I startgroparna

Även om snön ligger djup så pågår intensiva förberedelser inför våren såhär års. Vi beter oss som att allt är normalt trots att vi uppenbarligen gått in i en ny istid.

Jonathan har draigt igång förodlingarna så smått, tomaterna har fått flytta till fönstret från värmegolvet i badrummet.

På kvällarna trådar vi ramar till bikuporna. Tänk att det en dag kommer att bli så varmt att bina vaknar! Är orolig för att de kan ha dött i vinter allihop – ett samhälle vet vi har gått under, för de drog inte ner sockret de fick i höstas, som de hade behövt för att klara vintern.

I helgen har vi förberett för fåren i stora stallet. Under vintern bor fåren i lilla stallet och går i vinterhagen, men vartefter de lammar ska de få flytta över till en avdelad del av stora stallet (som i övrigt mest innehåller Jonathans snickarverkstad och all vår bråte) och gå i en liten hage där utanför. Vi har byggt en grind till lammkammaren, lammens egna lilla crib där tackorna inte kan gå in, där de kan chilla under värmelampan och ha sitt käk ifred. Sen har vi byggt en grind ut mot resten av stallet så man lätt kan komma in till fåren.

Och så har vi byggt en slags entré kan man säga, så att vi kan växla mellan två hagar utanför – för att minska parasittrycket kör vi vartannat år tänker vi.

Jag gillar att bygga såhär – slanor från hassel och så skruv. Inga sabla ritningar eller vattenpass – bara måtta, håll ihop, skruva. Ser så fint och lantligt ut också! Vi får se hur bra det håller. Ibland tänker jag på högen av skruvar vi kommer lämna efter oss till eftervärlden när allt annat har förmultnat. Om någon gör en arkeologisk utgrävning här om tusen år och funderar på hur man levde på en gård i början av 2000-talet.

När vi tog ner hasselsnår passade vi på att dricka årets första utekaffe (eller andra – jag satt ju i en snöhög på altanen i ca tre minuter i förra veckan) på den första lilla fläcken barmark som smält fram. Man är så patetiskt tacksam för det pyttelilla såhär års! Solen värmde, jag fick fräknar och Jonathan blev röd som en kräfta!

 

Egen morgon

En tantgrej jag har börjat med de senaste åren är att vakna av mig själv tidigt på morgonen även på helgerna. Det gör inget, jag är inte trött och vill inte somna om. Tvärtom är det skönt att ligga och läsa en stund eller gå upp och ha huset för sig själv.

Idag har jag kissat hunden och varit hos fåren och hönsen, tänt en brasa, gjort kaffe och kokat ägg, dragit igång en tvättmaskin och fotat den nya duken och de omklädda stolarna i köket så ni ska få se! Älskar den typen av makeover som bara kräver en sax och en häftpicka!

Jonathan är så förundrad över att jag inte stör ihjäl mig på vårt köksgolv – och det är faktiskt konstigt! Det är otroligt sunkigt med flera hål, och så flärpar det i skarvarna. Men faktiskt bryr jag mig inte! Helt otroligt!

Tänk hur grönt det kommer bli här när murgrönan tagit över fönstret.

Det här köksfönstret vid arbetsbänken är en överdokumenterad plats känner jag, men tja, det är fint här. Och väldigt kallt – vattnet i tuplanvasen fryser till is ibland!

Ljuset!

Nu är det riktig vinter, svinkallt och massor av snö och ingen vår i sikte. Jag fyser jämt, min hud och mitt hår har brutit ihop totalt av torka och kyla. MEN! Jag vill med dessa två högst vardagliga bilder visa hur det är att äta frukost klockan 07.30 när solen har gått upp!

(Och visa att jag tagit sticklingar på pelargonerna, det är ju ett vårtecken!) Det är en sån enorm skillnad mot för några veckor sen. Kanske tar en skidtur idag på lunchen. Lika bra att gilla läget.

Hu, jag lider verkligen av att ha vedtravar med presenningar på hela tomten såhär, det ser så schavigt ut. Längtar till i sommar när vår vedbod är färdig, gräset är grönt och syrener och äppelträd blommar! (Nej stopp, gilla läget!)

Jobbiga hallen

Alla hem har väl åtminstone en skräpsamlarplats. Vårt hus har flera – en på golvet i ett hörn i köket (eller på en stol om det råkar stå en där), en i vår garderob vid sovrummet, och egentligen är hela Sixtens och Ines rum en skräpsamlingsplats. Men den största skräphögen av dem alla är:

Jobbiga hallen! Vi har två entréer, det här är den mot baksidan, som också är en tvättstuga. I jobbiga hallen hamnar all möjlig skit som man lägger ifrån sig när man kommer in. Till slut, när högen blivit stor och ohanterlig, ger vi upp och bara fortsätter dumpa skit där utan att ens försöka tänka efter. Men så får jag ett ryck och röjer upp!

Men problemet med såna här skituppsamlingsplatser är ju att grejerna hamnar där av en anledning; de har ingen given plats. Så det slutar ofta såhär; allt ligger på golvet istället:

Jag vill bara slänga allt i en stor sopsäck! Eller egentligen önskar jag mig ett hem där varje sak har en given plats, och alla husets invånare lägger sakerna på sina platser. Tack på förhand!

Bu för vardagen

Egentligen älskar jag vardagen. Men vardagen i januari känns inte kul alls. Det är så grått och kallt och så otroligt långt till vår. Jag vill sitta i en bastu, ligga under ett täcke, kura framför en brasa, dricka vin, äta choklad, se på film, läsa en bok… och skita i allt annat.

En dålig bild, men jag blir så rörd när jag ser barnen komma knotande från skolskjutsen i skymningen, släpande på ryggsäckar och gympapåsar.

Min favorittidning sedan 30 år tillbaka, Kamratposten, har ett stående inslag i varje nummer: Bra och Bu. Jag snor deras koncept och applicerar på min vecka:

Bu för att det ska bli plusgrader och regn, att skjutsa barn till fotboll och tandläkare, att hitta på en ny middag varje dag, att göra mer ved, att gå upp på morgnarna och köra upp trötta barn. Och dessutom bu för att jobba!

Bra för att vi äntligen ska få ljuddämparen på bilen fixad så den slutar låta som ett jetplan, att jag ska på en trevlig jobblunch och en aw med en vän den här veckan, att jag ska börja på ett nytt roligt projekt…

 

Snö!!!

Det har varit en gråmulen dag – men en gråmulen dag med snö är ändå så enormt mycket bättre än en gråmulen dag utan snö! Ines var hemma med magont, vi gick till fåren och tog en skidtur med hunden mitt på dan.

Mitt i vår skidrunda finns en backe upp genom skogen, där vi med olika Papphammarliknande manövrar brukar försöka saxa upp. Det är så jobbigt att klicka i pjäxorna i skidorna, så man tar inte av dem i onödan.

Det ser så brutalt ut med tackornas röda rumpor – färgen är från kritan som satt på baggens mage, så vi visste när de blivit betäckta. Men nästa år tar vi en annan färg än röd…

Nästan alltid rörelseoskärpa på Bodil…

Utom när hon hittat nåt spännande i snön!

Ja gud vad grått och trist det ser ut. Men det var bättre än bilderna visar! Härligt att börja jobba på ett skidspår också (fast det har snöat hela eftermiddagen, så det är väl halvt borta nu).

Stefans stora feta röda

Jag har haft en crush på Stefan Sundström ända sen tonåren, då jag sprang på vänsterdemonstrationer och såg ut såhär:

Den här bilden är så otäck för att min hand ser helt sjuk ut! Men det är min bästis Lindas hand som är inblandad, hon håller om mig på bilden.

Numera är han dessutom en förebild när det gäller självhushållning och idén om ett hållbart liv på landet. Han är en jävligt skön person helt enkelt, en hedersknyffel!
Idag intervjuade jag honom apropå hans tomatbok. Ska ni bara köpa en tomatbok, köp den! Så bra och snygg och inspirerande och full av smarta och roliga tankar.

”Det är både politiskt och existentiellt för mig att framställa mitt eget livsmedel, jag för min egen del vill bli så självständig som det går och inte behöva konsumera så mycket”, sa Stefan till mig och det har han fan rätt i. Att det är politiskt att odla sin egen mat istället för att köpa importerat från ett storföretag.

I tomatboken skriver han:

Jag tycker vi ska rädda innerstan från innanförskapet. Det kommer att komma en dag när det som är inne blir ute. Då måste vi lantisar visa solidaritet med innerstan och inte retas och säga att vi fick rätt. Det har vi inte råd med. 

Word Stefan!

Jag fick också lite tips – till exempel angående de gröna tomaterna vi tar in i slutet på säsongen, som aldrig eftermognar som de ska. De ska ligga mörkt och inte ljust, jag mitt pucko har ställt dem på fönsterblecket för att de ska få maximalt med solljus. Varför tomaterna som vi odlar i avloppsväxthuset (kretsavloppet, som Jonathan fyndigt har döpt det till) smakar nada kunde han inte svara på. Men å andra sidan kanske det inte beror på avloppsväxthuset, för våra tomater från det andra växthuset smakar inte heller mycket.

 

Äntligen vardag

Vad skönt det har varit den här veckan när alla pyst iväg till jobb och skolor och jag fått vara ifred.

Först måste jag liksom samla mig en dag eller två – städa, göra listor, sitta och glo – innan jag har hamnat i rätt jobbstämning. Har även ätit frukost framför tv:n och myst över dekadensen. (Jag är en äkta sjuttiotalist som tycker det är lite mysbusigt att slå på tv:n före klockan sju på kvällen.)

(Testar kameran i nya mobilen. Tycker bilderna blev väldigt gula?)

Här sitter jag och jobbar:

Älskar mitt jobb! Jag trodde att jag nästan blivit hemmafru (och inte sörjde jag det direkt), men nu har jag istället blivit erbjuden en massa roliga uppdrag under våren! Känner mig helt peppad.

Gullg bild på mig och syrran.

Men kolla, jag har skrivit “årsbokslut” två gånger på min lista! Då går det snabbare att bocka av, perfekt ju!

Nu ska jag samla mig för att ta åtta barn till badhuset och creperian i Norrtälje! Imorgon blir det mer ved. Önskar vi var klara med veden och kunde ägna oss åt roligare saker.

2017 – andra halvan

*Phu! Sorry för förseningen! Har kämpat med att ladda upp bilder i flera dagar nu. Snart får vi fiber här ute, då blir livet så mycket lättare!*

Juli. Lång skön semester för alla! Jag jobbade två veckor, men det märktes knappt. Jag minns sommaren som kall, men det syns inte på bilderna.

IMG_4684Vi åt en massa jordgubbar…

IMG_4691 Och regnbågsmangold!

IMG_5017Vi slog gräset i fårhagen, för fåren hann inte beta ner det ordentligt. Älskar att köra traktor (när den startar)!

IMG_4875

Och så köpte vi en massa hö till fåren inför vintern. Jag skulle så gärna vilja ta eget hö, men det är ju en jättegrej att investera i all utrustning. Inget man gör för nio tackor.

IMG_4715

Ines goasde med baggarna och sa varje dag att hon inte ville slakta dem. Men det gick bra när de väl åkte. Hon äter dem till och med.

IMG_4744 Nytt gäng kycklingar! Maskinkläckta den här gången – men det gör vi nog inte om. Himla bökigt är det, och så har de ju ingen morsa sen, så man måste ta hand om dem. Här är Kalle, som nu sprätter omkring som ståtlig ungtupp.

IMG_4777

Vi byggde också om pannrummet till hönshus – det blev så bra!

IMG_4687 IMG_4907 IMG_4923Och så köpte vi fyra gotlandstackor som är så fina allihop! Här är Doris, som redan från början stack ut som nyfiken och kelig. Det här är en klassisk fårbild!

IMG_4983Augusti. Vi gosade med baggarna. Det här goset ser nästan inte normalt ut (men de gillade det båda två) och dessutom visade Trunks snoppen! Kolla lilla pluppen mitt på magen under Jonathans armbåge.

IMG_5093

Jag och Sixten och Ines åkte till Kroatien och fyllde på med sol och värme.

IMG_5531

Vi gjorde honung också! Det var kul, men väldigt jobbigt att handveva den där slungan från 1950-talet. Burkarna gick åt som smör i solsken – vi skulle definitivt kunna sälja mängder av honung till vänner och vänners vänner.

DSC01860 DSC01884

Och långt in på hösten kunde jag plocka in såna här buketter! Så lyxigt. Annat än de vissnande hyacinterna som står på den platsen nu.

blommor

September. Då såg bakluckan ut såhär när man skulle till Stockholm och lastade gåbortpresenter!

IMG_6019

Och middagstallriken såg ut såhär – hemplockat, hemodlat, hemlagat, snudd på hemslaktat.

IMG_5962

Vi slaktade höns…

IMG_6041

… och satte vitlök.

IMG_6086

Oktober.  Det började lugna ner sig och vi avvecklade odlingarna för säsongen. Vi försökte slå ängarna, men traktorn krånglade så mycket så till slut fick vi betala grannen för att göra det.

IMG_6149

Och så satte vi två äppelträd i vår eftersatta trädgård. Jag har lust att ge den lite kärlek i år – lägga grusgångar (kommer inte hända men man kan ju drömma), bygga en vedbod (måste hända) och kanske plantera några pioner?

IMG_6186

Och äntligen hittade vi svamp, som alla andra suktat med på instagram hela hösten! Vi hetsplockade, åt och torkade mängder.

IMG_6310

Och jag åkte till Rom över en helg med mamma och syster. Vi drack prosecco, åt gott och såg en bråkdel av allt vi ville se. Måste åka tillbaka och se allt det andra!

IMG_6361November. Vi byggde om lilla ladan till fårstall. Det blev så bra! Nu har vi också ett smart system för boxar där vi kan stänga in tackor med lamm när de har lammat. Måste visa allt nån dag när solen skiner in genom gluggarna så det går att fota.

IMG_6482

December. Äntligen december. Jag älskar sommaren allra mest, med december kommer sen. En enda lång mysig upptakt till min favorithögtid julen!

DSC02080

I december blev vi också familjehem och fick ett barn till när Jonas flyttade in hos oss. Det är omtumlande men känns jättebra och han är ett så fint komplement till vår familj!

IMG_6952

Ja det var väl allt jag hade att rapportera från 2017. Snart får vi ta och drömma om 2018 istället!

 

 

2017 – första halvan

Januari. Året hos oss börjar alltid med massproduktion av ved. Eller vi brukar börja redan i mellandagarna – vi tar ner träd, kapar, klyver och travar en masse.

IMG_1924

Vi lär oss efter hand hur vi ska göra med veden. Till exempel tar vi inte lika stora träd längre, det är inte värt besväret att kapa och klyva bjässar som man knappt kan lyfta, även om det såklart ger mer ved per träd. Vi har landat i att systemet som vi uppfann förra vintern funkar fint till veden som ska till kakelugnen och vedspisen, men veden till kaminen i hallen, som ska vara längre, ska vi istället trava i större enheter och bära in i “slingor” som Jonathan uppfunnit – får visa någon annan gång. Det är ett himla slit med veden, men så skönt när det är klart. Plus att det är en väldigt tillfredsställande känsla att (delvis) vara självförsörjande på värme!

Februari. Fårklipparen kom och klippte våra dräktiga tackor.

IMG_2254 IMG_2255

Och jag fyllde 40! Jag gillar inte frukost på sängen, så för mig var födelsedagsbrickan perfekt:

IMG_2504

Det var stort att fylla 40 – jag blickade bakåt och framåt och var i stort sett helt nöjd med var jag varit och vart jag var på väg.

IMG_2487Jag minns det som att förra vintern var snöfattig och värdelös, men tydligen fick vi några såna här strålande februaridagar runt min födelsedag i alla fall:

IMG_2491 IMG_2495

Mars. Sen kom lammen! Jösses vad gulliga de var. Det var så spännande och läskigt med den första lamningen.

IMG_2653

Alla bilder är suddiga eftersom det var mörkt i ladan och ingen någonsin stod still.

IMG_2746

Lille Ann-Britt här ovanför blev halvt flasklamm eftersom hans mamma hade så lite mjölk. Det var mysigt! Ines stod först på kö att följa med ut med flaskan i ur och skur.

IMG_2664

Förstföderskan Annika visste inte hur hon skulle göra med sin lille Håkan – stånga honom eller slicka honom! Hon gjorde både och. Men det gick bra sen.

Vi hade räknat fel på tiden och var inte riktigt beredda när lamningen satte igång. Men det gick ändå rätt bra – bortsett från en dödfödd stackare och så lilla Ulla som blev förskjuten och kanske också skadad av mamma Lilla My – hon dog i alla fall, samma dag som terrorattacken i Stockholm. Men hennes syster Bella är min favorit – så söt och tillgiven och kelig! Nyfiken och rolig.

IMG_3261

I mars kom också äntligen vår kamin på plats! Det tog enormt lång tid och kostade väldigt mycket pengar, mest på grund av att sotarna tjafsade så mycket och inte godkände installationen (som var helt brandsäker enligt både muraren och en annan, mycket mer erfaren sotare). Men det var värt både tid och pengar! Kaminen är det enskilt största lyftet för vår komfort (eller egentligen är det nog värmepumpen), nu är det varmt och välkomnande i hallen, där det alltid var svinkallt förut.

IMG_2822

April. Visst var det väl någon slags vår ett tag? Hönsen började värpa som galningar i alla fall och vi fick vackra ägg.

IMG_3249 Och så stängslade vi en sommarhage till baggarna.

IMG_3395

Och la om taket på lilla ladan. Det var absolut inte kul alls.

IMG_3602Och samtidigt hände det här:

IMG_3610

Snö snö snö i april och till och med i maj!

IMG_3611

Villket vi hanterade på bästa sätt:

IMG_3627

Maj. Det blev vår i alla fall, och vi fick kycklingar. Så fint vårtecken.

IMG_3827

Och vi slet med trädgårdslanden och satte potatis. Maj och juni är de mest intensiva månaderna på året. Men det är härligt! Vi är ute så mycket, och kvällarna är långa och ljusa. Längtar dit nu!

IMG_4280

Juni. All tid gick till odlingarna. Som vanligt såg det välorganiserat ut till en början, men grönskan runtomkring invaderade ändå till slut.

IMG_4391 Vi byggde nya tält till kålen.

IMG_4397 (2)

Midsommar firade vi utomhus med tårta och bubbel!

IMG_4519 (1)

Jonathan gjorde två avläggare, det vill säga nya bisamhällen. Målningarna på framsidan – play och paus enligt Sixten – hjälper bina att hitta hem till rätt kupa.

IMG_4570

Vi tjuvsmakade honungen, direkt från vaxkakan. Såna göttiga självförsörjningsvibbar av bilden här nedanför!

IMG_4522

Ja det var väl allt för första halvan av 2017. Imorgon kör vi andra!