Brasvärmen

Idag är det ett sabla liv här hemma, det bankas och borras. Muraren är här för att installera vår braskamin i hallen! Den har stått där och suktat oss i säkert en månad nu, men nu är det inte långt kvar. Det kommer att bli så bra, vi har inga element i hallen så det är alltid kallt där nu – men inte länge till! Dessutom kommer ju värmen sprida sig även till övervåningen eftersom det är öppet vid trappan. Vi hoppas att vi kan stänga av elementen helt i de rum vi eldar i.

Vi har valt en klassisk gjutjärnskamin från Morsø, 2B classic heter den. Extra fint att den har eklöv och ekorre på sig – vår by heter ju Ekeby.

gx_morsoe_2B_Classic_600x600_frit

 

Veden – ett nytt system

Nu när vi inte värmer huset med vedpanna längre är inte vedtillverkningen riktigt lika betungande. Vi försöker elda så mycket som möjligt i kakelugnen (och snart i kaminen) för att minska elanvändningen, men det blir ju ändå inte ens hälften av den tidigare förbrukningen. Vi tänker att vi behöver ta ungefär 20 träd per år för att vara självförsörjande på ved. Just nu håller vi på med veden vi ska använda nästa år. Jonathan har tänkt ut ett smart system såklart.

Istället för att kasta den kluvna veden i en stor hög, packa den i något, köra upp den till huset och packa om den härinne så travar vi den direkt i ställningar som vi sedan kan ta in.

img_1926Här händer det. I vagnslidret kapar, klyver och travar vi i ställningarna.

img_1837

Sen bär vi ut ställningarna och travar i två lager på lastpallar.

img_1927img_1882Och här får veden stå och torka. Jonathan ska bygga en kärra till fyrhjulingen som kan ta en hel sån där lastpall och köra upp den – så småningom har vi tänkt bygga ett vedskjul i trädgården som en mellanstation. Sen ska veden in i vardagsrummet där den få stå här:

img_1933Jonathan har byggt en liten ”klack” så att ställningarna lutar lite bakåt och inte tippar. När jag har tapetserat här (inshallah) sätter vi en plexiglasskiva bakom för att skydda väggen.

Egentligen är det för tidigt att utvärdera det här systemet, men det känns så fiffigt! Nästa vinter när vagnen och alla ställningar är färdigbyggda (det behövs ju hur många som helst, just nu gör Jonathan nattpass i ladan och bygger och bygger), och kanske till och med vedskjulet i trädgården, kommer det rulla på så smidigt med vedtillverkningen.

Äntligen varmt!

dsc01376

Medan jag var i Argentina fick vi vår luft-vattenvärmepump installerad. Vilken lättnad! Nu är temperaturen i hela huset stabila 19 grader. Sån lyx! Vi eldar i kakelugn och vedspis som komplement, för att minska elkostnaderna och för att det är mysigt.

På baksidan av huset, utanpå vardagsrummet, sitter själva pumpen – ett stort fult schabrak. Men vi är ju aldrig på baksidan. I källaren står tanken och lite annat smått och gott som jag inte vet namnet på.

Det låter och brummar en del faktiskt. Utedelen låter så det hörs in i vardagsrummet, men det stör mig inte så mycket. Däremot låter cirkulationspumpen (som ser till att det alltid finns varmvatten i rören) otroligt jobbigt. Vi har stängt av den nu – så det tar någon minut innan det kommer varmvatten i kranarna – och funderar på lösning.

Men bortsett från brummandet: aldrig mera sota vedpannan, aldrig mera släpa vedlass (eller i alla fall mycket mindre lass). Aldrig mera frysa. Känns helt fantastiskt! Hurra!

PS. Har ej sett den första elräkningen ännu.

Snart slipper vi frysa

img_0349 img_0350

(Sorry för tråkiga bilder, men de är ju ändå långt ifrån de sämsta jag publicerat)

Nu har det blåst ordentligt i några dagar, och då blir det så fruktansvärt kallt på östsidan av huset som är mest ansatt av vinden, det vill säga i vårt sovrum, mitt arbetsrum, köket och gästrummet. Jag har flyttat min arbetsplats till fåtöljen framför kakelugnen i vardagsrummet. Bodil värmer mina fötter med sitt lilla muskelberg till kropp.

I morse slog det mig plötsligt att vi faktiskt kan dundra på och höja värmen hur mycket vi vill – vi behöver ju inte snåla med ved eftersom vi snart byter uppvärmningssystem, woho!

(Varning, här nånstans börjar det bli riktigt tråkigt för den som inte är specifikt intresserad av luft/vattenvärmepumpar.)

Igår var vi och inspekterade en luft/vattenvärmepump och lyssnade på den. Det var ju en redigt ful klump och fan vad den brummade och lät. Men vi tänkte sätta den på baksidan av huset där den varken syns eller hörs, och dessutom har det försäkrats oss att den knappt låter på sommaren, och det är ju då man sitter i trädgården och kan bli störd.

Det känns hur som helst som ett bättre alternativ än bergvärme för att det är såpass mycket billigare – jag tror att det skiljde nästan hundra tusen mellan offerterna.

Det ska bli så skönt att slippa veden och bara njuta av värme i huset utan slit! Sen ska vi som sagt sätta in en kamin i hallen, och kanske behöver vi fler eldstäder på övervåningen så småningom, men det märker vi.

Nu ska jag gå ut i pannrummet och höja värmen!

Nästan aldrig mer

Här kommer ett hyfsat osexigt inlägg om uppvärmning…img_0116

Jag hatar vår vedpanna så mycket just nu, när vi snart är klara med varandra orkar jag inte hålla igen längre. Har bitit ihop för att vedeldning med egen ved är nästan gratis (om man inte räknar sin egen arbetsinsats i pengar, vilket man borde göra).

Vårt hus har vattenburen värme, vattnet (och vårt eget varmvatten såklart) värms med en vedpanna, vilket betyder att vi ägnar enormt mycket tid åt att fälla träd, kapa och klyva, släpa och stapla ved, elda i pannan, sota pannan, tömma aska…. Ah, ni hajar. Det är helt enkelt fruktansvärt tråkigt, jobbigt och tidsödande. Och det är varken bra för miljön eller hälsan att stå och jobba med den där. Allra värst är nog att sota, det måste göras typ en gång i veckan, och det är jobbigt på det där tröstlösa sättet – allting som man ska ta loss sitter fast lite för hårt och är lite skevt så det knappt går att sätta tillbaka, allt man ska putsa bort sitter också fast… Ja, mer än en gång (läs: ”varje gång”) har jag svurit högt, nästan gråtit och samtidigt bankat på olika grejer med en stor tång.

Men! Nu har vi alltså bestämt oss för att lägga ner det här. Det blir bergvärme eller luft-vattenpump, kompletterat med stödeldande inomhus, vilket förstås bara är mysigt och roligt! Vi ska sätta en kamin i hallen nere också vilket jag är extra glad över, för där blir det svinkallt på vintern.

Den här är jag sugen på:

skarmavbild-2016-09-22-kl-08-54-06

Det kommande året på gården

IMG_4916Blygrå himmel idag, ett hopplöst februariregn faller. Jag fokuserar på annat.

IMG_4919

Vi har pratat om det kommande året, vad vi vill göra innan nästa vinter, och insett att det inte är realistiskt att hinna bygga ett stort växthus och nytt hönshus den här säsongen.

Detta är vad vi ska satsa på:

+ Bygga ut det befintliga hönshuset. Flocken har växt och behöver mer plats på sittpinnarna och fler värpreden.

+ Skaffa bin! Gå på kurs, bygga kupor, slunga honung. Eller vad man nu gör.

+ Skala upp odlingarna rejält! I år vill jag ha ett lager i jordkällaren när hösten kommer. Saft, sylt, inläggningar, rotfrukter, frysen full med godsaker. Förra året åt vi upp alllt à la minute. Vi har ett till växthus (avloppsväxthuset) och flera nya stora trädgårdsland.

+ Jag ska renovera alla fönster på övervåningen.

+ Vi ska borra för bergvärme – eller i alla fall undersöka möjligheterna. Nu är vi trötta på slitet med veden.

 

Torrlagda i den arktiska kylan

Igår kväll kom grannen in och sa att det var 26 minusgrader nere på vår äng. Jag och Bodil tog en promenad på några hundra meter på dan – det var obegripligt kallt! Sådär så jag gick och utstötte små ljud helt ofrivilligt, av någon slags kroppschock. Helt klart det kallaste jag har upplevt (kom ihåg att jag är Stockholmare – fyra plus och regn är vinter för mig).

IMG_4132 IMG_4136 IMG_4138

Under dan gick det upp för mig att värmen inte var igång i huset – alla inställningar var som vanligt, men elementen var iskalla. Samtidigt slutade det komma vatten ur kranarna. Något hade frusit och/eller spruckit, gissade jag, utan att ha en aning om vad jag skulle göra åt det. Det visade sig att frostvakten i pumphuset var av, för proppen hade gått (det kan ju ha hänt i somras eller när som helst utan att vi märkte det förrän det blev kallt). Värmesystemet behövde bara skrämmas igång igen – nu har vi behagliga 15.7 grader i vardagsrummet, men trots upplivningsförsök får vi inte igång pumpen.

Idag är det bara tio minus och snön vräker ner – bra det eftersom vi lär få smälta snö för vår överlevnad en tid framöver.

Skidfiasko och vedslit

IMG_4094Här står Ines och gråter efter en skidtur på cirka två minuter. Hon är på väg in. Pjäxorna var trånga och fötterna kalla och det var omöjligt att åka. Samtidigt stod Sixten i hallen, fullt påklädd, och vägrade komma ut.

IMG_4100

Men jag stack ut på en liten sväng på egen hand, och det var så härligt! Ska försöka åka varje dag, det får bli min träning så länge snön ligger. Vet inte riktigt var jag ska åka dock, tror det är för mycket högt gräs på våra ängar för att det ska gå att göra ett spår där, och vägen sandas ju…

IMG_4109

Resten av dagen har jag ägnat åt att köra upp ved – vi vet inte hur mycket snö fyrhjulingen klarar, så det var bäst att bunkra tänkte vi. Vi måste effektivisera vår vedhantering på något sätt – just nu klyver vi veden och kastar den i vagnslidret, och sen travar vi den på släpet som vi drar med fyrhjulingen upp till pannrummet som ligger i Morris hus, några hundra meter från vagnslidret, och så travar vi om den därinne. Minst ett led för mycket känns det som, med de dubbla travningarna.

 

Smällkallt

  Idag hade vi lite klassiskt jullov med barnen, vi tog med två av deras kompisar och åkte till nya badhuset i Norrtälje. Det var fint! Blev sugen på att simma ett par längder och sitta i relaxavdelningens ångbastu. Istället blev det 500 varv i vattenrutschbanan, men men, barnen var glada.

När vi kom hem var det 17 minusgrader ute och kyligt i huset eftersom vi inte eldat på hela dagen. Vi bakade äppelkaka och läste Min morbror trollkarlen framför brasan. 

Imorgon ska vi åka skidor! 

Första året på gården

Allra mest har vi nog gjort ute under det första året – och Jonathan har gjort mest. Mycket har handlat om investeringar och nödvändiga reparationer, men vi har också tagit små steg mot vårt mål att bli (typ) självförsörjande på mat. Det här har vi gjort:

IMG_4928

Ved. Under hela hösten och vintern tog vi ner en massa träd, sågade och klöv och kastade till stora vedhögar. Ett jävla slit faktiskt, både tidskrävande och jobbigt. På vårkanten köpte vi ett lass timmer istället för att ta ner egna träd, och det var ju enklare såklart. Men vi får se hur länge vi orkar hålla på – Jonathan är sugen på bergvärme, och jag är också sugen på att lägga tid och energi på annat.

IMG_9517

Köpt grejer. En traktor, en fyrjhjuling med kärra, vedkap, klyv, mängder av verktyg och redskap… Dyrt, men väldigt kul! Har aldrig kört traktor (eller fyrhjuling) förut, och trodde nog aldrig att jag skulle äga någon.

IMG_9821

Odlat. Den här sommaren blir odlingarna på experimentbasis, vi ser vad som funkar och inte, vad som växer bäst var, hur vi kan förbättra och skala upp till nästa sommar. Allt har inte varit framgångsrikt, men det växer en hel del. Vi har börjat skörda så smått, vilken lycka!

IMG_9777

Lagt om det jävla ladutaket. Vi har en liten liten bit kvar på baksidan, den gör vi  nästa vecka, sen tar vi ner byggställningen, och det ska bli så skööönt. Fast nästa sommar ska vi göra boningshuset – gulp.

IMG_9108Byggt ett växthus. Eller i alla fall ett temporärt växthus. Det har inte direkt växt så det knakar därinne, men det beror nog mer på bristen på sol och värme än på själva växthuset. Här kan jag inte ta någon cred alls – det här jobbet gjorde Jonathan och Ines helt på egen hand.
(Uppsnappat: ”Ines, vad tror du om att lägga en tvärslå här så att plasten inte blåser upp?” ”Jaa, alla ingenjörssätt är bra… (paus, snabb blick på mig)… Och journalistsätt.”)

IMG_9355Byggt ett hönshus och skaffat höns. Det är verkligen väldigt kul med höns! Och fortfarande känns det så lylligt att gå ut och hämta ägg varje dag – vi får sex ägg om dan av våra åtta höns (vi hade nio, men den mobbade Mumin fick flytta till våra vänners hönshus istället). Över dem alla vakar den ståtliga tuppen Sune. Han är så snäll och omhändertagande – plockar vinbär och drar fram maskar åt sina damer, och om någon kommit på villovägar och står och ropar nånstans så går han och hämtar henne och visar vägen tillbaka till de andra. Väldigt kul att se!
Enda nackdelen är att de skiter överallt.

I framtiden behöver vi lägga om taket på lilla ladan, renovera fönstren på boningshuset, göra om avloppet, bygga ett riktigt stort växthus, ett nytt hönshus…
Och så hoppas jag att vi kan skala upp odlingarna ordentligt, och Jonathan vill ha får och odla svamp (!).
Bin vill vi också ha – de ger honung och räddar världen.
Det vore verkligen fint om vi kunde ha någon liten inkomst av gården, så man kan skala ner litegrann på jobb utanför hemmet.