Jobbiga hallen

Alla hem har väl åtminstone en skräpsamlarplats. Vårt hus har flera – en på golvet i ett hörn i köket (eller på en stol om det råkar stå en där), en i vår garderob vid sovrummet, och egentligen är hela Sixtens och Ines rum en skräpsamlingsplats. Men den största skräphögen av dem alla är:

Jobbiga hallen! Vi har två entréer, det här är den mot baksidan, som också är en tvättstuga. I jobbiga hallen hamnar all möjlig skit som man lägger ifrån sig när man kommer in. Till slut, när högen blivit stor och ohanterlig, ger vi upp och bara fortsätter dumpa skit där utan att ens försöka tänka efter. Men så får jag ett ryck och röjer upp!

Men problemet med såna här skituppsamlingsplatser är ju att grejerna hamnar där av en anledning; de har ingen given plats. Så det slutar ofta såhär; allt ligger på golvet istället:

Jag vill bara slänga allt i en stor sopsäck! Eller egentligen önskar jag mig ett hem där varje sak har en given plats, och alla husets invånare lägger sakerna på sina platser. Tack på förhand!

Adventsmorgon

DSC02080Det är kaos i hela huset på grund av bygget, och dessutom omdragning av en massa gammal el (hittar sladdar som gissningsvis är från 50-talet, svedda och svarta, gulp! skönt att bli av med). Men i morse gick jag upp tidigt och röjde i köket i alla fall! Kokade gröt och tände ljus och gjorde advent. Älskar adventsfrukostar.

DSC02071

DSC02087 DSC02078Idag ska jag ta ner en massa hö till fåren och sen ska jag städa hela dagen! Hoppas jag kan gräva mig fram till jullådan som står begravd någonstans i vardagsrummet bakom en massa grejer som inte längre har någon plats sedan gästrummet blev två sovrum…

Sliphelvetet

Regnet vräker ner idag. Jag har lämnat barnen och så har jag och Jonathan tagit ner hö till fåren. Nu väntar mer spackling och slipning av de sabla väggarna.

DSC02063 Det är mitt absolut värsta moment – när det känns som att det nästan är klart, men det är det inte, istället får man stå och tjafsa med småpill som ingen (utom Jonathan) nåsonsin kommer att se sen när det är målat.

DSC02064

Men idag kommer jag att kunna måla! Det är ju det roligaste, näst efter att piffa förstås.

DSC02065

När allt är klart ska jag visa hur vi har gjort – det blir faktiskt jättebra, med två rum av gästrummet med olika ingångar, och dessutom en liten smatt innanför köket där vi kan ha städgrejer och återvinning.

Femtonspelet

Vårt hem är som ett sånt där femtonspel där man har fjorton brickor och en lucka, och hela tiden måste flytta en bricka för att kunna lägga dit en annan… Så fort man börjar riva på ett ställe blir det kaos någon annanstans, det är som att vi hela tiden flyttar en stor kaoshög framför oss genom huset. I förra veckan köpte vi en gästsäng till arbetsrummet, och då blev jag tvungen att flytta min (permanenta) skräphög till garderoben.

IMG_6659

Och vi ska dela av gästrummet till två rum – vi får ett till barn i familjen snart och Morris bor ju här också. Så nu har vi skapat kaos i vardagsrummet…

IMG_6660

… och efter det ska vi göra två rum av barnens rum + vår garderob på övervåningen, och det kommer skapa ett kaos utan like! Fördelen är att man snabbt vänjer sig vid kaoset, och att det blir OTROLIGT fint när man städar undan det sen.

Smått i hönshuset och storm i trädgårdslandet

Igår kläcktes åtta små kycklingar! Fem gula och tre svarta och så otroligt otroligt söta. Jag hade nästan glömt att Lillsvans låg och ruvade. Hon verkar vara en duktig mamma, har ruvat så fint – största kullen hittills, bara tre ägg som inte kläcktes – och hon verkar ta väl hand om sina små.

Idag har vi kört på med trädgårdslanden. Jonathan har stängslat (för att hålla hönsen borta från godsakerna) och byggt bågar till kållandet, och jag har kört hästskit och flisat. Ines har lärt Bodil kommandot “hopp”.

DSC00569Jag gick ut igen och jobbade vidare när Jonathan la barnen. Vädret blev sämre och sämre tills det ösregnade och blåste 20 sekundmeter och jag sprang runt som en idiot och jagade små kartongsnuttar som skulle täcka marken under trädgårdslanden. Har lagt ut stenar och spadar och allt möjligt nu för att kartongen ska ligga kvar, men det känns ju högst osäkert ändå.

När jag gick in var jag helt dyngsur och lerig från topp till tå, och så otroligt tacksam över att få kliva in i ett torrt och varmt hus, hälla upp ett glas vin och ta ett bad. Nu sitter jag i köket och hör vinden vina, regnet piska, en fluga som surrar någonstans. Från gästrummet hörs dunkandet från symaskinen och brottsycken av Jonathans babbel om higgspartiklar och möjligheten till ett helt parallellt universum som inte interagerar eller reagerar med vårt eller hur det var. En fin dag!

Den stora rockaden

Vårt hem är lite som ett sånt där jobbigt spel där man skjuter runt brickor för att de ska hamna på ett visst sätt, men det finns bara en lucka, så man måste tänka i flera led för att lyckas. Den här sorgliga hörnan – kanske den minst charmiga i hela vårt hem…

IMG_4539… kommer så småningom att bli en välorganiserad superinspirerande pysselhörna. Hyllor på väggen, noga uppmärkta lådor. Fina burkar med pärlor och snören. Pennor i en burk. Limstift och sax på sina särskilda platser, alltid inom räckhåll. Min barndomsdröm! Det är ju till barnen alltså, men också lite lite till mig.

Nåväl. För att detta ska kunna hända måste hyllorna i vardagsrummet bli färdiga så att vi kan packa upp böckerna som står här (och i garderoben, som vi alltså ska slänga ut). Sen ska pysselgrejerna flytta från hörnet intill, där de nu befinner sig. Och när det hörnet har frigjorts ska det ställas en skänk där. Och när den skänken är på plats så kan jag äntligen flytta över tårtfat och vinglas och annat skrymmande från köksskåpen, och frigöra lite plats där.

Ja, sådär håller det ju på. Man blir ju aldrig klar egentligen, man skjuter bara en hög med skräp framför sig från rum till rum. Det är en illusion att man kan ha full ordning i hela huset på en gång.

 

Torrlagda i den arktiska kylan

Igår kväll kom grannen in och sa att det var 26 minusgrader nere på vår äng. Jag och Bodil tog en promenad på några hundra meter på dan – det var obegripligt kallt! Sådär så jag gick och utstötte små ljud helt ofrivilligt, av någon slags kroppschock. Helt klart det kallaste jag har upplevt (kom ihåg att jag är Stockholmare – fyra plus och regn är vinter för mig).

IMG_4132 IMG_4136 IMG_4138

Under dan gick det upp för mig att värmen inte var igång i huset – alla inställningar var som vanligt, men elementen var iskalla. Samtidigt slutade det komma vatten ur kranarna. Något hade frusit och/eller spruckit, gissade jag, utan att ha en aning om vad jag skulle göra åt det. Det visade sig att frostvakten i pumphuset var av, för proppen hade gått (det kan ju ha hänt i somras eller när som helst utan att vi märkte det förrän det blev kallt). Värmesystemet behövde bara skrämmas igång igen – nu har vi behagliga 15.7 grader i vardagsrummet, men trots upplivningsförsök får vi inte igång pumpen.

Idag är det bara tio minus och snön vräker ner – bra det eftersom vi lär få smälta snö för vår överlevnad en tid framöver.

Allt blir inte som man tänkt

Igår gick jag och Bodil på en lång tur över ägorna. Det var gryning hela dagen, milt och fuktigt och blåsigt, och världen såg ut som en målning av Carl Fredrik Hill.

IMG_2632Det här är vår vackraste plats tycker jag – nu har den en så märklig gul och grå färg, på sommaren är den helt täckt av ängsblommor.

När vi fick genom en skogsdunge la ja märke till några svampar och insåg att vi inte plockat svamp alls den här hösten, inte efter sommarkantarellerna. Det kändes lite sorgligt. Vi har för mycket att göra hela tiden, just nu är inte livet här så som jag tänkte mig det. Jag vill hinna gå på svamputflykt, läsa länge med barnen och sitta och prata med dem framför brasan, fundera över tillvaron i lugn och ro, leka med Bodil och träna henne ordentligt, jobba med olika projekt inne och ute, piffa och fiffa och bjuda hem folk… Ja, såna där livsnjutarsaker som en söderböna i spenaten fantiserar om. Just nu är det bara massor av jobb på alla fronter, och så ser det ut i alla fall fram till nyår. Men sen blir det ändring! Enligt devisen att allt ordnar sig.

Hetsen

Jag hinner ingenting. Fattar inte hur ni gör som hinner ha både jobb, familj och fritid. Eller hinner ingen det? Jag jobbar mellan åtta och fyra ungefär, tar knappt nån lunch, lite tid går ju till Bodil under dan såklart. Men jag får ju inte ihop åtta timmar utan måste alltid jobba en stund på kvällen. Plus att det ju är en massa annat som ska fixas på kvällarna – åka och handla, städa, barnens läxor och själva barnen tar ju tid… Och så allt som hör till gården och underhållet av den. Vi skulle kunna ägna oss bara åt den på heltid, men det är ju orealistiskt pga är ej ekonomiskt oberoende.

NÅVÄL, här är några saker jag har tänkt blogga om de senaste dagarna men inte hunnit:

Vi har plockat alla äpplena till slut, och det var ju en sorglig historia. Skörden var kanske en tiondel så stor som förra årets, och så gott som alla äpplen var angripna eller missbildade på ett eller annat sätt. Men det blev i alla fall fyra-fem kilo finäpplen som är jättegoda, och så lite äppelringar och tio burkar mos.IMG_2525 IMG_2530 IMG_2577Och så har vi ätit älgstek på älgen som Jonathans jaktlag sköt, och den var väldigt god. Tyvärr har jag ingen bättre bild på grund av att den middagen urartade i kaos.

IMG_2562

Och Jonathan har byggt en egen Dexter-hörna i lilla stallet till sin svampodling.

IMG_2535

 

 

Jobba hemma-fällan

d84a3537-658b-40ad-8ba3-a051009b6da9_MEDIA

Jag skulle sätta mig och jobba i morse, men först tänkte jag putsa fönstren i hallen och lilla toan på övervåningen (enligt min plan att putsa i ett rum varje dag för att inte dö av uttråkning).

När jag plockade ner gardinen på toan upptäckte jag att fållen släppt i ena kanten, så jag gick ner till symaskinen för att laga den.

För att ta mig fram till symaskinen i gästrummet var jag tvungen att flytta upp en massa saker från golvet till sängen, och innan jag gjorde det ville jag ju bädda såklart.

Sen upptäckte jag att kontakten till maskinen var ojordad, medan uttaget intill den var jordat. Det enda ojordade uttaget i gästrummet var bakom en massa bråte.

Så jag började flytta undan bråten – en massa odlingsgrejer, jordsäckar, Jonathans jobbarkläder och en stor tvättkorg som jag tänkt ha utomhus med filtar och dynor i. Lika bra att flytta ut den på en gång för resten, så den inte var ivägen mer.

Men tvättkorgen var fylld med lampor i olika stadier av förfall som vi samlat på oss på loppisar och tänkt fixa till och hänga upp nån gång. Jag tänkte lägga dem på sängen men där var det ju fullt med saker redan. Så jag fick rensa upp där först, sen flyttade jag dit alla lampor.

Tvättkorgen var full med smulor och skräp, så jag gick ut på altanen för att skaka ur den. Därute kände jag röklukt och kom på att jag glömt att fylla på i pannan.

Störtade dit och lyckades få fyr i den lilla glödhögen som fanns kvar. Passade på att hugga upp några vedklabbar också som skulle in i huset.

När jag gick in med veden fick jag syn på symaskinen och kom på banan (eller tja…) igen. Flyttade maskinen till rätt uttag och satte mig att sy.

Bara det att undertråden krånglade, så jag orkade inte med det utan sket i det.

Jag skulle kunna leva mitt liv såhär, irrandes mellan olika ofärdiga sysslor i mitt hem, som en hemmafru med adhd. Men till slut tog jag mig ändå samman och satte mig framför datorn för att jobba. (Ska bara blogga först.)