Hemgjord lavendelolja

aaron-burden-282704

Lavendel är så fint och luktar så gott, men jag vet aldrig riktigt vad jag ska göra med den. Jag bakade skorpor i somras och det blev gott, och nu har jag provat att göra egen badolja med lavendel!

IMG_5767

Först lät jag blommorna torka i två veckor sådär. Sen använde jag det här receptet, dvs jag blandade lavendelblommorna med olja (mandelolja tog jag) och lät det dra i ugnen i fem timmar på 50 graders värme.

IMG_5946 Det doftade gott! Jag silade oljan och hällde upp den på en flaska. Titta så fint!

IMG_5952

(Det tog ca två minuter innan Jonathan frågade vem som hade sparat sitt kiss i en flaska i badrummet.)

Jag överdoserade lite i badet, men det är härligt att bli sådär riktigt marinerad i olja tycker jag! Aaah lavendelmyyys, bring it on hösten, jag är redo!

Första advent

Jaa vad jag älskar första advent, när man äntligen får julpynta ifred utan att nån gnäller om att julen inte har börjat än. Alla  är sjuka utom jag (som vanligt), så jag tog en promenad i regnet med Bodil och plockade på mig lite smått och gott till adventsljusstaken…

IMG_3265Vi bakade en saffranskaka med mandelmassa. Det är lite löjligt men ändå på nåt sätt skönt att jag blir på så gott humör av en ny bunke och lite slickepottar. Bunken är egentligen ganska ful, men det gick tydligen bra ändå.

IMG_3272

Sen tog barnen ett premiärbad. Inte så bra kanske med tanke på att de var sjuka, men de ville så gärna.

IMG_3285

Efter badet fick Ines en feberchock och gick och la sig hos Jonathan, och jag och Sixten fixade iordning adventsljusstaken.

IMG_3307

Den finaste i mannaminne!

 

Premiärbadet i gjutjärnskaret

Hej!

Nu är det fredagkväll, och alla ligger och sover utom jag. Bodil snarkar i soffan, jag sitter framför brasan och dricker te och äter choklad.

Jag ville bara berätta att jag nyss har premiärbadat i vårt underbara badkar! Ingenting slår ju ett varmt bad när man är frusen, stressad och stel. Har inte badat på ett och ett halvt år (eller mer, det var 32 grader varmt när vi flyttade, så det var ju inte som att jag tog ett avskedsdopp i badkaret direkt).

Nu känner jag mig varm ända in i själen och totalt avslappnad i hela kroppen.

IMG_3233 IMG_3238Jag fyllde karet bara till hälften, för jag fick lite ångest över den enorma mängden varmvatten som gick åt. Men det räckte utmärkt eftersom karet är så djupt. Sen blev det lite kalabalik när jag tömde ut vattnet för att en liten rörstump saknades därunder och vattnet forsade ut över golvet, men det är lätt ordnat.

 

Badrummet! Äntligen!

Badrummet har ju varit klart ett tag, men inte förrän nu har vi satt in badkaret (inte premiärbadat dock – väntar tills vi bytt avloppssystem). Så jag tänkte bjussa på lite före- och efterbilder!

IMG_4658Före: Plastmatta med hål i, våtrumstapet, duschväggar. Sunk.

IMG_2312

Efter: kakel, klinker, gjutjärnsbadkar. Lyx!

IMG_4659

IMG_2321Vi köpte en vägghängd (oanvänd) toa på Blocket och kompletterade med en ny snyggare sits som min syrra hade på vinden. Golvvärme istället för det där sunkiga elementet. Kaklet är 15×15 med mörka fogar – något som kakelbutikspersonalen avrådde ifrån, ingen vill ha det sa de, men det blev så snyggt!

IMG_4660

IMG_2322Handfatet och badkaret köpte vi på Blocket. Kranen är från Bauhaus, liksom takduschen och badkarsblandaren. Duschdraperiet från Lagerhaus.IMG_2314Förklaringen till den lilla träbiten under tassen är att vi inte har orkat justera höjden på tassarna än.
IMG_2313Den här hyllan är inte klar. Jag skulle vilja ha en grön marmorskiva där, men det är så satans dyrt! Köpte dekorplast i marmormönster, men den var verkligen inte snygg, såg helt dubbelexponerad ut… Vi får se hur vi gör. Kanske sätter vi upp hyllor här? Men man måste kunna komma åt vägguttaget och displayen till golvvärmen (som vi målade svart i ett fåfängt försök att få den att smälta in).

IMG_2316

Badrumsskåpet i toppskick köpte jag på loppis för 20 spänn!

IMG_2317Handdukskrokar och toarullehållare från Byggfabriken. Dörren köpte vi från ett gammalt hus som skulle renoveras i Norrtälje, jag har målat den i linoljefärg. Tröskeln lät vi vara, den visar hela dörrens historia med olika färglager, kändes fint att ha kvar. Den nya dörren är mycket bredare än den gamla – lägg märke till den oortodoxt infällda strömbrytaren. Dörrfodret är från Byggmax, köpte obehandlat och målade själv. Måste dock avråda från Byggmax – ingen nyhet kanske men en del grejer därifrån är verkligen billig skit! Dörrfodren var så sneda och vinda att de inte gick ihop i hörnen, vi (=Jonathan) fick bygga upp ett helt hörn i spackel och måla på det.

Allt som allt kostade vårt badrum ungefär 60 000 – men då har vi köpt billiga grejer och gjort mycket själva. Vi rev allt, kaklade, la golv och målade. Hantverkarna byggde upp golv och väggar, gjorde våtrumsspärr och la värmegolvet. Och drog el och satte in spottar. Och nya rör. Det enda vi behöll från det gamla badrummet var lampan ovanför badrumsskåpet, vars vita sockel vi målade svart.

Jonathan kaklade och la klinker för första gången, och det blev så himla bra! Han är verkligen noggrann och händig. Lucky me som är så slarvig. Att han inte är det alltså.

Jag är så otroligt nöjd! Njuter verkligen varje gång jag kliver in. (Igår plockade jag till och med ögonbrynen för att jag ha en anledning att stanna i badrummet.) Jag är väldigt glad att vi la in värmegolv också, det är så skönt när man bor i ett kallt gammalt hus.

Och hur går det med badrummet då?

Jo tack, det går framåt. Hantverkarna är klara, Jonathan har kaklat och lagt klinkers. Vi har rätt mycket fix kvar, till exempel badrumsdörren som jag ska spackla klart, slipa och måla med linoljefärg, och så ska vi sätta upp krokar, lampa, spegel, skåp, toarullehållare, lister, en bänkskiva…

IMG_9442Guldkranarna som vi köpte på Blocket tillsammans med det skitsnygga handfatet och en toa som vi ska sätta in på övervåningen var i blingigaste laget faktiskt, och dessutom läcker handfatsblandaren. Så de ska bytas ut, de nya är en kompromiss som vi båda tycker är okej, men ingen är helvild över direkt.

Men det bästa av allt! Vi köpte ett gjutjärnsbadkar på Blocket för 500 spänn!!! Det är rättså slitet men hyfsat helt inuti – och något kan ju få ha lite patina i vårt nya blänkande badrum. Nu är frågan om Jonathan låter mig sätta in det innan vi har fixat nytt avlopp…

IMG_9436Vi hämtade karet på Tegnérgatan, tjejen som sålde det såg helt oförstående ut inför vår entusiasm över denna svintunga pjäs. Nu står det i ladan, jag var just nere och hoppade i – jag kommer knappt ha näsan över vattenytan när jag sitter i det! Kommer bli underbart i höst och vinter.

 

 

För det mesta springer barnen omkring och gör lite som de vill

Barnen har blivit helt förvildade. Eller, sanningen är nog att de alltid varit det, men igår när vi var tvugna att ta med dem till Stockholm och vänta på service på Bauhaus i 45 minuter (jag överdriver inte, det tog 45 minuter innan någon hade tid att hjälpa oss – så är det ofta, sa tjejen vid kundtjänstdisken surt till mig när jag frågade om någon mer kunde komma till VVS-avdelningen och hjälpa till), då märktes det extra tydligt. Den här bilden sammanfattar dagen ganska bra:

IMG_9422Liksom de 40 bilderna av det här slaget som finns i både min och Jonathans mobil:

IMG_9430

Barnen var helt enkelt vansinniga. De sprang omkring, gapade högt (om än glatt), tog av sig skor och tröjor, ålade på golvet, klättrade på butiksinredningen. Och det kändes så välbekant, en påminnelse om vårt gamla liv.

Livet i stan var en enda räcka av åthutningar i mataffärer, tjat om att gå åt rätt håll utan avstickare på vägen till eller från, sitta stilla och prata i normal samtalston på tunnelbanan.

Sånt är ju förstås bra att kunna behärska – kanske kommer våra barn inte kunna genomföra en normal resa i kollektivtrafiken eller en middag på restaurang förrän de är 18, men det är så skönt att slippa (nästan) allt det där vardagsgnället. Vi behöver ju sällan utsätta oss för den här typen av situationer längre. Ofta handlar vi innan vi hämtar barnen, ofta är barnen hos grannen när vi åker till Bauhaus, eller så åker vi en i taget.

För det mesta springer barnen omkring och gör lite som de vill.

Vårt liv har blivit så mycket enklare av att ha ett stort hus, en trädgård, och – lets face it – en vardag med bil.

 

Trött på att näcka inför grannarna nu

IMG_9059 IMG_9060Tio dagar in i badrumsrenoveringen och mitt hår har aldrig varit skitigare. Första kvällen var det så mysigt att stå på verandan i mörkret och hälla varmt vatten över varandra. Men.

Just nu till exempel sitter jag och väntar på att det ska bli tillräckligt mörkt för en dusch – jag vill så gärna bara riva av det för att sen sjunka ner i fåtöljen framför brasan, men istället sjunker jag ihop nu för att sen behöva göra ett helt ohemult ryck om någon timme. (Sen är man ju inte direkt skyld bara för att det är mörkt, kör en granne förbi så står vi där i all vår prakt. Men det är inte så noga i och för sig.)

Man fattar ju att de var skitiga förr.

Renoveringsstatusen då: idag var snickaren här och la in värmegolvet. I helgen ska vi måla taket en sista gång, eller om det var någon slags primer vi skulle pensla på. I början av nästa vecka kommer våtrumsspärrmänniskorna, och planen är att Jonathan ska kunna börja kakla i slutet på nästa vecka. Sen måste snickaren komma tillbaka och fixa det sista. Sååå… två veckor kvar kanske.

 

Badrumsrenovering dag 1

Jag har längtat så länge efter att börja med badrummet, och idag satte vi äntligen igång. Vi har ägnat dagen åt att riva ut allt.

IMG_8831

I början var allt roligt och lätt. Efter att Jonathan bänt loss perstorpsskivorna högg jag in på spånskivorna.

IMG_8814

Efter ett tag dök murstocken upp!

IMG_8825

Men när vi kom till golvet var det inget kul. Under våtrumsmattan satt gipsskivor fastlimmade i brädgolvet med nåt slags kalasklister. Vi slet och hackade och bände loss små små bitar i taget. Under brädorna: sågspån, småsten, sån där isoleringsull, träflis, allt möjligt. Under det, ytterligare brädor. Under dem: krypgrunden. Stenbumlingar. Coolt!

Och just det, mängder av musbajs såklart. När Jonathan tog ner kåpan runt ventilationsröret som går i taket regnade det musbajs över honom.

Jag tänkte mig att vi skulle hitta lite spännande grejer från förr, åtminstone några gamla tapetlager eller tidningspapper. Men det enda oväntade som dök upp var ett skal till en vinbergssnäcka och en propp.

Efter att ha slitit och svettats i dammet hela dagen var det otroligt skönt att ta en dusch under trädgårdskannan i mörkret ute på verandan. Sen kvällsfika.

IMG_8828

De närmaste två veckorna ska hantverkarna dra om rören, göra om elen, bygga upp allt vi slet ut och sätta våtrumsspärr. Sen ska Jonathan kakla.

Snaaart

IMG_8492

Först ut att renoveras är badrummet, skrev jag den 26 augusti. I oktober lyckades vi få hit en hantverkare. Han sa att han kunde klämma in det efter jul.

Efter jul sa han att det nog skulle bli i slutet av januari.

I slutet av januari sa han början av mars.

I början av mars sa han om tre veckor.

Nu säger han den 7 april.

Vi har köpt en toa på Blocket – ett oupppackat felköp för halva priset! Och härom dan åkte jag till en villa i Bromma och köpte handfat och kranar, krokar och hyllor i… hm, kejserlig stil kanske man kan kalla det. Lite mer Liberace än sekelskifte kanske, men ändå fint. Saknas bara ett gjutjärnsbadkar. Tror det blir bra! Om hantverkaren någonsin kommer.

 

Först ut att renoveras…

… är badrummet. Ingen kan ju älska det här:

IMG_4658Notera den svarta rutan på golvet i duschen. Det är en lagning utförd med  tejp.

IMG_4660

IMG_4661

Jag tänker 30-talsinspirerat, det passar med huset. Svartvitrutigt golv, djupt, inkaklat badkar, lampor på sidorna av spegeln. Hyllor i mörkt trä. Kanske någon påfågelfjäder. Tjocka mjuka turkosa handdukar.

Men jag hörde Jonathan säga till någon i telefon att vi kanske kan laga våtrumsmattan – det är möjligt att vi har lite olika visioner.