Äntligen svamp

De senaste veckorna har mina sociala medieflöden dominerats helt av bilder på trattkantareller. Varenda klåpare verkar snubbla över läckerheterna och fylla korgarna – alla utom jag. På varje hundpromenad går jag med blicken i marken/kryper på alla fyra och lyfter på löv och tuvor. Hittar enorma mängder svamp som jag absolut inte känner igen, men inte en enda trattkantarell.

IMG_6301

Förrän idag! Vi tog med gästerna till en annan del av skogen än där vi vanligtvis går, och hittade massor. Så härlig känsla att fylla korgarna! Här vandrar vi hem med skörden i den mjuka varma höstsolen.

IMG_6311 Skrytbilden!

IMG_6313Nu ligger svampen i torken, imorgon går jag och hämtar mer! Gratis mat i skogen, det är mitt allra allra bästa.

Söndagsfrukost i naturen

Vi hade en så mysig söndagsfrukost igår! Sixten hade planerat en överraskning och jag assisterade. Vi gick upp klockan sex och skjutsade Morris till Norrtälje, han skulle jobba. Sen packade vi en korg, väckte Jonathan och Ines och sa åt dem att möta oss vid grillplatsen.

IMG_5918

Där dukade vi upp kaffe, mackor, fikabröd, yoghurt, juice och bananer med choklad i att grilla.

IMG_5912 IMG_5921 Bodil var artig och delade filt med maten utan att tigga eller sno.

IMG_5926 Och Ines passade på att gosa med baggarna i hagen intill.

IMG_5932

Det är så fantastiskt lyxigt att kunna kliva ut genom dörren och ha en frukostpicknick, bara sådär. Vi gjorde sånt ganska ofta i stan också eftersom vi bodde nära en skog, men det var alltid förenat med en massa planering på något sätt, plus att det ju inte var vår egen skog! Stor skillnad. Allt det här är vårt! Det är en mäktig känsla faktiskt, att äga mark.

Juninatt blir aldrig av

Jag jobbar som en galning just nu. Idag har jag redigerat radio hela dagen och hela kvällen och knappt tagit ögonen från skärmen. Jag jobbade till klockan tio, och då tog jag och Jonathan en kvällstur med hunden bort till baggarna. Så underbart sätt att bryta jobbläget och komma ner i varv lite.

Och så otroligt, fantastiskt, helt magiskt det är i naturen just nu! Ljuset, allt som blommar, allt som kvittrar och surrar, allt som doftar, allt som sticks… Det värker ju lite i hjärtat bara för att snart är det slut. Vips så är det augusti.

När vi kom hem drack vi te och lyssnade på mitt radioprogram. Perfekt avslutning på dagen!

 

Björksav – precis lika gott som vatten

Nu mellan tjällossning och lövsprickning är den perfekta tiden att tappa björksav! Ines ville prova, så vi letade upp en lämplig björk nere vid vagnslidret. Ines borrade ett hål…

DSC01741

… satte in ett sugrör och tejpade fast en flaska.

DSC01742 Det hade varit smartare att inte låta sugröret gå så långt ner i flaskan, för när saven nått till sugrörets botten tog det ju stopp. Nåväl. När vi gick tillbaka ett dygn senare hade det i alla fall fyllts upp till sugröret. Ines tyckte det var otroligt gott. Jag tyckte faktiskt det smakade ljummet vatten. Men det är ju säkert väldigt nyttigt och så låter det ju så friskt och vårlikt och härligt!

IMG_3089

PS Om du vill prova, obs att allemansrätten inte omfattar björksav ur andras björkar! Och glöm inte att plugga igen hålet efter dig.

It’s beginning to look a lot like vår?

Nej nej, jag vet att det absolut inte är vår än, men jag kan ju inte låta bli att få lite pirr när solen skiner, snön smälter och fåglarna kvittrar.

IMG_2126

På lunchpromenaden med hunden la jag mig på backen och tittade upp (alltid när jag kommer till en viss plats på promenaden – en mjuk slänt – får jag impulsen att bara lägga mig ner och glo på himlen). Telefonen dog mitt i lunchekot, så där låg jag och lyssnade på naturen. Snart börjar det lukta så gott av våt varm jord i skogen. Hurra!

Ut i spenaten

Det är så skönt att bara kunna kliva rätt ut i naturen som vi gör här! Sixten var hemma och hostade härom dagen, men orkade ändå med en liten skidtur. Pjäxorna står i hallen, skidorna utanför dörren.

img_1638

Vi är ju ute flera gånger varje dag, i ur och skur, tack vare Bodil. Men även bortsett från det är vi ju ute minst en av två helgdagar och jobbar med något – idag har vi sågat upp och tagit hem en av de stora granarna vi tog ner förra helgen, barnen har byggt en koja och vi har eldat upp en massa granris, och så har vi dragit fram en ny höbal till fåren. Jag älskar att en så stor del av vårt liv pågår utomhus, helt naturligt och utan ansträngning.

 

Årets första skidtur och lugn och ro

img_1138Vilken otroligt skön dag. Sol och gnistrande snö (men imorgon blir det plusgrader igen, så vi känner igen november). Ines har ridit på förmiddagen och på eftermiddagen tog vi en skidtur i solnedgången. Och Ines envisades med att saxa uppför backen inne i skogen…

img_1155 img_1145

Vår helg är helt oplanerad, och det känns så himla skönt! Buenos Aires var fantastiskt och jag är så glad för allt vi gjorde där, men det var ju full fräs varje dag ända till midnatt. Så skönt att komma hem och inte ha en massa inbokat. Idag har jag städat lite, det är allt egentligen. Jonathan spelade kort med barnen. Jag och Ines kollade på film en stund mitt på dan. Så otroligt skönt och lugnt.

Jonathan är i och för sig inte riktigt lika bra på att softa. Imorse vid frukost myste han över att alla måsten är avklarade – värmepumpen installerad, fåren hemma, vinterhagen klar, vinterdäcken på osv.
Sen var han tyst en stund.
Sen började han trumma med fingrarna mot bordskanten.
Sen sa han “Äääh jag går ut och bygger en grind till fårstallet”. Haha!

Höbärgning på stockholmarens vis

Säg höbärgning till en som inte bor på landet, och hen ser det här framför sig.

dzqte4irbg0-clark-young

Medan en bonde kanske ser något sånt här:

xdrxjcdedci-gozha-net

Men vi månskensbönder gör såhär när vi tar in höet:

img_9894 Jordbruksmaskiner är svindyrt – alltså riktigt dyrt – och inget som lönar sig för oss att köpa in. Vi har en gammal skruttig traktor från 1961 som just nu krånglar mer än lovligt, och en skev slåtterbalk som inte heller är något vidare, och det tar enormt lång tid att slå våra ängar med dem. Men vi skulle aldrig räkna hem kostnaden att investera i nyare maskiner. Det här året har en granne slagit en del och gjort höbalar åt oss, vi får se hur vi gör nästa år. Hoppas vi har många får som kan käka så vi slipper slå, sen köper vi hö av någon annan kanske. Hur som helst var det mysigt att ta in höet med fyrhjulingen och släpkärran till bilen, barnen och hunden fick åka hölass och nu är logen full så fåren klarar vintern.img_9906

Bilderna är från förrförra helgen, när Morris pappa och hans familj var på besök. Det blev det perfekta sista sommarhelgen, vi gick i t-shirt och shorts, badade, grillade och åt ute. Nu är faktiskt hösten här, och det är bra!

Blåbärsracet

Jag hade en idé om att jag skulle ta en heldag i blåbärsskogen under semestern, ljudbok i lurarna, och plocka flera liter blåbär. Så gott, så nyttigt, och helt gratis. Jag tittade till blåbären någon gång, då var de inte mogna än. Sen var det full fart, plötsligt var semestern slut, och kanske också blåbärssäsongen? Känner mig lite manisk nu när jag kryper runt i blåbärsriset och nappar åt mig de bär som inte torkat än. Men jag har plockat några liter i alla fall!

IMG_9108 Jag styckfryser bären för framtida pajer, smoothies och lyxiga yoghurtskålar under året. Ursäkta att jag är så banal men jag tycker verkligen det är lyxigt att plocka fram sommarens blåbär mitt i vintern!

IMG_9105 Det är också skönt att komma ut i skogen lite – jag märker att jag blir trött och seg av att sitta vid skrivbordet, ovan som jag är efter semestern.

IMG_9097

Bobo är inte heller van vid skrivbordstillvaron – i våras låg hon mest och slaggade när jag satt och jobbade, och kvicknade till när det var dags att gå ut. Men nder semestern har vi varit ute hela dagarna, badat massor och hållt igång, och alltid var det någon som ville leka. Så nu sitter hon mest här på mattan bakom mig och glor uppfordrande för att jag ska dra igång nåt kul.

Är typ en bonde nu

Hälsningar från årets intensivaste period! Så otroligt mycket att göra. Men det är kul! Och jag känner mig (typ) som en riktig bonde när jag går omkring här på gårn och gräver och tar hand om alla djur. DSC00577 Idag har Jonathan jobbat, och jag har fixat i trädgårdslanden – rensat ogräs, flisat flis till gångarna och sått och planterat ut en massa. Det har varit strålande väder och jag har till och med bränt mig lite på axlarna. Barnen har cyklat och hoppat studsmatta hos grannen och gjort vattenkanaler på grusplanen, hunden har skrotat runt och nosat på grejer och legat och jäst i solen på olika favoritplatser, som jordgubbslandet och halmbädden ovanpå potatisen till exempel.DSC00579 Vi gick en sväng till fåren. De flesta kommer fram och äter lite ur hinken nu, men det räcker med att man flyttar tyngdpunkten från ena foten till den andra för att de ska skena iväg helt panikslagna. Töntar.

(Allt det där svarta är för resten vildsvinsbök! De kan bokstavligen vända upp och ner på en hel åker på en natt.)

DSC00589 Häggen blommar hos oss just nu, och syrenen är på G. Det är så magiskt vackert och allt doftar så gott.

DSC00592Och här sitter jag nu med kvällsmackan och anstränger mig för att använda vardagsrummet mer. Fortfarande är vi knappt här fastän det är nyrenoverat och fint, vi sitter alltid i  köket fast det är jättesunkigt. Konstigt och obegripligt det där hur man bara trivs i vissa rum och inte i andra. Nåväl.