Skydd till kållanden

IMG_4397 (2)I år odlar vi massor av kål! Förra året experimenterade vi lite med att odla grönkål på friland tillsammans med ringblommor, som sägs ha en avskräckande effekt på kålfjärilen. Det funkade inte alls, jag misstänker att ringblommorna redan måste vara utslagna när grönkålen sätts dit för att det ska ha effekt. Hur som helst har vi kommit fram till att det bästa är ett fysiskt hinder mellan fjärilen och kålen. I år byggde Jonathan en uppdaterad version av förra årets kåltält, som inte höll för att bli flyttade på hösten. De här har en sarg undertill som gör att man kan lyfta upp och flytta hela modulerna. Vi byter ju plats på kålodlingen varje år för att undika sjukdomar, och då ska kåltältet kunna flytta med.

IMG_4399 (2)Längs långsidorna kan man fälla upp tyget, som nedtill är rullat på armeringsjärn och fastklämt bakom två klykor. Bara att lyfta upp och lägga i klykan uppe på nocken när man vill rensa eller skörda! Älskar att vara gift med en som gillar att bygga och uppfinna.

IMG_4400 (2)

Det ser också himla snyggt och romantiskt ut med allt det här spetstyget.

Äntligen klara med trädgårdslandet

Eller typ i alla fall. Vi fick sättpotatis och sättlök över, så vi tänkte göra ett till land i fårens vinterhage. Och så ska Jonathan bygga nät till jordgubbslanden som skydd mot fåglarna. Men annars!

IMG_4391

Idag har vi sått och planterat ut störbrytbönor (ställningarna närmast i bild, kommer bli så fint när de klättrar där!), squash, blommor (nån sommarblanding som jag hällde ut), morötter, palsternacka, rädisor, rödbetor, polkabetor, sockerärtor, potatis, röd och gul lök, vitlök (borde satt i höstas men fick ner den i våras – enda trösten när det snöade i maj var att det var bra för vitlöken att få lite vinter tänkte jag), rotselleri, stjälkselleri, ringblommor, nyzeländsk spenat, mangold, rödkål, vitkål, svartkål, grönkål, blomkål (de två vita tälten i bakgrunden är skydd mot kållarver/kålfjärilar)… Ja och så hoppas jag på jordgubbarna i år. Det var nog allt! Örter och lite sallad tänkte jag ha uppe på altanen om jag får ha det ifred för hönsen. I växthusen (avloppsväxthuset och det där Jonathan odlat tobak tidigare) blir det tomater, gurka, meloner, chili. Kanske kan vi skörda några sparrisar i år, det satte vi förra året bakom avloppsväxthuset.

Vinbär, hallon och blåbärstry hoppas jag också på, vi har inte fått någon jätteleverans på bärfronten tidigare. Äpplen och körsbär tror jag knappt på, de har blommat jättedåligt, pga den kalla våren antar jag.

Ah, detta är en så underbar tid på året, all förväntan!

Nu väntar två sinnessjukt intensiva jobbveckor, sen SEMESTER!

Lilla skördetiden

Den riktiga skördetiden är ju såklart i augusti-september. Men redan nu finns spenat i massor (den är till och med svår att odla senare på sommaren) och även en massa dill. Rabarber har jag fryst in för jag har inte hunnit göra saft. Känns som att vi har smygstartat skördesäsongen! Så härligt att få stoppa saker i frysen! Som vanligt fantiserar jag om att fylla frysen och skafferiet så det räcker hela vintern. Älskar att hamstra.

 

Vi ligger såååå mycket efter…

Först idag fick vi potatisen i jorden! Tur att Jonathan har förgrott potatis i hinkar som har kommit upp fint. De grävde vi också ner idag – hinkarna alltså – och passade på att kupa.

Morötterna sådde vi idag – de ska man väl så när jorden reder sig? (Vilket i och för sig är typ nu, eftersom det snöade hela maj…) Annars har vi inte sått något alls. Hur ska det gå…?

IMG_4289

Tur att barnen hjälper till (ibland).

IMG_4284Det där gröna på potatisen är rester av nätpåsen den låg i – den hade hunnit gro så mycket att det inte gick att trassla loss den från påsen.

IMG_4277

Den här sista bilden tog jag nyss genom fönstret (slappt, orkade inte ens öppna) – det är inte såhär man önskar att trädgårdslandet ser ut den femte juni. Sex bäddar helt orensade och nio osådda.

IMG_4296

Jag stör mig också på allt gräs som växer runtom – det finns en massa bärbuskar där men de syns ju knappt. Jag fantiserar om en välorganiserad potager med raka ogräsfria grusgångar… Men jag försöker tänka på att det bara är andra året vi odlar på den här platsen. Det tar ju tid att bygga upp.

Trädgårdslandet just nu

Det har snöat hela våren och vi har varit upptagna med att stängsla. Först nu har jag börjat rensa i trädgårdslandet så att vi kan börja så och plantera ut. När jag sliter med de här frodiga grästuvorna undrar jag hur tusan folk kan ha svårt att anlägga gräsmattor – tricket är helt uppenbart att täcka marken med markduk och sen lägga en decimeter flis på det.

Varmbänken – nu ännu fulare

I år har Jonathan isolerat varmbänken med ullen från fåren som klipptes för några veckor sen. Det gör årets varmbänk ännu fulare än förra årets, som jag gnällde på här. I botten ligger hö, sen kom grannen och tippade i en kubikmeter färskt hästbajs, och sen toppade Jonathan med en massa varmvatten. Överst jord. Temperaturen steg efter ett tag, sen sjönk den,  och när den så småningom stabiliserats på runt 20 grader sådde han spenat, sallad, rädisor och morötter. Och persilja.

IMG_2986 Allt är verkligen overkligt fult i naturen just nu. Det kommer att vara fult i säkert en månad till. Men det är inte så noga, bara solen skiner!

IMG_2988

Hur som helst, det gror i alla fall fint i den fula varmbänken! Snart skördar vi sallad till maten.

IMG_2987

Innan naturen tar över

IMG_7371

Idag är det vidrigt väder ute – grått och väldigt geggigt. Ingen blir glad.

Men det är inte så jättejättelång tid kvar tills vi sitter och lapar sol i trädgårdslandet på det här sättet! Älskar början av odlingssäsongen när man fotfarande inbillar sig att man har kontroll. Små plantor i räta rader, ogräset plockas minutiöst, gångarna i trädgårdslandet är oklanderligt raka.

Alla vet vad som händer sen. Ogräset invaderar. Grönkålen spränger sitt insektsnättält. Squashplantorna och jordgubbarnas revor kräver sitt lebensraum. Naturen tar över.

Nu börjar det! Odlingssäsongen alltså!

Jag kan inte fatta att jag lägger upp de här ohyggligt deppiga bilderna, men budskapet är ändå hoppfullt: nu börjar odlingssäsongen! Jonathan har lyssnat på sin favoritpodd Två odlare emellan, fått feeling och börja förkultivera till varmbänken. Här står salladen (tror jag) och gonar sig i värmen från värmegolvet i badrummet.

IMG_2168 I år kör vi förkultivering i källaren – vårt mysigaste rum! Här ett experiment med plast för att hålla värmen bättre. Det är typ åtta grader i källaren nu…

IMG_2169 Här (nedan) blandar Jonathan bra jord i hinkar… De runda svarta hinkarna är till potatis tror jag – den ska planteras i hinkar utan botten och sen grävas ner i landet. Det ska ge tidigare skörd och Jonathan tänker att det kanske också hindrar sorkarna från att snaska i sig vår mat.

IMG_2171

Jag är inte så förtjust i den här delen av odlingsåret – förkultivering stressar mig, det är så mycket att hålla reda på och passa på hela tiden. Men Jonathan älskar det! Jag tycker däremot mycket om att sitta i trädgårdslandet och rensa ogräs (jag är en simpel människa), så jag tar igen det senare.

Edit: Och kolla vad som just dök upp på Aftonbladet! Tur att man snart har sitt salladsbehov täckt då! *myser*

Skärmavbild 2017-02-01 kl. 10.20.11

Snart snaaaart fast inte så snart…

När man vaknar och det är helt svart därute, och sen efter ett tag ser det ut såhär:IMG_1988

Då längtar man ju ihjäl sig efter det här:

DSC00545 DSC00583

De här bilderna är från maj förra året – det känns så hopplöst att det är FYRA MÅNADER kvar till det här…

Under tiden har jag börjat fantisera lite om vad jag vill odla. Jag är ju ingen perennrabattsperson kanske, men jag skulle i alla fall vilja ha lite blommor. Vallmo är det finaste!

swlxcwedzzs-corina-ardeleanu

Jag skulle bara vilja ha en liten blomsterkulle på den där vallen som har bildats över avloppet, mellan trädgårdslandet och växthuset. Jag har strösslat ut blomsterblandningsfrön där förut – ingenting. Jag har planterat ut försådda ringblommor – ingenting. Det är alltid en massa annat skit som tar över! Måste jag liksom rensa bort allt och så i bar jord…? Då känns det kanske inte lika viktigt med en blomsterkulle….

Lupiner då, det är ju ett ogräs, det borde inte vara svårt?

vpz1ai6val8-annie-spratt Förra våren (och förrförra tror jag) grävde vi upp lupinplantor på andra ställen och planterade hos oss i backen bredvid ladan, och dessutom försådde jag några små plantor och planterade ut förra året, och de ska ju blomma andra året vad jag har förstått. Drömmen är att hela slänten skulle blomma av lupiner på försommaren! Hittills har det gått sådär, men kanske att det tar sig till i år då…

En pion har vi i trädgården, som blommar lydigt varje år. Så vackert! Och så brukar jag peta ner några lökar här och där på hösten, det blir så fint när tulpanerna blommar medan allt annat fortfarande är ganska fult i naturen.

IMG_7620

Förra året sådde jag ringblommor i trädgårdslandet, men egentligen tycker jag inte de är så fina. De är tacksamma för de växer bra, är färgglada och lätta att plocka buketter av, men jag kanske hittar på nåt annat i år. Det är i alla fall fint att blanda upp med några rader blommor bland allt det gröna i trädgårdslandet!

Hoppas nån ger mig jättemycket pengar så jag inte behöver jobba på hela våren utan bara kan krypa omkring i trädgårdslandet, det vore så mysigt.

2016 – Odlingarna

Just nu är det elva minusgrader (inatt var det minus 18!), jag sitter framför brasan med dunkande bihålor och drömmer mig några månader framåt i tiden genom att kolla på förra årets odlingsbilder.

Vi skalade upp rejält som planerat, och byggde ett jättestort trädgårdsland med snigelstängsel.

img_5980

Sen täckte vi marken med kartong och vräkte på hästgödsel och jord i olika proportioner beroende på vad som skulle odlas. Marken mellan odlingssängarna täckte vi med tidningar och flis. Där växte det så småningom upp enorma mängder ogräs, men jaja.

img_6021

Vi fikade ute i vårsolen och fågelkvittret, och tyckte allt var underbart. Inte förrän man ser bilderna efteråt inser man att det mesta är brunt, grått och dammigt i det stenhårda obarmhärtiga vårljuset. Men det spelar ingen roll!

dsc00470

Längtar så till våren när jag ser den här bilden nedanför. Ljusa kvällar när man aldrig vill gå in. Så underbart!

img_7379Här nedanför syns trädgårdslandet uppifrån ladutaket (eller egentligen från en skylift) i juni någon gång. I år ska allt det där gräset runtomkring trädgårdslandet väck – vi har täckt en bit mark för ett ytterligare potatisland och planterat en del bärbuskar. Drömmen är att hela den här hagen ska odlas upp!

img_8385Jonathan invigde sitt avloppsväxthus, som först inte verkade funka alls. Tanken var att plantorna skulle växa i bara sand, och hämta all näring från avloppsvattnet som filtreras genom sanden. Men när han satte ut dem nådde rötterna inte tillräckligt långt ner, så de tog sig inte. Jonathan tänkte om och förkultiverade i jord, och så vattnade vi lite i början har jag för mig. Men sen tog det sig jättefint därinne! Inget ogräs, inget behov av vatten eller näring.

img_9245

Jonathan experimenterade med olika sätt att förkultivera – i plastkruka, i toapappersrulle och i tidningskruka. Tror han landade i att tidningskrukorna blev bäst – han använde en vinflaska som mall när han rullade dem.

img_6813

Sen började vi äta allt vi hade odlat, det är ju en sån oslagbar känsla!

img_8999

img_9018

img_0167

Vi har fortfarande saft, sylt, äppelmos och västeråsgurka kvar. Och i frysen finns lingon och blåbär. De sista potatisarna åt vi upp på nyårsafton. Purpurkålen står fortfarande i landet!

Det största misslyckandet under förra året var att nästan hela squash- och pumpaskörden strök med i en frostknäpp en juninatt. Några grejer tog sig inte alls, som till exempel rotselleri. Det mesta annat gick hyfsat!

Till nästa säsong vill jag odla mindre av det som ändå ingen annan än jag tycker om, till exempel squash och sallad. Jag vill odla mer av det man lätt lagrar, som rotfrukter och potatis. Jag vill också prova fler sorters kål, som till exempel rödkål och vitkål. Kanske brysselkål? Och mycket mer lök! Blev också sugen på att prova att odla melon i växthuset. Och i år är det väl dags för jordgubbarna att ta fart? Vi har nu fem präktiga bäddar med jordgubbar. Troligen har jorden varit för näringsrik tidigare, därför har det blivit mer blad än bär – men 2017 blir jordgubbsfrossans år!