Veden, suuuck

Nytt år, nytt vedsystem. Nä, men nästan så är det. Men nu tror jag att vi har landat i något bra! Det är Jonathan som tänker ut olika smarta lösningar på vardagsproblem – en del blir fiffiga, en del inte. Men det vet man ju inte förrän man har provat! Vedsystemet med träställningar som han uppfann förra året funkar fint för veden som ska till kakelugnen i vardagsrummet, men mindre bra för de långa klabbarna som ska till hallen. Därför: ett nytt system! Såhär oromantisk ser vår trädgård ut den här vintern:

Men i sommar bygger vi en vedbod! Här är veden travad på lastpallar som Jonathan byggt sidor på. Hit går man med sin lilla vedtravarställning och en sån här “slinga”:

Man travar veden i ställningen, lägger slingan om och lyfter!

Och bär in den till hallen, till den nya vedförvaringsplatsen som Jonathan också har byggt:

(Hehe, så mycket som pågår på den här bilden. Hade velat slippa få med stöket i tvättstugan, men det gick inte hur jag än gjorde. När jag bad Jonathan – som alltid ligger på golvet – att flytta sig, drog han istället tröjan över huvudet… Nåväl.)

När den är fylld ser det så snyggt ut! Och den rymmer så mycket ved, räcker säkert i två veckor. Jämfört med de där ställningarna som räckte i fyra dagar.

Nu ska jag ut och göra mer ved…

Trädgårdslandet just nu

Det har snöat hela våren och vi har varit upptagna med att stängsla. Först nu har jag börjat rensa i trädgårdslandet så att vi kan börja så och plantera ut. När jag sliter med de här frodiga grästuvorna undrar jag hur tusan folk kan ha svårt att anlägga gräsmattor – tricket är helt uppenbart att täcka marken med markduk och sen lägga en decimeter flis på det.

Slitveckan – men det var i alla fall vår

När SMHI lovar nattemp på sex minus och snö mitt på ljusan dag i maj… Ja då tänder man ljus i fönstret, eldar i vedspisen och ser tillbaka på en riktigt bra vecka – då det dessutom var vår!

IMG_3823

Det ser ju fint ut det här, men det är det inte. Det är ruggigt och blåser som fan.

Vi har verkligen slitit den här veckan och hela helgen. Eller mest Jonathan såklart. Ibland undrar jag om jag borde försöka stoppa honom, han märker inte själv hur hårt han jobbar. I lördags planterade han 250 popplar (till SLU-projektet vi är med i, det handlar om betesdjur och poppelodlingar typ, har ej fördjupat mig). Jag städade undan på gårdsplanen efter takomläggningen, älskar att få undan all bråte och lägga saker i travar och göra fint.

IMG_3818

På kvällen åt jag marschmallows och kollade på Vänner och började just undra om Jonathan svimmat och drunknat i ett dike, när han dök upp i mörkret vid halv elvatiden. Då hade han alltså stått med spett och gjort hål i marken och planterat träd i 14 timmar. Normalt?

På söndagen fortsatte vi stängslingen av tomten. För att hönsen inte ska gå ner och krafsa i trädgårdslandet (eller för den delen i grannens rabatt), och för att hunden ska kunna vara i trädgården obevakad (hon springer ut och hälsar på folk och fä som passerar, inte poppis hos alla) så sätter vi nu staket, hönsnät och eltråd runt hela tomten.

IMG_3814 Såklart var det ett mycket större jobb än jag hade föreställt mig, och såklart har Jonathan slitit mest. Men nu är vi nästan klara! Vi sågade ner vår vedervärdiga häck också, hatar den och vill ha syrener istället.

IMG_3770 Än så länge spatserar hönsen fritt dock – här syns Mumrik på fel sida skranket.

IMG_3732 Andra saker som har hänt i veckan är att jag har plockat blommor och planterat om krukväxter.

IMG_3727

Slut på rapport!

Slit och släääp

Just nu känns min kropp som överkokt spaghetti. Det var faktiskt jobbigt på riktigt att bre en macka. Vi byter taket på lilla ladan nu i påsk, och det är sååå slitigt. Vi har vädret emot oss, det är svinkallt och blåser en del och snöar lite då och då.

Vi har plockat bort teglet, lagt ny läkt och satt upp plåt. Såklart har Jonathan uppfunnit en praktisk kana med en kälke för teglet.

IMG_3362

IMG_3349Såhär såg det ut när vi satte igång – stora hål i taket och pressenningar som flaxade omkring.

IMG_3336 (Ja, vi har ställt bygställningen genom växthuset…)

IMG_3320 IMG_3314

Nu har vi i alla fall bara plåten ena sidan kvar, den lägger vi imorgon. Sen har vi bytt tak på två av sex byggnader… En pappa i skolan sa att när man fixat alla husen var det dags att börja om med det första igen, lite så är det nog att ha en gård.

Men ändå! Även om det är slitigt och jobbigt är det så otroligt tillfredsställande att se resultaten, och vi förtjänar verkligen att ta en dusch och sjunka ner i soffan på kvällen.

Vilket är precis vad jag ska göra just nu, med ett glas vin.

Tvillingar och ett glädjerus

Alltså snart är det slut på lamningen och då kommer jag att skriva om andra saker igen. Men just nu är vi verkligen i en bebisbubbla. Vi börjar med en film på Håkan som ett dygn gammal springer i triumf, lycklig över att äntligen kunna sträcka ut efter att ha legat ihopvikt i magen:

Allt kretsar kring fåren, lamningarna och lammen just nu. Det är slitigt, verkligen dygnet runt-jobb, men himla kul! Trodde inte jag skule tycka det var så kul, men det är verkligen häftigt att se en förlossning!

Felicia födde igår när vi alla var på plats – vi stod tysta som möss utanför boxen och kikade in. Hon var så duktig! Födde tvillingar helt själv och tog så fint hand om båda. Jag gick bara in en gång, för att kolla statusen på tvåan som inte rörde sig och låg med nacken i en konstig vinkel. Men det var lugnt, jag tog bort lite fosterhinnor och la lammet hos mamma som genast började slicka.

En pojke och en flicka blev det – vårt första tacklamm!

Tjejen var pigg och alert men killen lite slö tyckte vi. Han kom inte igång med att dia och hade knappt någon sugreflex. Vi kämpade med att hålla Felicia och trycka honom mot juvret och pressa in spenen i hans mun, men fick det inte att funka. Till slut lyckades Jonathan mjölka ur lite som vi kunde ge honom i flaska – lättnaden när han käkade alltså!

IMG_2815

När han druckit ordentigt la vi honom under värmelampan hos syrran och kunde äntligen gå och lägga oss utan oro. I morse när jag kom ner verkade han lika pigg som sin syster.

Nu tycker jag mest om honom för att vi kämpade så med honom.

Vi sliter

Just nu är det extremt mycket tungt arbete utomhus – vi kör hästgödsel i skottkäror till odlingsbäddarna, sliter sly ur skogen som vi flisar till trädgårdsgångarna, bär vattenkannor, gräver och krattar. Vi har snart sått och planterat färdigt, blir nog klara imorgon tror jag. Det ska bli skönt, även om det är en massa jobb kvar så känns det fint att kunna bocka av ett delmål.

I år odlar vi: jordgubbar, fem sorters potatis, några olika sorters sallad, persilja, dill och en massa andra örter, salladslök, sparrissallat, morot, gul lök, spenat, sockerärtor, märgärt, ringblommor, grönkål, purpurkål, två sorters gurka, några olika tomatsorter, blekselleri och rotselleri, majs, flera sorters pumpa, vintersquash, prydnadspumpa, palsternacka, rödlök, broccoli, broccolirybs, sparris, rödbeta, gulbeta, polkabeta, smultron, tobak. Jag tror det var allt.

IMG_7374Jag tycker att det är skönt och härligt att slita utomhus. Men just nu längtar jag efter lite mindre slit och lite mer lylligt mys i mitt liv. Det får bli på semestern! Då ska jag sitta på verandan med ett glas vin och bara glo, det ska bli fint.IMG_7371Idag har barnen hjälpt till att rensa ogräs – och varje gång de gör det säger Ines:

“Rensa jordgubbslandet! När det är så vackert veder!” 

Vilken film?

IMG_7375 Och Bobo ligger på halmbädden ovanpå potatisen och slappar som vanligt. Idag har det för övrigt visat sig att vår potatisodlingsmetod – att täcka marken med halm och bara lägga in potatisarna under den – inte är så beprövad som Jonathan låtit påskina. Eftersom ingen potaitsplanta tittat upp än över huvud taget känner jag mig tveksam till om vi får någon potatis alls i år.IMG_7379

Efter en lång slitdag tog vi kväll – eller jag tog kväll, har gått och lagt mig för att kolla på en film. Jonathan är ute och kör hästgödsel till sina tobaksland.

Är typ en bonde nu

Hälsningar från årets intensivaste period! Så otroligt mycket att göra. Men det är kul! Och jag känner mig (typ) som en riktig bonde när jag går omkring här på gårn och gräver och tar hand om alla djur. DSC00577 Idag har Jonathan jobbat, och jag har fixat i trädgårdslanden – rensat ogräs, flisat flis till gångarna och sått och planterat ut en massa. Det har varit strålande väder och jag har till och med bränt mig lite på axlarna. Barnen har cyklat och hoppat studsmatta hos grannen och gjort vattenkanaler på grusplanen, hunden har skrotat runt och nosat på grejer och legat och jäst i solen på olika favoritplatser, som jordgubbslandet och halmbädden ovanpå potatisen till exempel.DSC00579 Vi gick en sväng till fåren. De flesta kommer fram och äter lite ur hinken nu, men det räcker med att man flyttar tyngdpunkten från ena foten till den andra för att de ska skena iväg helt panikslagna. Töntar.

(Allt det där svarta är för resten vildsvinsbök! De kan bokstavligen vända upp och ner på en hel åker på en natt.)

DSC00589 Häggen blommar hos oss just nu, och syrenen är på G. Det är så magiskt vackert och allt doftar så gott.

DSC00592Och här sitter jag nu med kvällsmackan och anstränger mig för att använda vardagsrummet mer. Fortfarande är vi knappt här fastän det är nyrenoverat och fint, vi sitter alltid i  köket fast det är jättesunkigt. Konstigt och obegripligt det där hur man bara trivs i vissa rum och inte i andra. Nåväl.

 

 

Vi kämpar på

Bild 2016-04-20 kl. 13.49 #2Ni heterosexuella kvinnor som säger er leva i en jämställd relation – ni ljuger!

Jomen jag tror det. Eller åtminstone ljuger ni för er själva. Även om ni tar varannan vabdag och varannan middagsdisk, även om era män kallar sig feminister – vem är det som håller reda på föräldramötena och luskamningarna och kalasinbjudningarna?

Jo det är du, grundlurade pseudojämställda kvinna.

Er relation är inte jämställd förrän ni delar på den tröttsamma projektledarrollen, inte förrän båda tar lika stort ansvar för familjens dötråkiga administration. Inte förrän du kan resa bort en vecka utan att få sms med frågor om var febertermometern eller gympapåsen finns. Och komma hem utan att behöva köpa nytt tvättmedel.

Jag och Jonathan försöker verkligen. Sen vi flyttade till landet har vår relation blivit mindre jämställd – det är så mycket som behöver göras hela tiden som jag inte har koll på, så när han går ut för att fixa det täcker jag upp i hushållsarbetet. Vi har pratat om det här en miljon gånger, men trots att båda verkligen vill, så har vi fortfarande inte lyckats ändra det helt. Detta är i princip det enda vi bråkar om (utom när jag har sovit eller ätit för lite och Jonathan helt uppenbart är dum i huvudet, men det är en annan sak).

Så vad fan ska man göra? Ett tag laborerade jag med tanken att vi helt enkelt skulle byta ansvarsområden rakt av – han skulle ansvara för alla traditionellt kvinnliga sysslor, som hemmet och barnen. Jag skulle ansvara för de “manliga”: laga pumpen om den går sönder, serva bilarna, köra traktorn, renovera och bygga. Bara för att få en inblick i varandras områden. Men det blev för mycket. Jag ville inte bjuda på slafsig carbonara (Jonathans paradrätt) när vi hade gäster, och jag har absolut ingen aning om vad jag ska göra om pumpen pajar. Och det är ju inte poängen heller, jämställdhet är inte att man byter. Jämställdhet är att arbetsbördan i en familj är jämt fördelad, man delar på det tråkiga och det roliga, ingen känner sig förfördelad och båda känner att den andra plockar upp bollen, så att säga.

Till slut gjorde jag (projektledaren) helt sonika en lista på precis alla hushållssysslor jag kunde komma på, och så delade vi upp dem emellan oss.
Byta lakan: varannan vecka, Jonathan.
Städa ur kylen: en gång i månaden, Anna.
Ett par gånger försökte Jonathan med: jag kan göra det, men kan inte du påminna mig? Men jag var benhård, hela poängen är ju att vi ska dela på ansvaret och jag ska slippa projektleda.

För att det ska bli någon rimlighet i det här måste jag ju steppa upp på motsvarande sätt när det gäller allt som han gör. Så nu har vi tänkt att vi ska göra projekt av renoveringar och byggrejer som tidigare varit hans områden: vi gör helt enkelt en projektplan; vad behöver göras, av vem och när, rättvist uppdelat. Det är ju smart av andra skäl också, till exempel upptäcker man om tidsplanen är orealistisk.

Det här låter kanske helt hysteriskt, och vissa skulle väl få panik av att leva efter de här listorna. Men jag tror att detta är rätt väg – skit händer inte av sig självt, man måste tvinga fram förändringar i en övergångsfas, precis som med kvotering eller positiv särbehandling (eller är det samma sak för resten?.

Men sen är vi alla fria och lyckliga till slut!

 

Skidfiasko och vedslit

IMG_4094Här står Ines och gråter efter en skidtur på cirka två minuter. Hon är på väg in. Pjäxorna var trånga och fötterna kalla och det var omöjligt att åka. Samtidigt stod Sixten i hallen, fullt påklädd, och vägrade komma ut.

IMG_4100

Men jag stack ut på en liten sväng på egen hand, och det var så härligt! Ska försöka åka varje dag, det får bli min träning så länge snön ligger. Vet inte riktigt var jag ska åka dock, tror det är för mycket högt gräs på våra ängar för att det ska gå att göra ett spår där, och vägen sandas ju…

IMG_4109

Resten av dagen har jag ägnat åt att köra upp ved – vi vet inte hur mycket snö fyrhjulingen klarar, så det var bäst att bunkra tänkte vi. Vi måste effektivisera vår vedhantering på något sätt – just nu klyver vi veden och kastar den i vagnslidret, och sen travar vi den på släpet som vi drar med fyrhjulingen upp till pannrummet som ligger i Morris hus, några hundra meter från vagnslidret, och så travar vi om den därinne. Minst ett led för mycket känns det som, med de dubbla travningarna.

 

Bockar av på listan

IMG_2687

Den här helgen får vi saker gjorda! Igår började vi slå ängarna, det måste göras innan den sista oktober.

IMG_2654 Slåtterbalk alltså, jösses vilken läskig grej! De där små knivarna går fram och tillbaka och skär av gräset.IMG_2659 IMG_2663 Här ger sig månskensbonden iväg mot horisonten.

IMG_2665Under tiden städade jag ur hela hönshuset. Tömde, skurade, skrapade bort all skit, la in nytt hö i redena och nytt spån på golvet. Jag hängde också upp mat- och vattentråget för att de inte skulle bli så äckliga av hönsskit och spån som hamnar där.

IMG_2671

Hönsen blev förfärade och vägrade gå in i det främmande huset på kvällen. Vi fick jaga in dem.

Idag sitter Jonathan i traktorn hela dagen igen, och jag och barnen har planterat lökar och bakat bröd. Blir nog kanelbullar också sen.