Äntligen vardag

Vad skönt det har varit den här veckan när alla pyst iväg till jobb och skolor och jag fått vara ifred.

Först måste jag liksom samla mig en dag eller två – städa, göra listor, sitta och glo – innan jag har hamnat i rätt jobbstämning. Har även ätit frukost framför tv:n och myst över dekadensen. (Jag är en äkta sjuttiotalist som tycker det är lite mysbusigt att slå på tv:n före klockan sju på kvällen.)

(Testar kameran i nya mobilen. Tycker bilderna blev väldigt gula?)

Här sitter jag och jobbar:

Älskar mitt jobb! Jag trodde att jag nästan blivit hemmafru (och inte sörjde jag det direkt), men nu har jag istället blivit erbjuden en massa roliga uppdrag under våren! Känner mig helt peppad.

Gullg bild på mig och syrran.

Men kolla, jag har skrivit “årsbokslut” två gånger på min lista! Då går det snabbare att bocka av, perfekt ju!

Nu ska jag samla mig för att ta åtta barn till badhuset och creperian i Norrtälje! Imorgon blir det mer ved. Önskar vi var klara med veden och kunde ägna oss åt roligare saker.

Tapeten till vardagsrummet

Äntligen har vi enats om en tapet – det var inte svårt när tapetproverna väl kom, vi såg ganska snabbt vilken som skulle bli bäst. Det blir en William Morris-tapet som heter Honeysuckle. Älskar – älskar! – William Morris-tapeter, så levande och vackra och organiska liksom, och med ett djup i mönstret.

IMG_5268Vi tänkte att det kunde bli svårt att hitta något som funkade med vår pråliga kakelugn färg- och stilmässigt – men när vi höll tapetprovet mot kakelugnen var det en match made in heaven faktiskt. Både det gräddiga, det gröna och det rosa stämde jättebra.

Eftersom William Morris-tapeter är sinnessjukt dyra har vi bara råd att tapetsera en vägg – den bakom fåtöljerna tänker vi. Så struntar vi i tavlor där och låter tapeten vara konstverk, kanske med någon riktad belysning rentav. Jag vill också gärna tapetsera väggen mellan bokyllorna där det är två fönster, men Jonathan är inte säker på den idén.

IMG_5270För resten, svartvinbärsriset som jag tog in när jag beskar buskarna har slagit ut, så fint och hoppingivande! Jag tittade på de små knopparna och funderade på om vi rentav kunde få vinbär härinne? Tills någon påminde mig om att vi då också behövde bin inomhus… Just det, liksom.

 

Bokhyllorna!

Det är inte helt helt färdigt egentligen, det tar ju ett tag innan det sätter sig, liksom. Jag har mest kastat in grejerna.

Men här är i alla fall bokhyllorna! Jonathan har ritat och byggt, jag har målat (och bestämt). Vi har jobbat på lediga stunder ända sen nyår. Tyvärr visade det sig att det var svårt att fylla alla hyllor. Mina böcker räckte inte! Får väl köpa fler. Angenämt bekymmer ändå.

IMG_4977

Hyllan till vänster om man kommer in i rummet från hallen. Här finns förutom böcker skivor, skivspelare, spel och pussel.

IMG_4985

Skönt med en lucka för stereon pga är stor dammsamlare.

IMG_4979

Den högra hyllan. Här är det ännu glesare. Får hitta nåt att fylla gluggarna med.

IMG_4981

Det här vitrinskåpet behöver definitivt styras upp. Funderar på extra hyllplan av glas, ser löjligt ut med de där små grejerna på botten. Men det kommer bli riktigt fint så småningom!

Så fruktansvärt nöjd ändå! Nu när de är på plats ser det ut som att de alltid varit där, de passar så otroligt bra in i rummet. Och det känns inte alls mörkt här inne som förut, när golvet ljusats upp och vi har belysning i hyllorna.

Vi har en del annat fix kvar i vardagsrummet – tapeter och en taklampa, och så måste vi hitta en skön läsfåtölj eller två, lite beroende på hur vi möblerar. Får återkomma med före/efterbilder så småningom.

Att vara sin egen boss

  

  

Imorgon blir en lång, hård arbetsdag för mig, så jag gav mig själv ledigt idag. Just nu sitter jag i tv-soffan och äter frukost framför Nyhetsmorgon – höjden av slapphet om ni frågar denna plikttrogna 70-talist. Sen ska jag röja upp och göra klart i vardagsrummet, förhoppningsvis kan jag visa bilder på bokhyllorna i eftermiddag! Woho!

Fönsterfix

Jag har ägnat en stor del av helgen åt att skrapa och kitta tre fönster som vi ska använda som vitrinluckor i bokhyllorna. Jag blir så otroligt förtjust när något praktiskt går min väg. Jag är inte händig direkt, har inget tålamod alls. Oftast faller det på att jag blir frustrerad för att något inte funkar. Men ibland kan jag snöa in på grejer – som att skrapa fönster! Gick hur bra som helst. Har träningsvärk idag i armarna, ryggen och rumpan (?).

IMG_4571Det visade sig att jag var mycket bättre än Jonathan (som alltså är mycket händig) på att kitta, och då blev jag övermodig och lovade att jag skulle restaurera alla fönster på övervåningen i sommar… Blir kul (det går bra att håna mig för detta uttalande senare), det är så härligt att jobba med linolja, linoljekitt, linoljefärg. Det luktar gott och känns skönt. IMG_4569

Andra saker vi har gjort i helgen är att avlusa barnen (därav Ines slicka frisyr), gå på hundfik med Bodil (Jonathan och barnen), ha övernattningsbesök av våra sommargrannar, barnens vänner, gå på hundpromenad med vår granne Kristina, grilla korv i trädgården, baka bullar och bröd, städa och göra hemgjorda talgbollar till fåglarna.

Och så har vi tagit bort plastskynket som hängde mitt i vardagsrummet för att skydda tv-hörnan från byggdamm från bokhyllorna. De är nästan klara – resten av belysningen ska installeras, de ska kvistlackas och målas, och så ska fönsterluckorna målas och hängas på plats. Nästa helg kanske det är dags att packa upp böckerna? Pirr!

IMG_4568 IMG_4567

Bonushelg

Vårt helgbesök blev inställt på grund av sjukdom. Även om det är så tråkigt när en gäst inte kommer, så är det också så skönt att plötsligt ha en helt tom helg! Den fyllde vi snabbt.

IMG_4363

Sixten och  jag sotade vedpannan igår, och sen åkte vi till hundfiket i Norrtälje – ett café dit man får ta med sig hundar. Väldigt uppskattat av alla! Allra mest Sixten och Ines, som fick många nya vänner. När jag sa till Sixten att han var så bra med hundar ryckte han bara på axlarna och sa “man ser ju på dem vad de vill”.

IMG_4367

Den här hunden var helt klart mer välborstad än mitt barn.

Sen åkte vi hem och gjorde bivaxljus och tuttade på allihop direkt (gjorde minst lika många till efter att bilden togs). Jag älskar sånt pyssel som går ut på att man rullar ihop en grej och sen är det klart. Det luktade gott också.

IMG_4371

Idag har jag och Ines och Bodil varit ute på en sväng; Ines på spark och jag på skidor. Solen glittrade i snön och det var magiskt vackert och lylligt.

IMG_4418 IMG_4427

Och Jonathan har byggt och byggt på bokhyllorna i vardagsrummet. Det blir helt otroligt snyggt! Hyllplanen ska på plats, sen ska allt kvistlackas och målas med linoljefärg. Och så ska vitrinluckorna sättas upp. Så förväntansfull!

IMG_4455

 

Bokhyllor

Det händer grejer! Ska alltså inte alls klaga på att Jonathan bara jobbar och aldrig vill slappa med mig. Titta bara vad han har gjort på några timmar idag – stommen till ena halvan av den platsbyggda bokhyllan. Det kommer att bli så otroligt fint! Jonathan är verkligen händig, riktigt duktig om jag får skryta lite. 
IMG_4071

På den högra sidan gör vi en vitrindel av två gamla fönster (shabby chic!). Har längtat i ett och ett halvt år efter att få packa upp mina böcker. Snart snaaart…

Och se bara så golvet pryder sin plats och gör allt annat ännu snyggare! Sofforna, mattan, lådan med barnens tv-spelgrejer. Kommer ju aldrig vilja lämna det här rummet när det är klart.

IMG_4070 IMG_4075

Semester?

I boken vi läser för barnen just nu ligger ett bokmärke från Pocketshop med texten

Ta semester från semestern

Varje dag tänker jag att jag skulle vilja göra det, när jag läser om andras lata jullovsdagar; de äter knäck och läser julklappsböcker i soffan. Men samtidigt är jag himla glad att vi får saker gjorda här, det är så kul! Nu är jag klar med golvet i vardagsrummet (och detta är sista gången jag lägger upp en bild på ett tomt golv, lovar):

IMG_4058

Här har det inte torkat än – jag hoppas det ser lite mindre ojämnt ut sen, att de där fläckarna sjunker in… Annars ser det fortfarande ut ungefär som när det var obehandlat, vilket ju var min avsikt. (Den mörka randen i högra hörnet är lack som jag inte pallade att ta bort, vi ska ändå bygga bokhyllor där…)

I övrigt har vi varit ute i skogen idag och tränat Bodil på att sitta och vänta…. Och såklart på att springa efter barnen och bita dem i benen. Hon är lite som ett jobbigt småsyskon, hon är prick där de är hela tiden. Men de gillar det!

IMG_4024 IMG_4043Och den här lilla hunden fick sitta och vänta länge för jag glömde att lösa henne från kommandot när jag platsat henne.

IMG_4054

 

Golvslipning dag 2

Golvsliputhyraren avrådde mig från att ta en Edge-maskin eftersom golvet var såpass ojämt – det skulle ta en evighet att slipa ner och mängder av papper skulle gå åt, sa han. Jag blev lite nervös när han drog fram ett stort tungt monster, och föreställde mig hur den skulle löpa amok i rummet med mig flygande efter, ungefär. Jag tänkte att jag skulle råka göra en djup grop i golvet, som barnen skulle ha som kuddgrop, och som skulle kallas för Annas grop för all framtid.

Men det gick rätt bra (tills jag upptäckte att jag faktiskt hade gjort en grop på ett ställe, men det är inte så farligt). Maskinen tuffade på, jag höll takten och lyssnade på massor av radiodokumentärer.

Körde tretton timmar igår med grövsta och näst grövsta pappret, och nu är nästan all lacken borta – phu! Vaknade idag med värkande kropp och bihålorna fulla med slipdamm – men det är bara att sätta gång igen! Längtar tills allt damm är borta och jag sitter där i lugn och ro och penslar olja…

Men det kommer att bli så otroligt fint! Färgåtergivningen är inte helt hundra här, golvet är inte fullt så gult. Men ljust! Det blev en enorm skillnad i rummet redan.

IMG_3982 IMG_3983

 

Vardagsrummet – here we gooo

Idag lämnade vi barnen hos farmor och farfar och satte igång med vardagsrummet. Först av allt ska jag slipa golvet, som just nu ser ut såhär:

IMG_3939 IMG_3940

Ogillar den där röda färgen, ska bli så skönt när det blir ljust! Dessutom ser det ju lite hejsan svejsan ut i största allmänhet – någon har sågat av sju brädor…? Men det kan vi ju inte göra något åt.

Idag har jag provslipat lite längst in under rören till elementen, som av någon idiotisk anledning ligger utanpå golvsockeln längs två av väggarna…

IMG_3959 IMG_3943Och börjat fantisera om att sätta väldigt väldigt breda kvartslister. Traumat från träslöjdens eviga sandpapprande på smörkniven gjorde sig påmint. (Om man nu kan bli traumatiserad av att ha tråkigt.)

IMG_3963

Och Bobbo kunde förstås inte tänka sig att vara i ett annat rum utan låg och sov två meter ifrån den dånande slipmaskinen.

Imorgon går vi upp tidigt och åker och hämtar golvslipen – jag har hyrt en Edge som enligt tillverkaren är omöjlig att misslyckas med.

Efter det ska jag behandla golvet med Osmo hårdvaxolja natur som ger träet en aningens ljusare touch – och framför allt hindrar det från att gulna med tiden, om jag förstått saken rätt.

Sen ska Joathan bygga platsbyggda bokhyllor, och jag ska tapetsera.

Det kommer bli så bra!