Det lilla

Den senste veckan har varit omtumlande för oss i vår familj, och vi har fått en liten glimt av hur otroligt orättvist livet är, vissa (vi) har allt och andra har absolut ingenting. När jag har scrollat instaflödet och tittat på lilla-fröken-den-och-den:s mysiga julpynt har jag bara känt avsmak.

Men ändå, de små sakerna är ju också viktiga, och de ger en sorts okomplicerad lycka. Mitt senaste lilla lyckofynd är den här tekannan i mint condition! Har på riktigt trånat efter den i tio år. Är patetisk. Men lycklig!

IMG_6498IMG_6509

IMG_6510

Min önskelista

100667-Spegel-Magdalena-2105-2 En riktigt stor fläskig spegel, gärna med guldram, till sovrummet. Just nu hänger där en ful väggspegel från Ikea, som jag blir irriterad på varje dag. Den här dödssnygga kommer från Oscar och Clothilde som ju har exremt snygg inredning som jag aldrig köper pga har inte råd. Letar efter en liknande på Blocket och loppisar, men borde nog snarare hänga på Bukowskis antar jag…

camera-691557_1920 En fotokurs. Jag är så himla dålig på att fota, blir alltid besviken på mina egna bilder för att de inte ser ut som jag tänkt mig. Jag har fått en hyfsat bra kamera som jag inte riktigt lärt mig än pga är teknikfiende. Jag tror att en kurs skulle sätta igång mig lite och vara förlösande!

Stihl_FS350

En röjsåg. Kommer nog köpa en snart känner jag. Jag är så trött på allt gräs och all sly som bara frodas omkring mig, jag vill tukta naturen! Vi brukar låna mammas någon gång om året, och den här sommaern köpte vi en på en loppis för en hundring, men den var inte superbra direkt…

Vemangel

DSC01923 Kolla vilken pjäs vi köpte på Blocket i somras – en handvevad mangel!

DSC01922

Jag har önskat mig en så länge, och så dök det upp en i närheten för 100 spänn! De kanske inte är så lättsålda – den är både enorm och svintung. Men vi har ju plats!

DSC01925

Jag skulle vilja putsa upp den lite, kanske med något slags vax? Den gnisslar lite också och borde kanske oljas, men jag är så rädd att det hamnar olja på något ställe som kommer i kontakt med tyget man ska mangla.

DSC01931

Alltså den är så otroligt vacker! Även om vi aldrig skulle använda den pryder den sin plats som inredningsdetalj.

DSC01938

Idag provade jag att mangla ett örngott.

DSC01939

Det blev väldigt platt, men också ganska skrynkligt. Jag tror att jag måste anlita ett barn till att veva medan jag sträcker tyget.

DSC01940

Jag planerar att från och med nu mangla alla dukar, kökshanddukar och lakan. Inget går upp mot att sova i nymanglade lakan, det säger min faster!

Loppis i Ekeby

DSC00094Jag och min vän Karin har samlat skatter ända sen i höstas, och snart är det dags för oss att slå upp portarna till vår LOPPIS!

På vår loge här i Ekeby kommer vi att sälja massor av fina grejer – porslin, glas, tyger, kläder, tavlor och prydnadsgrejer, en hel del möbler, men också barnkläder och leksaker, vanligt husgeråd, grejer man brukar hitta på en loppis helt enkelt.

Och ägg! Och ostronskivling! Och fika! Och kanske något mer som vi inte har kommit på än.

Pemiärdagen blir lördagen den den 7 maj, save the date för en utflykt till Roslagens famn!

 

Boktips

IMG_4496 Av alla snygga och inspirerande självhushållningsböcker jag har köpt på mig sen vi flyttade hit så smäller ändå denna högst! Ska du bara köpa en, köp den! Jag köpte den till Jonathan i julklapp för att jag själv ville ha den, och nu har han äntligen släppt den så att jag kan börja läsa.IMG_4497Jättefina bilder, otroligt mycket konkreta tips, snyggt förpackat och skojigt skrivet.IMG_4499Jag vill göra allt i boken, till och med slakta får. Slaktaren ser så glad ut.IMG_4500PS. Författaren Maria Österåker har också en blogg.

Om 1990-talet och det faktum att jag är hopplöst ute

När vi köpte två skänkar på Blocket nyligen så låg det så himla fint hyllpapper i den ena – titta bara:

IMG_1463

Men i den andra var hyllpappret helt gräsligt, kolla:

IMG_1475

Det blommiga kanske är från 50-talet sådär, eller äldre? Och det andra är ju 90-tal, utan tvekan. Och jag försöker föreställa mig det som är omöjligt att föreställa sig – att när mina barn blir vuxna tycker de kanske att det där 90-talspappret är superfint… Och på 70-talet eller så, då tyckte man väl att 50-talspappret var jättemossigt och tantigt.

Kanske klarar man inte av det som är från ens egen ungdom, bara? Jag har med fasa noterat att magtröjor, indianmönster, orange, vinrött och smutsgult är tillbaka i modet – 90-talet helt enkelt. Det fulaste klädmodet. Men jag minns också hur min mamma la upp ett gapflabb när jag kom hem i ett par utsvängda byxor i början på 90-talet – något som hon associerade med sin egen tonårstid och tyckte var skrattretande fult.

Nåja. Var och en blir salig på sitt sätt.

PS. Grottmålningar var ju verkligen en grej på 90-talet – jag gjorde till och med en liten grottmålningstatuering. Som jag nu tatuerat över med en 50-talsdoftande sjömanstatuering med hjärtan, svalor och banderoller. Kanske är den hopplöst ute om 20 år, men då är jag så gammal så att jag tycker att 2010-talets tatueringsmode fortfarande är helrätt.

Blocketfyndat

IMG_1497Äntligen har vi hittat en bra skänk till barnens rum – vi tänkte att det är bättre att ha deras kläder i ett skåp än i lådor, så kan de plocka fram själva.

Den här snygga pjäsen, och en till i björk, minst lika fin, köpte vi på Blocket för 400 kronor styck! Sicket kap va!

Jag möblerade om i barnens rum, så skänken står där skrivbordet stod förut. Det blev verkligen bra, även om Ines har varit förbannad halva dan och anklagat oss för att ha förstört hennes hem. Hon gillar inte förändrignar.

Jag passade på att rensa och röja i barnens rum, hur kan det samlas så mycket skit där? Jag tycker inte vi köper så mycket skräp – de får aldrig happy meal på donken, och vi köper nästan aldrig grejer till dem annat än till födelsedag och jul. Ändå rensar jag ut en kartong, minst, varje gång jag rensar upp därinne.

 

Äntligen en världskarta

IMG_9468

Det är ju ingen gammal skolplansch direkt, men jag är ändå så förtjust i den här jättekartan från Ikea. Har sneglat på den i flera år men alltid känt att tusen spänn är lite mycket. Men nu hittade jag den på Blocket i Norrtan för 300 (måste sluta säga Norrtan, det är tydligen bara stockholmare som gör det, och man vill ju smälta in), vilken lycka!

Och barnen började direkt leta efter platser de känner till, och som vanligt fascineras över att Island är grönt och Grönland är vitt.

Och hur går det med badrummet då?

Jo tack, det går framåt. Hantverkarna är klara, Jonathan har kaklat och lagt klinkers. Vi har rätt mycket fix kvar, till exempel badrumsdörren som jag ska spackla klart, slipa och måla med linoljefärg, och så ska vi sätta upp krokar, lampa, spegel, skåp, toarullehållare, lister, en bänkskiva…

IMG_9442Guldkranarna som vi köpte på Blocket tillsammans med det skitsnygga handfatet och en toa som vi ska sätta in på övervåningen var i blingigaste laget faktiskt, och dessutom läcker handfatsblandaren. Så de ska bytas ut, de nya är en kompromiss som vi båda tycker är okej, men ingen är helvild över direkt.

Men det bästa av allt! Vi köpte ett gjutjärnsbadkar på Blocket för 500 spänn!!! Det är rättså slitet men hyfsat helt inuti – och något kan ju få ha lite patina i vårt nya blänkande badrum. Nu är frågan om Jonathan låter mig sätta in det innan vi har fixat nytt avlopp…

IMG_9436Vi hämtade karet på Tegnérgatan, tjejen som sålde det såg helt oförstående ut inför vår entusiasm över denna svintunga pjäs. Nu står det i ladan, jag var just nere och hoppade i – jag kommer knappt ha näsan över vattenytan när jag sitter i det! Kommer bli underbart i höst och vinter.

 

 

Nu släpper vi det här med veden

Åtminstone ett tag. Idag kom en timmerbil och lämnade 25 kubik timmer som vi ska kapa och klyva – så nu borde vi verkligen ha tillräckligt för nästa vinter. Så skönt att slippa det där (ja, efter att vi har tagit reda på allt detta alltså…). Det här frigör så mycket tid, på en arbetsdag i skogen tar vi kanske ner tre såna där träd. Nu kan vi koncentrera oss på hönshuset, vardagsrummet, badrummet, ladutaket, trädgårdslanden, syrenhäcken… Som vi har tänkt fixa i vår.