Sliphelvetet

Regnet vräker ner idag. Jag har lämnat barnen och så har jag och Jonathan tagit ner hö till fåren. Nu väntar mer spackling och slipning av de sabla väggarna.

DSC02063 Det är mitt absolut värsta moment – när det känns som att det nästan är klart, men det är det inte, istället får man stå och tjafsa med småpill som ingen (utom Jonathan) nåsonsin kommer att se sen när det är målat.

DSC02064

Men idag kommer jag att kunna måla! Det är ju det roligaste, näst efter att piffa förstås.

DSC02065

När allt är klart ska jag visa hur vi har gjort – det blir faktiskt jättebra, med två rum av gästrummet med olika ingångar, och dessutom en liten smatt innanför köket där vi kan ha städgrejer och återvinning.

Slitveckan – men det var i alla fall vår

När SMHI lovar nattemp på sex minus och snö mitt på ljusan dag i maj… Ja då tänder man ljus i fönstret, eldar i vedspisen och ser tillbaka på en riktigt bra vecka – då det dessutom var vår!

IMG_3823

Det ser ju fint ut det här, men det är det inte. Det är ruggigt och blåser som fan.

Vi har verkligen slitit den här veckan och hela helgen. Eller mest Jonathan såklart. Ibland undrar jag om jag borde försöka stoppa honom, han märker inte själv hur hårt han jobbar. I lördags planterade han 250 popplar (till SLU-projektet vi är med i, det handlar om betesdjur och poppelodlingar typ, har ej fördjupat mig). Jag städade undan på gårdsplanen efter takomläggningen, älskar att få undan all bråte och lägga saker i travar och göra fint.

IMG_3818

På kvällen åt jag marschmallows och kollade på Vänner och började just undra om Jonathan svimmat och drunknat i ett dike, när han dök upp i mörkret vid halv elvatiden. Då hade han alltså stått med spett och gjort hål i marken och planterat träd i 14 timmar. Normalt?

På söndagen fortsatte vi stängslingen av tomten. För att hönsen inte ska gå ner och krafsa i trädgårdslandet (eller för den delen i grannens rabatt), och för att hunden ska kunna vara i trädgården obevakad (hon springer ut och hälsar på folk och fä som passerar, inte poppis hos alla) så sätter vi nu staket, hönsnät och eltråd runt hela tomten.

IMG_3814 Såklart var det ett mycket större jobb än jag hade föreställt mig, och såklart har Jonathan slitit mest. Men nu är vi nästan klara! Vi sågade ner vår vedervärdiga häck också, hatar den och vill ha syrener istället.

IMG_3770 Än så länge spatserar hönsen fritt dock – här syns Mumrik på fel sida skranket.

IMG_3732 Andra saker som har hänt i veckan är att jag har plockat blommor och planterat om krukväxter.

IMG_3727

Slut på rapport!

Valborg, våren, lyckan

Äntligen kom våren! Jag har på något sätt förlikat mig med att det har snöat varnnan dag hela april, inte ens blivit besviken när jag dragit upp rullgardinen utan tittat bort och tänt en brasa. Men när solen tittade fram och temperaturen steg över tio var lättnaden ändå enorm! Vilken lycka det är med fågelkvitter, humlesurr, vårlökar, hönskackel, vårvilda barn, vin på verandran, burgare på grillen… Ja, allt det där. Axlarna sjunker från sin halvårslånga placering strax under öronen, man slappnar av och andas lugnare.

IMG_3684

Valborgshelgen blev så fin. På lördagen jobbade Jonathan och barnen hade ridning på morgonen. Efter det hade vi en helt lugn dag när vi nästan inte gjorde någonting – barnen pysslade och jag jobbade llite.

På söndagen hade vi gäster, vi gosade med lammen och hoppade studsmatta (ja, även vuxna hoppade, till barnens stora förtjusning) och fikade ute.

IMG_3699

På kvällen gick vi över till grannen och kollade in deras brasa.

Måndagen – ah, en ledig bonusdag – började på ett fantastiskt vis med att vi la de sista plåtarna på fårstallet – taket är klart!!! (ja, lite småfix kvar vid gavlarna, plus att vi ska städa bort allt, men inte en enda skruv till ska jag dra i de där sabla plåtarna.)

Sen vällde det in gäster och släktingar och grannar och kompisar till barnen. Vi byggde staket i trädgården (mest Jonathan såklart), fikade och drack vin och grillade. Barnen röjde runt, cyklade, hoppade studsmatta och gick till grannen och lekte. Och jag tog inte en enda bild på hela dagen pga upptagen med livet.

Våren!!!!

PS. Alla fåren klarade sig efter kraftfodersvullandet. Phu!

IMG_3706

Slit och släääp

Just nu känns min kropp som överkokt spaghetti. Det var faktiskt jobbigt på riktigt att bre en macka. Vi byter taket på lilla ladan nu i påsk, och det är sååå slitigt. Vi har vädret emot oss, det är svinkallt och blåser en del och snöar lite då och då.

Vi har plockat bort teglet, lagt ny läkt och satt upp plåt. Såklart har Jonathan uppfunnit en praktisk kana med en kälke för teglet.

IMG_3362

IMG_3349Såhär såg det ut när vi satte igång – stora hål i taket och pressenningar som flaxade omkring.

IMG_3336 (Ja, vi har ställt bygställningen genom växthuset…)

IMG_3320 IMG_3314

Nu har vi i alla fall bara plåten ena sidan kvar, den lägger vi imorgon. Sen har vi bytt tak på två av sex byggnader… En pappa i skolan sa att när man fixat alla husen var det dags att börja om med det första igen, lite så är det nog att ha en gård.

Men ändå! Även om det är slitigt och jobbigt är det så otroligt tillfredsställande att se resultaten, och vi förtjänar verkligen att ta en dusch och sjunka ner i soffan på kvällen.

Vilket är precis vad jag ska göra just nu, med ett glas vin.

2016 – Huset

Jag hade tänkt att jag skulle sammanfatta året i några inlägg under mellandagarna, men jag gjorde ved och låg i soffan och kollade på the Crown istället. Men här kommer förra årets husfix:
Året började med att jag slipade och oljade vardagsrumsgolvet. Det blev ett enormt lyft för rummet, så mycket ljusare och fräschare. Här är ganska mörkt eftersom två fönster vetter mot norr och ett fönster mot ett stort äppelträd. Tidigare var golvet fernissat (tror jag?), rödbrunt, blankt, slitet och ojämt.

img_4056

Sen byggde Jonathan bokhyllor och jag målade. Det blev så fantastiskt fint! Jag har inte visat före/efterbilder på rummet än eftersom jag inte tapetserat. Men nu finns tapetrullarna på plats, ska bara fixa lite annat först…

img_4763 img_4831

Sen fixade jag iordning gästrummet, vårt fulaste rum. Jag målade över de gräsliga tapeterna och piffade lite. Golvet och taket är fortfarande fult, men ändå en stor förbättring!

img_6568 img_6570 img_6571 När jag tittar på dessa bilder inser jag hur mycket det har slammat igen därinne nu, våningssängen är ett skrotupplag, och pysselhörnan, välorganiserad nedan, är nu en enda stor hög med bråte som burits dit från andra ställen.

img_6573

Sen blev det vår och sommar och det mesta hände utomhus. Men jag köpte ett köksbord på Blocket i alla fall och målade om, det blev väldigt fint!

img_8687

Sen började vardagen igen och jag möblerade om i arbetsrummet. Här ska snart göras om igen – klädställningen ska bort och en gästsäng ska stå där. I gästrummet ska Jonathans kompis bo ett tag, sen hoppas vi att vi får bli familjehem åt någon som får sitt tonårsrum där.

dsc00907

Medan jag var i Argentina – lägligt nog – installerades vår luft-vattenvärmepump. Det är en enorm befrielse att slippa den satans vedpannan, och dessutom ha en hygglig temperatur inomhus. Elräkningen blev tre gånger högre i ett nafs – men det kommer bli bättre när vi fått igång kaminen i hallen tror jag.

Ja, mer verkar inte ha hänt inne i huset i år. Men under 2017 ska vi alltså sätta in en kamin och måla i hallen och tapetsera i vardagsrummet. Det finns så mycket mer jag vill göra, men ja, tiden, pengarna, ni vet.

Hej hej från förr i tiden

Vi har börjat ta upp ett hål i golvet inne i en garderob på övervåningen för att förbereda för en kamin som ska stå i hallen där nere.

img_1597 Och titta vad som låg i isoleringen mellan golv och tak! En liten sko! Borde passa ett barn i tioårsåldern kanske. Den måste ju ha legat där sen huset byggdes på 1930-talet. Å så spännande! Men hur tusan hamnade den där? Var det skoägaren själv som la dit den som en hälsning till framtiden? Man kan ju inte råka tappa sin ena sko ner i isoleringen utan att märka det… Aja, jag blev glad i alla fall, det enda vi har hittat tidigare är gamla proppar och ett snäckskal när vi renoverade badrummet, så det här var ju snäppet bättre! Vem vet vad som mer gömmer sig här i huset!

img_1599

Edit: Precis som “e” kommenterade här nedanför verkar det vara gammal folktro att stoppa barnskor i husgrunden eller bygga in dem på ett eller annat sätt, för att skänka lycka till hemmet och många friska barn till familjen! Fler barn vill vi inte ha, men lycka tackar man inte nej till – och inte vill vi förvägra framtida boede i huset det heller! Vi lägger tillbaka skon – tillsammans med ett litet meddelande i till framtiden! 

När jag flög i luften

Jomen ladutaket som jag la förra sommaren har alltså flaxat upp i ett hörn. Mycket irriterande, och dessutom på ett sånt ställe så att vi skulle bli tvugna att resa hela byggnadsställningen för att fixa det. Tills vi upptäckte att grannen köpt en skylift!

20160710_141434 Här är jag på väg upp med full fokus på styrspakarna. Grannen hade skrämt Jonathan, som skrämde mig, med att säga att korgen kunde välta, men att jag såklart skulle vara fastspänd. Men det var bara ljug.

20160710_142710Helt ärligt var det en baggis, inte läskigt alls, men väldigt kul såklart, och Jonathan som är höjdrädd var oroligt imponerad. Grannen som alltså gör sånt här for a living tyckte nog att vi tog i lite, som tjoade och skrek och skulle fota och filma allt.

IMG_8381Ja, så var man här igen. Välbekant att stå i någon omöjlig arbetsställning och försöka pressa ner en sån där jävla plåtskruv. Men det gick fort och lätt att laga. Filmade lite innan jag sänkte ner mig, om ni vill se hur det ser ut hos oss när grönskan invaderat:

Tapeten till vardagsrummet

Äntligen har vi enats om en tapet – det var inte svårt när tapetproverna väl kom, vi såg ganska snabbt vilken som skulle bli bäst. Det blir en William Morris-tapet som heter Honeysuckle. Älskar – älskar! – William Morris-tapeter, så levande och vackra och organiska liksom, och med ett djup i mönstret.

IMG_5268Vi tänkte att det kunde bli svårt att hitta något som funkade med vår pråliga kakelugn färg- och stilmässigt – men när vi höll tapetprovet mot kakelugnen var det en match made in heaven faktiskt. Både det gräddiga, det gröna och det rosa stämde jättebra.

Eftersom William Morris-tapeter är sinnessjukt dyra har vi bara råd att tapetsera en vägg – den bakom fåtöljerna tänker vi. Så struntar vi i tavlor där och låter tapeten vara konstverk, kanske med någon riktad belysning rentav. Jag vill också gärna tapetsera väggen mellan bokyllorna där det är två fönster, men Jonathan är inte säker på den idén.

IMG_5270För resten, svartvinbärsriset som jag tog in när jag beskar buskarna har slagit ut, så fint och hoppingivande! Jag tittade på de små knopparna och funderade på om vi rentav kunde få vinbär härinne? Tills någon påminde mig om att vi då också behövde bin inomhus… Just det, liksom.

 

Bokhyllorna!

Det är inte helt helt färdigt egentligen, det tar ju ett tag innan det sätter sig, liksom. Jag har mest kastat in grejerna.

Men här är i alla fall bokhyllorna! Jonathan har ritat och byggt, jag har målat (och bestämt). Vi har jobbat på lediga stunder ända sen nyår. Tyvärr visade det sig att det var svårt att fylla alla hyllor. Mina böcker räckte inte! Får väl köpa fler. Angenämt bekymmer ändå.

IMG_4977

Hyllan till vänster om man kommer in i rummet från hallen. Här finns förutom böcker skivor, skivspelare, spel och pussel.

IMG_4985

Skönt med en lucka för stereon pga är stor dammsamlare.

IMG_4979

Den högra hyllan. Här är det ännu glesare. Får hitta nåt att fylla gluggarna med.

IMG_4981

Det här vitrinskåpet behöver definitivt styras upp. Funderar på extra hyllplan av glas, ser löjligt ut med de där små grejerna på botten. Men det kommer bli riktigt fint så småningom!

Så fruktansvärt nöjd ändå! Nu när de är på plats ser det ut som att de alltid varit där, de passar så otroligt bra in i rummet. Och det känns inte alls mörkt här inne som förut, när golvet ljusats upp och vi har belysning i hyllorna.

Vi har en del annat fix kvar i vardagsrummet – tapeter och en taklampa, och så måste vi hitta en skön läsfåtölj eller två, lite beroende på hur vi möblerar. Får återkomma med före/efterbilder så småningom.

Det kommande året på gården

IMG_4916Blygrå himmel idag, ett hopplöst februariregn faller. Jag fokuserar på annat.

IMG_4919

Vi har pratat om det kommande året, vad vi vill göra innan nästa vinter, och insett att det inte är realistiskt att hinna bygga ett stort växthus och nytt hönshus den här säsongen.

Detta är vad vi ska satsa på:

+ Bygga ut det befintliga hönshuset. Flocken har växt och behöver mer plats på sittpinnarna och fler värpreden.

+ Skaffa bin! Gå på kurs, bygga kupor, slunga honung. Eller vad man nu gör.

+ Skala upp odlingarna rejält! I år vill jag ha ett lager i jordkällaren när hösten kommer. Saft, sylt, inläggningar, rotfrukter, frysen full med godsaker. Förra året åt vi upp alllt à la minute. Vi har ett till växthus (avloppsväxthuset) och flera nya stora trädgårdsland.

+ Jag ska renovera alla fönster på övervåningen.

+ Vi ska borra för bergvärme – eller i alla fall undersöka möjligheterna. Nu är vi trötta på slitet med veden.