Hönshuset

Igår städade jag i hönshuset – den absolut äckligaste sysslan på gården. Stanken motsvarar tio bajamajor från Roskilde. Bar gasmask for the occation!

Och Ines hjälpte till som vanligt.

Tidigare bodde hönsen i en ombyggd lekstuga på tomten, men efter att vi installerat värmepumpen byggde Jonathan om pannrummet till hönshus, och det blev så bra! Såhär såg det ut någonstans mitt i, efter att en skrotnisse varit här och lyft ut vår gamla fiende vedpannan:

Vi (ja, Jonathan) rev ut allt och målade väggar och tak. Såhär fint blev det:

Här syns sittpinnarna och nere till vänster en misslyckad frosttålig vattenstation som vi inte använder – vattnet står som synes på en ölback därinne.

Redena och utgången. Redet på golvet i den röda baljan är för korkade latmaskar (dvs maranerna) som inte orkar hoppa upp i de andra redena. Innan de fick redet på golvet värpte de rakt ner på bajsbrädan från sittpinnarna! Jösses alltså.

Den röda filten hänger vi för på kvällarna så att vissa andra puckon inte ska sova (och bajsa) i redena. Fullt sjå med att få dem att fatta var man skiter och var man värper alltså.

Här är redena bakifrån – både uppe och nere öppnar man för att plocka ägg.

Tröttnar aldrig på att gå och hämta äggen! Så fantastiskt lyxigt.

 

Gästrummet före och efter

Bildbonanza! Äntligen är det färdigfixat i gästrummet! Jag målade över de fula tapeterna, målade fönsterfodren vita och satte upp gardiner. Före:IMG_5259Efter:

IMG_6571Extra nöjd med att jag har satt upp sänglampor. Det är mer än vad vi lyckats med i vårt eget sovurm. IMG_6570IMG_6588Här ovanför gästsängen sitter vår allra finaste tavla, en affisch på det där knasiga uppstoppade lejonet som finns på Gripsholms slott.

Jag gjorde också iordning den efterlängtade pysselhörnan! Så här såg det ut innan jag började:IMG_5257 Och såhär fint blev det!

IMG_6573

IMG_6577

Extra viktigt kändes det av någon anledning med ett sånt här ställ för omslagspapper. Vet inte varför, men det känns så fint och ordningsamt på nåt sätt.

Titta så förfärligt fula fönstren var innan:IMG_5258Jag har inte målat själva fönstren än, bara runtom. Jag väntar med det tills det är varmare ute. IMG_6582IMG_6567Skänken står kvar på samma ställe. Den är så fin!

IMG_6579

På den här väggen (som visst är lite bucklig ser jag nu) tänkte jag sätta upp massor av snygga speglar, det finns ju alltid på loppisar.

Jag tycker verkligen om vårt gästrum. Har alltid gillat det rummet, det är fridfullt och lugnt på något sätt. Och nu är det fint på riktigt! Om man inte tittar på golvet och taket, men det är ju lätt att låta bli.

IMG_6578

Badrummet! Äntligen!

Badrummet har ju varit klart ett tag, men inte förrän nu har vi satt in badkaret (inte premiärbadat dock – väntar tills vi bytt avloppssystem). Så jag tänkte bjussa på lite före- och efterbilder!

IMG_4658Före: Plastmatta med hål i, våtrumstapet, duschväggar. Sunk.

IMG_2312

Efter: kakel, klinker, gjutjärnsbadkar. Lyx!

IMG_4659

IMG_2321Vi köpte en vägghängd (oanvänd) toa på Blocket och kompletterade med en ny snyggare sits som min syrra hade på vinden. Golvvärme istället för det där sunkiga elementet. Kaklet är 15×15 med mörka fogar – något som kakelbutikspersonalen avrådde ifrån, ingen vill ha det sa de, men det blev så snyggt!

IMG_4660

IMG_2322Handfatet och badkaret köpte vi på Blocket. Kranen är från Bauhaus, liksom takduschen och badkarsblandaren. Duschdraperiet från Lagerhaus.IMG_2314Förklaringen till den lilla träbiten under tassen är att vi inte har orkat justera höjden på tassarna än.
IMG_2313Den här hyllan är inte klar. Jag skulle vilja ha en grön marmorskiva där, men det är så satans dyrt! Köpte dekorplast i marmormönster, men den var verkligen inte snygg, såg helt dubbelexponerad ut… Vi får se hur vi gör. Kanske sätter vi upp hyllor här? Men man måste kunna komma åt vägguttaget och displayen till golvvärmen (som vi målade svart i ett fåfängt försök att få den att smälta in).

IMG_2316

Badrumsskåpet i toppskick köpte jag på loppis för 20 spänn!

IMG_2317Handdukskrokar och toarullehållare från Byggfabriken. Dörren köpte vi från ett gammalt hus som skulle renoveras i Norrtälje, jag har målat den i linoljefärg. Tröskeln lät vi vara, den visar hela dörrens historia med olika färglager, kändes fint att ha kvar. Den nya dörren är mycket bredare än den gamla – lägg märke till den oortodoxt infällda strömbrytaren. Dörrfodret är från Byggmax, köpte obehandlat och målade själv. Måste dock avråda från Byggmax – ingen nyhet kanske men en del grejer därifrån är verkligen billig skit! Dörrfodren var så sneda och vinda att de inte gick ihop i hörnen, vi (=Jonathan) fick bygga upp ett helt hörn i spackel och måla på det.

Allt som allt kostade vårt badrum ungefär 60 000 – men då har vi köpt billiga grejer och gjort mycket själva. Vi rev allt, kaklade, la golv och målade. Hantverkarna byggde upp golv och väggar, gjorde våtrumsspärr och la värmegolvet. Och drog el och satte in spottar. Och nya rör. Det enda vi behöll från det gamla badrummet var lampan ovanför badrumsskåpet, vars vita sockel vi målade svart.

Jonathan kaklade och la klinker för första gången, och det blev så himla bra! Han är verkligen noggrann och händig. Lucky me som är så slarvig. Att han inte är det alltså.

Jag är så otroligt nöjd! Njuter verkligen varje gång jag kliver in. (Igår plockade jag till och med ögonbrynen för att jag ha en anledning att stanna i badrummet.) Jag är väldigt glad att vi la in värmegolv också, det är så skönt när man bor i ett kallt gammalt hus.

Hönshuset

Den gamla lekstugan har barnen använt som ateljé – mammas rökstuga hette den förr, då dåvarande frun i huset, Siv, satt där och uggade med en cigg under regniga dagar. Nu är den alltså hönshus.

IMG_8137

IMG_8263Vi städade ur huset och spacklade igen alla sprickor där det annars kan samlas snusk och parasiter. Här sitter reglarna för sittpinnarna uppe. Nere till höger sågades en lucka ut.

IMG_8706Provsittning av sittpinne.

IMG_8151Hönsgården. Pålar slogs ner i marken…

IMG_8155Hönsnät monterades…

IMG_8317

IMG_8326

Och grävdes ner två decimeter i marken för att räven inte ska kunna gräva sig in.

IMG_8279

Fika serverades.
(Den här dagen – en fredag då vi båda var lediga – sa jag till Jonathan medan vi stod och byggde:
“Vad mysigt om vi var hemma jämt och bara jobbade på gården.”
“Du menar, om vi var bönder”, sa Jonathan.
Måste säga att jag inte tänkt att bli bonde, men Sixten säger saker som “när vi skaffar en ko” och så. Han har också skaffat sig ett spel till plattan som handlar om livet som bonde – måla ladan, mjölka korna, mata grisarna osv.)
IMG_8348

Till slut kom äntligen hönsen. Här ovan syns Hulken, vår tamaste och glupskaste höna, som gärna kommer upp på verandan när vi är ute. Bakom henne den enda stackaren som inte fått något namn än. De andra heter Sten, Lillsvans, Snövit, Svarten, Bill och Bull, Bill och Bull (båda får heta så för vi vet ju ändå inte vem som är vem, de ser likadana ut) och Måns. Och så tuppen Sune.

IMG_8661Till vänster innanför dörren i hönshuset har vi satt upp en hylla i två plan med värpreden. De har två reden i nedervåningen och ett i övervåningen. De använder nästan bara det där uppe. Ett av de undre redena är alltid tomt, det verkar ingen gilla. Skumt!IMG_8475Det är verkligen väldigt kul med höns! De är så komiska, irrar omkring på ett löjligt sätt, är nyfikna och korkade och ändå vackra och så låter de roligt. Fast de bajar överallt. Blir träskor i trädgården i sommar!

IMG_8705 IMG_8406Äggen levereras i alla möjliga storlekar och färger, fyra-fem om dagen. Våra höns är framavlade för att ge fina ägg i många färger – vet ingenting om raserna förutom att några nog är maraner.

 

 

Snart börjar jag med eterneller

Lilla toan (som såg ut såhär) är färdig. Jag börjar nästan bli lite orolig för mig själv – jag har alltså köpt ljusrosa handdukar. Snart börjar jag med eterneller.IMG_8620

Jag har länge trånat efter den där turkosa rullvagnen från Ikea. Till slut köpte jag den utan att ha en aning om var jag skulle ha den. Lycka när jag lyckades klämma in den intill toan! IMG_8621Blir så glad när saker passar så bra som vår gamla spegel gjorde här.

IMG_8624

Fågeltavlorna är loppisfynd såklart, korgen har jag fått av svärmor, handdukar från HM home.

IMG_8630

Toarullehållaren kommer från den laddning med badrumsgrejer vi köpte på blocket. Vi kan inte ha allt i badrummet för det blänker för mycket…

IMG_8632IMG_8625

Så styrde jag upp ett insynsskydd av en halv loppisgardin.

Golvet orkade jag inte göra något åt. Kanske tar jag fram trägolvet nån gång i framtiden när jag får tråkigt.