där nere för att förhindra drag, det har jag slutat se för länge sen. Dessutom saknas taklist i halva rummet, taket är i två olika färger och förrra ägarna drog ett streck med kulspetspenna över trägolvet för att markera var de skulle sätta upp en vägg – men det gör inget heller. Tycker det här rummet är jättefint. En vacker dag tar jag tag i allt detta, och efter det kommer jag ju tycka att det är ännu finare.

DSC00910Den här hyllan tömde jag på en massa junk, till exempel fula plastmappar med Jonathans gamla KTH-tentor, och styrde upp några pärmar med bokföring och viktiga papper för gården och för mitt företag. Alla fina grejerna däruppe är sommarens loppisfynd som ska krängas på Tradera! Liksom kläderna här nedanför, som får hänga framme och vara snygga där skrivbordet stod förut.

DSC00915

Så nu är jag redo att börja min arbetshöst! Imorgon åker jag till Stockholm för ett reportage, sen ska jag göra långa listor på allt viktigt jag ska ägna hösten åt. Känner mig redan supereffektiv och kreativ! Hurra!