Julen precis som den brukar vara

I år var Jonathans familj här på julafton, vilket innebar en mer välorganiserad jul än om min familj är här. Allt flöt väl på som vanligt, inga överraskningar (förutom att tomten var enbent, det var faktiskt en överraskning. Tyvärr kom den inte in i huset så den gick inte att fota).

dsc01439Barn i rörelseoskärpa springer ur bild – check!

img_1789 I år hade vi popcorn i granen! Det var inte vår vackraste, men trogna läsare vet att vi ändå kämpade för att hitta en men till slut nöjde oss. Det är ju bara en gran.

dsc01428Bobo njöt av sällskapet i slappasoffan under Kalle Anka…

dsc01454 God mat – check! Jonathans pappa hade tagit initiativ till ett köttbullesmaktest, där Jonathans mammas klassiker fick alla röster utom hennes egen och vegetarianens. På julbordet hade vi också en vildsvinsskinka (skjuten av Jonathans arbetskompis, tillredd av Jonathan) och en rökt fårfiol (vår egen) som båda gjorde succé.

En bra julafton! Alla var glada och nöjda. På juldagen läste jag roman till frukost – det är ju höjden av lyx tycker jag, mycket lylligare än tidning och verkligen ett tecken på att man är ledig.

img_1794 Sen klöv vi ved och Bodil höll ställningarna. Och höll i ett snöre.

img_1797

 

Julkrubban

Glöm nu inte orsaken till att vi firar jul, bland allt frossande i mat, godis och julklappar – lilla Jesusbarnets födelse! Det har jag kommit ihåg i år och gjort en julkrubba. Försökte få med barnen på det här projektet, men den enda som tyckte det var kul var jag. I den lilla glaslådan fick det inte plats några vise män, änglar eller annat krafs, jag har fokuserat på det viktigaste; Josef och Maria, Jesus och fåren (de små tussarna i förgrunden på nedre bilden, tillverkade av Affes dreads).

img_1715 img_1716

Julgranen – hur svårt kan det vara?

I helgen skulle vi ta ner en stor gran, göra ved av den och använda toppen som julgran. Det snöade massor.

img_1555 img_1556 Vi blev försenade för att motorsågen och fyrhjulingen krånglade, och Jonathan hetsfällde granen så att toppen gick av. Det visade sig att toppen inte alls var så fin som den sett ut från marken, så det gjorde inte så mycket. Det fick bli en gran till barnens rum istället. Sen hetsfällde han en gran till på måfå, men den hade en ännu fulare topp.

Medan allt detta hände körde jag omkring barnen med fyrhjulingen – de åkte efter på en madrass.

img_1563 Ojsan, jag gjorde en skarp sväng i hög fart för att överraska dem. De blev överraskade!

img_1565 Här är barnens gran, den doftar i alla fall väldigt gott!

img_1568

Igår fällde vi ytterligare en gran, vars topp faktiskt inte heller var så värst snygg, men vafan. Nu tar vi den.

Inställningen till livet och till pepparkakshus

Jag och Jonathan har gjort varsitt pepparkakshus i år. Hans hus föreställer vårt eget hus, fast med glasverandan vi planerar att bygga i framtiden. Mitt hus (som Ines har dekorerat) föreställer vårt hönshus. Som ni ser blev de inte riktigt prick lika fina. Här återger jag fritt ett samtal från igår kväll. Allt han säger stämmer faktiskt, men jag vill gärna framhålla att min inställning till livet kan vara användbar i andra sammanhang!

Jag: Varför ser ditt pepparkakshus ut såhär…

dsc01418

… medan mitt pepparkakshus ser ut såhär:

img_1340

Jonathan: Det handlar delvis om engagemang, du bryr dig inte riktigt medan jag går igång på det. Jag planerar också bättre än vad du gör – jag tänker i förväg hur jag ska hålla de olika delarna för att få en bra vinkel när jag monterar och sånt.

Är det allt?
Nej, det handlar nog om en grundinställning till livet, som också avspeglar sig i pepparkakshusmontering; när jag tänker: ”vad kan gå fel och hur löser jag i så fall det?” så tänker du ”det här blir säkert lätt!”

Har du några knep för att lyckas, förutom inställningen till livet?
Istället för att doppa väggarna i smält socker och sammanfoga dem tar jag en sockerbit och doppar två av sidorna i smält socker. Sen använder jag den som vinkeljärn eller hur man ska säga, jag lägger den i hörnet så att båda väggarna fäster i den. Det blir jättestabilt!

Fönstren gör jag genom att krossa karameller eller halstabletter i en mortel och strö ut pulvret i fönsterhålet före gräddning.

Så fort jag har tagit ut plåten ur ugnen lägger jag mallen ovanpå bitarna och ser om de har svällt i ugnen och behöver skäras till igen för att få rätt passform.

Julen börjar NU

dsc01412Idag är det prick en månad kvar till julafton, och en månad är lagom lång tid att julmysa tycker jag. Istället för att jobba (det får jag göra ikväll) pysslade jag om mina små julrosor lite. (Köpte dem overkligt billigt på Blomsterlandet igår – de kostade 29 kronor styck, brukar inte julrosor kosta över hundringen?) Det visade sig att vi inte hade några krukor som passade, så jag lindade in dem i papper och piffade med lite enekvistar.

dsc01398 dsc01402Jag knöt en snodd av gummiband innan jag lindade pappret runt krukan, så var det bara att trä på den sen!

dsc01407

Sen stack jag ner enekvistar runtom, och dolde gummibandet med ett gammalt luciaband som jag hittade i jullådan. Å så fint!

Julen

Sådärja. Nu känner jag mig färdig med julen. Julafton avlöpte enligt plan: god mat, mycket godis, förväntansfulla barn, klappar i mängd, lite vin och ost, sällskapsspel. Och så spisade vi Beatles som äntligen finns på Spotify. Tyvärr tog jag bara riktigt dåliga bilder…

IMG_3907

IMG_3893

IMG_3899IMG_3915Min brorsa och min syrra och hennes familj sov över till juldagen, och vi gick en lång promenad i det märkliga aprilvädret.

IMG_3919

Idag har vi varit hos Jonathans föräldrar och firat med dem – och nu är jag trött på julen. Såhär snabbt brukar jag inte tröttna, men jag är ivrig att kasta ut granen och sätta igång med vardagsrummet!

 

Tjuvstart + Bodils stora skräck

Vi tänkte att vi skulle slipa golvet i mellandagarna, så vi kastar ut granen redan då. Därför tog vi in den igår så vi får njuta av den i tio dagar i alla fall – så lång tid det brukar ta innan man tröttnar på det barrande skrället. Barnen dundrade på med kulorna…IMG_3744IMG_3752IMG_3762(Jag kanske måste arrangera om lite sen…)
Och för första gången i sitt liv blev Bodil riktigt rädd. Amstaff är en orädd ras, hon är positivt nyfiken på det mesta, och struntar i sånt som många andra hundar är rädda för – gevärsskott, motorsågen, stora maskiner av olika slag, större hundar. Men igår fick hon syn på en fasansfull varelse som på något sätt tagit sig in i vårt hus och stod under granen och glodde hotfult: halmgrisen! Hon morrade och skällde en lång stund, tog skydd bakom mig och darrade. Vi tog bort den till slut och la den i en kartong, och Bodil bevakade kartongen hela kvällen så att grisen inte skulle ta sig ut.

IMG_3758

Äntligen snö!

IMG_3598

Denna luciadag har vi haft vänner på glögg. Grannen kom förbi och plöjde upp ett jättestort trädgårdsland åt oss intill avloppsväxthuset, det blir vår nya odlingsplats nästa år.

IMG_3557

Och medan vi stod därnere och planerade var vi skulle sätta potatisen så började det småsnöa…

IMG_3560

Och när det skymde snöade det på riktigt.

IMG_3566Och det var bra för nu ser min hafsigt uppsatta julbelysning på altanräcket lite bättre ut, under ett lager förlåtande snö.

IMG_3586

Barnen var ute i mörkret och byggde snögubbe och röjde runt, och Bodil var helt vild på kvällspromenaden, hon frustade och skuttade och grävde i snön.

IMG_3580

 

Granfällning

IMG_3503

I morse stack vi ut för att ta en julgran. Vi fällde ett jätteträd vars topp såg fin ut – och det var den! Helt full med kottar dessutom. Möjligtvis får vi kapa den lite på höjden? Ser ni Jonathan sticka fram?

IMG_3512

Sen sågade och släpade vi bort allt som skulle bli ved. Barnen och Bodil lekte länge i skogen runtomkring oss, men sen gick de hem för att ”fixa en överrasking”. De kom tillbaka efter en stund med ansikten skinande av stolthet, och presenterade fyra mackor i en påse och en flaska vatten – matsäck!

IMG_3507

IMG_3510

Nänänä Bodil!

IMG_3517Sen gick de hem och spelade tv-spel.

IMG_3545

Och vi städade och handlade och gjorde rocky road. Som jag och Jonathan nu provsmakar tillsammans med årets första glögg.

 

Nu ska ni få se på Ernst!

Väldigt Ernst, kommenterade någon vår adventsljusstake på instagram. Vänta ni bara, detta är bara början! Idag har jag och Ines använt resten av det jag plockade hem från skogen (och köpte på Ica i Älmsta) och gjort de här fina julgrupperna.

IMG_3318

(Notera pelargonblommorna i bakgrunden – pelargonerna slutade aldrig blomma, så jag försökte tvinga ner dem i vintervila genom att plocka bort blommorna och ställa dem svalt.)    

Ljusstaken/lådan köpte jag på Rusta.