Fem minuters fix

DSC00994I morse när vi vaknade berättade jag för Jonathan vad jag skulle vilja göra idag: klippa gräset, klippa häcken, plocka äpplen, röja med slyröjaren. Jag frågade honom vad han ville, och han sa: börja rodda i trädgårdslandet inför nästa säsong, göra klart fårhagen och städa i ladan. Men det regnade hela eftermiddagen sååå vi sket i allt. Men det var rätt skönt, vi var inne och pysslade, och jag gjorde en liten bokhylla av en sockerlåda (very shabby chic!). Min typ av pyssel – få en ingivelse, hämta en låda och en skruvdragare – brr-brr- klart! Här står nu böcker jag samlat på mig men ännu inte hunnit läsa. Hyllan sitter under lilla fönstret i sovrummet.DSC00998

Fint eller funktionellt

IMG_5044

Såhär såg Jonathans varmbänk ut innan jag började klaga och tvingade honom att bygga en front av plankor. Grejen är att fronten inte alls behövdes, det bara störde mig så mycket att vi hade en stor hög som ser ut som skräphögen Matilda utanför fönstret. Jonathan, som alltid tänker funktion i första hand, tyckte det var jättebra som det var. Sen menade han att det också såg snyggt och “organiskt” ut, men det sa han nog för att slippa bygga fronten.

Den här diskussionen har vi varje gång vi ska bygga något; snyggt vs funktionellt. Jonathan blir vansinnig på opraktiska saker, och är de dessutom opraktiska för att de försöker vara fina, då ser han rött! Jag däremot stör mig väldigt mycket på fula saker (exempelvis organiska högar med duschväggar ovanpå), och tycker i och för sig att det är jobbigt med opraktiska saker, men fulhet stör mig mycket mer än opraktiskhet.

Andra saker som ofta leder till tjafs är att jag inte riktigt fattar hur han menar när han förklarar hur han ska bygga, inte riktigt orkar lyssna, och blir irriterad mitt i för att han bygger något jättekonstigt. Inte så trevligt kanske. Han får börja rita teckningar (inte ritningar alltså utan teckningar) av hur det kommer att bli så att jag kan gnälla i förväg.

Edit: Ju mer jag tittar på den här bilden desto mer tycker jag att det ser ut som en död, uppfläkt mammut. Med lock…

Varmbänk

IMG_5068Jonathans senaste experiment är den här varmbänken. I höstas grävde han ur en lång grop i sydslänten mot den hage där vi har avloppet, växthuset och det nya stora trädgårdslandet.

Nu i helgen byggde han en låda typ – han grävde ur ordentligt och satte någon slags stolp i bakkant. Runtom har han byggt med lastpallar fyllda med hö (och jag tvingade honom att sätta några plankor på fronten för att det såg så slarvigt ut med en stor hög med hö bara). Ovanpå ligger, till min förfäran och Jonathans förtjusning, våra gamla sunkiga duschväggar från gamla badrummet.

På botten i “lådan” ligger det också hö, och ovanpå det 600 liter obrunnen stallgödsel från grannen. Ovanpå det hällde Jonathan typ 100 liter varmt vatten, för att få igång brinningsprocessen (eller vad man nu kallar det). Om någa veckor har det lugnat ner sig lite och temperaturen har gått ner, men det är fortfarande varmt, så vi kommer att kunna börja odla där snart fastän det fortfarande är kallt ute. Vi lägger på jord och sår direkt i, morötter, sallad rädisor som vi kommer kunna skörda redan i april!

Om allt går vägen. Som med det mesta Jonathan gör är det här lite av en chansning, han gillar att experimentera. Det ska visst egentligen vara halm, men han tog hö för det fanns till hands. och egentligen ska man visst gräva en djupare grop istället för att sätta en front sådär, men han orkade inte gräva mer i den leriga steniga jorden.

Men visst vore det fint om det funkade? Jonathan har redan börjat fantisera om nästa projekt – hur han ska utöka med fler varmbänkar på ett annat ställe med något fiffigt system med luckor…

Badrummet! Äntligen!

Badrummet har ju varit klart ett tag, men inte förrän nu har vi satt in badkaret (inte premiärbadat dock – väntar tills vi bytt avloppssystem). Så jag tänkte bjussa på lite före- och efterbilder!

IMG_4658Före: Plastmatta med hål i, våtrumstapet, duschväggar. Sunk.

IMG_2312

Efter: kakel, klinker, gjutjärnsbadkar. Lyx!

IMG_4659

IMG_2321Vi köpte en vägghängd (oanvänd) toa på Blocket och kompletterade med en ny snyggare sits som min syrra hade på vinden. Golvvärme istället för det där sunkiga elementet. Kaklet är 15×15 med mörka fogar – något som kakelbutikspersonalen avrådde ifrån, ingen vill ha det sa de, men det blev så snyggt!

IMG_4660

IMG_2322Handfatet och badkaret köpte vi på Blocket. Kranen är från Bauhaus, liksom takduschen och badkarsblandaren. Duschdraperiet från Lagerhaus.IMG_2314Förklaringen till den lilla träbiten under tassen är att vi inte har orkat justera höjden på tassarna än.
IMG_2313Den här hyllan är inte klar. Jag skulle vilja ha en grön marmorskiva där, men det är så satans dyrt! Köpte dekorplast i marmormönster, men den var verkligen inte snygg, såg helt dubbelexponerad ut… Vi får se hur vi gör. Kanske sätter vi upp hyllor här? Men man måste kunna komma åt vägguttaget och displayen till golvvärmen (som vi målade svart i ett fåfängt försök att få den att smälta in).

IMG_2316

Badrumsskåpet i toppskick köpte jag på loppis för 20 spänn!

IMG_2317Handdukskrokar och toarullehållare från Byggfabriken. Dörren köpte vi från ett gammalt hus som skulle renoveras i Norrtälje, jag har målat den i linoljefärg. Tröskeln lät vi vara, den visar hela dörrens historia med olika färglager, kändes fint att ha kvar. Den nya dörren är mycket bredare än den gamla – lägg märke till den oortodoxt infällda strömbrytaren. Dörrfodret är från Byggmax, köpte obehandlat och målade själv. Måste dock avråda från Byggmax – ingen nyhet kanske men en del grejer därifrån är verkligen billig skit! Dörrfodren var så sneda och vinda att de inte gick ihop i hörnen, vi (=Jonathan) fick bygga upp ett helt hörn i spackel och måla på det.

Allt som allt kostade vårt badrum ungefär 60 000 – men då har vi köpt billiga grejer och gjort mycket själva. Vi rev allt, kaklade, la golv och målade. Hantverkarna byggde upp golv och väggar, gjorde våtrumsspärr och la värmegolvet. Och drog el och satte in spottar. Och nya rör. Det enda vi behöll från det gamla badrummet var lampan ovanför badrumsskåpet, vars vita sockel vi målade svart.

Jonathan kaklade och la klinker för första gången, och det blev så himla bra! Han är verkligen noggrann och händig. Lucky me som är så slarvig. Att han inte är det alltså.

Jag är så otroligt nöjd! Njuter verkligen varje gång jag kliver in. (Igår plockade jag till och med ögonbrynen för att jag ha en anledning att stanna i badrummet.) Jag är väldigt glad att vi la in värmegolv också, det är så skönt när man bor i ett kallt gammalt hus.

Sju frågor till Jonathan om harpunen

När jag och Ines var bortresta löste Jonathan situationen med den flaxande presenningen på ladutaket genom att spänna ett snöre över den. Denna anordning – någon slags hemgjord harpun – använde han för att få snöret över taket:

harpun2 harpun1

Hur kom du på idén?

– Det kändes bara helt naturligt med en harpun. Eller egentligen är det kanske snarare ett armborst. Eller en kombination.

Vad byggde du den av?

– En lång regel som låg och skräpade, en skena till en elfahylla och en enorm gummisnodd som jag inte riktigt vet vad det är för något. Pilen var en halv gardinstång.

Är det inte mer en slangbella då?

– Jo kanske.

Vad sa Sixten?

– Han tyckte det var festligt. Hans jobb var att hålla utkik så inte Runar kom gående på andra sidan ladan och blev träffad av pilen.

Hur gick det till när du sköt över pilen?

– De två första försöken misslyckades för att gummisnodden snodde ihop sig med snöret, men sen flög den över med marginal. (Jonathan vill gärna understryka att det inte var tur utan intelligens som gjorde att pilen flög över, han modifierade konstruktionen lite inför tredje försöket, men jag fattade inte hur så jag skiter i det)

Vad ska du göra med harpunen nu?

– Jag tror inte jag kommer att använda den mer. Jag kanske bygger om den till något annat. Om någon vill byta den mot en jättestor riskokare så går det bra! En sån kommer jag behöva.

Skulle du rekommendera andra som vill kasta ett snöre över ett hus att bygga en harpun?

– Ja! Det går nog fortare att kasta och kasta tills man lyckas, men det är roligare att bygga något.

Att vara gift med Skrotnisse

Jonathan är den största sakletaren jag någonsin träffat. Han samlar inte slumpmässigt eller för samlandets skull, utan väljer verkligen ut saker han tror kan komma till nytta. Mer än en gång har jag suckat åt det han släpat hem från loppisar och grovsoprum, men rätt ofta hittar han på fiffiga grejer ändå.

(En gång byggde han ett helt litet vindkraftverk enbart av saker han hittat i grovsoprummet i Kärrtorp. Det satt på balkongräcket och snurrade så att hela balkongen skakade, och Jonathan jublade triumferande när det lyste upp en röd lampa stor som ett knappnålshuvud inne på fönsterblecket.)

Så därför kan jag inte säga att jag ens höjer på ögonbrynen när jag kommer hem och ser att mina gamla stövlar har genomgått någon slags metamorfos:

IMG_6131Faktum är att jag inte ens frågade vad det var. Men i morse när jag höjde blicken och tittade ut genom köksfönstret såg jag:

IMG_6140

Fågelmatare! Med tak och allt. Än så länge har jag bara sett en skata kliva omkring intresserat i närheten, men det tar väl ett tag innan de små finkarna (?) hittar dit.

 

Hallen

Så här såg vår hall ut för några dagar sen:

IMG_5836Men nu! Efter ett ryck och några timmar i verkstan (för Jonathan):

IMG_0346Både klädstången och den lilla hatthyllan till barnen har vi hittat i grovsoprummet i Kärrtorp, liksom hyllan och sittbänken, som från början var ett djupt fönsterbleck. Några krokar saknas – vi hittade några i en garderob här som vi tänkte använda, jättesnygga i tvinnad ståltråd eller hur man ska säga. De tänkte vi fästa på sidorna om klädstången för att hänga väskor och sjalar på, och för slappisar som inte orkar hänga jackan på en galge. Korgarna köpte jag på Jysk av alla ställen!

IMG_0348 Nåja, inte så välstajlat kanske, men det ser ut som att sakerna står där de står med flit i alla fall = framsteg!

IMG_0350Den här bilden tog jag  med så vi har nåt att skratta åt om två veckor när hallen ser ut som den översta bilden igen.

Men det här är egentligen inte “efter”-bilderna, utan “mellan”-bilderna; vi har inte den permanenta lösningen här utan den semi-permanenta. Det där tillståndet som liksom funkar och duger. Vi kan ju inte ha allt i kartonger tills vi har tid att göra det perfekt. Men när det är klart, om några år, ska det se ut såhär nånting:

mudroomfinal1-770387

Fast det förstås, egentligen har vi tänkt bygga om hela entrén och göra punschveranda. Men såna rena lyxprojekt ligger minst tio år framåt i tiden känns det som.

 

 

Jonathan skapar konst av avloppsrör

Jonathan har byggt en piedestal till akvariet av en bit avloppsrör i betong, några gatstenar och en slipsten. Det blev fruktansvärt snyggt! Passar perfekt i den där rundningen vid trappan.

akvarium1

På bilden syns inte att han satt upp en lysdiodslinga bakom piedestalen som lyser i olika färger. Den är fruktansvärt ful och installerades helt utan mitt medgivande.

akvarium3Sen hängde han upp lampor såhär snyggt.

akvarium2