Äntligen sommar

Jag och Jonathan är lediga tillsammans en vecka, och äntligen blev det fint väder. Vi åker båt med syrran och hennes familj…

IMG_4944

… och badar i havet och Bodil simmar och simmar hur länge som helst. Vi dricker champagne…

IMG_4961

IMG_4941

Hänger i trädgården och låter kycklingarna komma ut och titta på världen.

IMG_4996

Och så plockar vi sommarkantareller. Imorgon blir det pasta med kantareller och hemodlad  mangold och grillad oxfilé från granngården. SOMMAREN!

IMG_5012


Vi skär upp maten till fåren, firar en tvååring och färdigställer ett hönshus. Och plockar svamp.

Vad händer egentligen dessa första dagar av min andra semester? Till att börja med skrämde vi igång traktorn och slåtterbalken och slog lite i fårhagen. Gräset var så högt att man knappt såg fåren, och det gillar de inte. De äter helst gräs som är max sju sentimter högt. Och av någon anledning äter de gärna långt gräs som är slaget. Så vi slog gräset några vändor, och nu går tackorna där och käkar och är så nöjda. Hos baggarna behöver vi inte slå, där är det magrare bete.

IMG_4860 IMG_4862 Den här symbolen på kraftarmen (hittade jag på det ordet?) till slåtterbalken är så himla läskig! Huu alltså. Den stannar inte för något, inte ens om den råkat snurra upp en människa.

IMG_4875 Jag körde, Jonathan stod frampå traktorn och inspekterade.

IMG_4898 Vidare har Boil fyllt två år och firats med tårta gjord på hundmat, kattmat och Dennis hotdogs.

IMG_4900 Hon fick ett torkat grisöra i present som hon genast gick och grävde ner bakom hönshuset.

IMG_4909 Hönshuset ja! Nu är det färdigt, Sixten målade entrén idag. Kycklingarna har redan flyttat in, och Mumrik har varit inne och premiärvärpt.

IMG_4850Och på kvällspromenaden gick jag och Jonathan till kantarellstället och kollade efter sommarkantareller, och där fanns det! Så lylligt! Älskar verkligen att plocka mat i skogen.

IMG_4912

Pip pip pip pip

Nu har kycklingarna i äggkläckaren börjat kläckas! Igår när jag var på jobbet fick jag rapporter om att Hulken blivit mamma – det första ägget som kläcktes var hennes. Den lilla kycklingen vacklade omkring ensam i kläckaren i många timmar – de ska stanna ett tag så de torkar ordentligt innan man lyfter ut dem. Varje gång man lutade sig över fönstret och pratade med den började den pipa och sträcka sig emot en, mycket gulligt, och lite hjärtskärande. Den letar väl efter någon att knyta an till? Eller präglas på, heter det väl med djur. Anknytning kanske är att förmänskliga dem lite…

Såhär otäcka ser de ut när de är nykläckta, blöta och eländiga, och så ligger de som helt döda med huvudet hängande…

IMG_4771

Men så plötsligt sprattlar de till och börjar rasa runt – för att sedan ligga helt slappa igen…(Sorry för usel bildkvalitet, det är inte lätt att fota genom fönstret på kläckaren.)

I morse hade sammanlagt åtta stycken kläckts! Vi flyttade över de som torkat till en låda med värmelampa. Här är lille/lilla Kalle:

IMG_4777 IMG_4776

De får bo inne i några veckor, och sen får de flytta ut till ett eget crib i det nya hönshuset – som inte är klart än, men säkert kommer vara det efter helgen när jag och barnen kommer hem från Öland, om jag känner min man rätt!

Äntligen hemma

Så otroligt skönt att komma hem efter en hel dag i Stockhom! Det är jättekul att jobba på ett riktigt kontor och ha arbetskompisar och gå ut och äta lunch. Och det är helt okej att åka buss för jag läser en så bra bok.

Men sen är det en sån lättnad att komma hem till en ljum sommarkväll mättad med dofter och surr. Jag plockade en jätteskål med jordgubbar…

IMG_4735 IMG_4739

Gick till baggarna med Ines…

IMG_4744

Och buteljerade en massa flädersaft – 25 liter blev det! En årsförbrukning.

IMG_4753

 

Lite av det vi gjorde på semestern

Nu är min första semester slut. Det är ju märkligt vad lite man hinner på semestern. Inte ens blogga. Men vi har i alla fall plockat de första jordgubbarna…

IMG_4689 IMG_4668 Gosat med fåren…

IMG_4642

Gjort rabarbersaft (och druckit upp den) och flädersaft…

IMG_4704

IMG_4639 Badat…

IMG_4673Plockat blommor – varje gång jag är ute plockar jag ihop en liten bukett, omöjligt att låta bli. Det blir kanske tre om dagen – härligt liv ju, blir ett kvitto på att jag verkligen är i naturen mycket!

IMG_4684

Vi har också cyklat på upptäcktsfärd och hittat en skogsväg till barnens kompisar i en annan by. Och Sixten hittade en uggleholk som han fotade.

IMG_4720

Och så har jag äntligen börjat läsa Neapelserien av Elena Ferrante – ett år efter er andra.

Imorgon börjar jag jobba, ska pendla till Stockholm i två veckor. Jag har målat naglarna och lagt fram hela och rena kläder, känns högtidligt! Jag ser fram emot att vara sådär supereffektiv som man är på kontor, att äta lunch ute i solen och dricka vin efter jobbet på Mosebacke, att åka buss och lyssna på radio. Att shoppa lite och träffa lite vänner.

Och sen ska jag vara ledig i fyra veckor till, ljuvligt ju!

Midsommarhelgen

Jag är så otroligt dålig på att komma ihåg att fota när det gäller! Meeen här är i alla fall min enda bild från midsommar, som ändå sammanfattar dagen rätt väl:

IMG_4519 (1)Mina syskon och barnens kusiner var här, solen sken och barnen hoppade studsmatta hela dagen. Inte mycket att säga mer än att vi fick precis det vi önskade oss av midsommar; god mat, fint sällskap och fint väder.

IMG_4525 På midsommardagen regnade det, och det tyckte alla var utmärkt. Jag maxade semesterfeelingen genom att ligga kvar i sängen med en bok.

IMG_4532 IMG_4535 Morris kom ut på eftermiddagen och alla tog nog en liten lur vid något tillfälle under dagen. Ingen vila här dock – Jonathan kittlade mig och Morris så att vi nästan började slåss.

IMG_4568 Sen gick vi till baggarna och bagglammen, som irriterande nog är mycket, mycket keligare än tackorna. Här står de och trängs för att bli kliade. Dumt/onödigt eftersom baggarna ska slaktas och tackorna gå kvar och ge nya lamm nästa år.

IMG_4578 Igår åkte vi till Jonathans föräldrar som har sommarhus ganska nära oss, vi grillade och åt ute i deras fantastiskt fina trädgård och pratade om vilken tur vi ändå hade med vädret, tills plötsligt – verkligen utan förvarning – blixten slog ner några meter ifrån oss! Snabbt som tusan flyttade vi in.

IMG_4583 IMG_4577När vi kom hem såg jag att jag oavsiktligt skapat ett vackert stilleben på trappen. Kommer dock aldrig lyckas ta såna där sköra, vackra bilder…

Just nu är det 13 grader och spöregn, och jag ska ta Ines till simskolan…

Sista rycket

Jag och Bodil sitter på trappen och samlar oss inför sista arbetsdagen innan semestern. Bodil tänker ligga här större delen av dagen och ha uppsikt, medan jag gör två intervjuer och har två telefonmöten och skriver tre artiklar. När Jonathan kommer hem ska vi städa och förbereda allt inför midsommar.

Som vanligt blir man ju överrumplad av sommaren som bara kom dundrande medan man själv sysslade med annat. Längtar efter den vår då jag kan hinna njuta och längta och uppleva och såna saker. Bara 25-30 år kvar till pensionen!

Jag vill aldrig mera sitta vid ett skrivbord

Innan jag börjar måste jag lägga in några brasklappar: faktiskt har jag ett väldigt, väldigt roligt jobb – sällan gör jag något som jag inte är genuint intresserad av. Och jag inser att det är barnsligt och bortskämt att känna såhär. Men, here it goes:

IMG_3960

Jag vill verkligen inte jobba mer. 

Inte så att jag vill lägga mig i soffan och kolla på tv. Jag vill använda min kropp till att odla saker och bygga saker och föda upp saker. Jag vill att jag och Jonathan ska jobba sida vid sida här på gården med saker som känns viktiga och meningsfulla för oss. Jag vill vara i naturen varje dag, jag vill producera all mat som vi ska äta och tillverka allt som vi behöver (nästan). Jag vill ha tid att vara med min familj, finnas tillgänglig för mina barn, prata med dem och verkligen hinna lyssna.

Igår när vi var ute och stängslade fårens sommarhage, och barnen och hunden var med, och jag skruvade i isolatorer i stängselstolpar, då kände jag att det bara inte skulle gå att sätta sig vid skrivbordet igen (den tanken kommer ofta när jag skruvar isolatorer av någon anledning. Det är väl tillräckligt kravlös syssla för att inte ge ångest, samtidigt som det ger ett tillfredsställande väl synligt resutlat).

Förr fnyste jag alltid när folk sa saker som ”jag skulle aldrig kunna sitta vid ett skrivbord hela dagarna”. Tänkte att de helt enkelt var lite korkade. Men nu förstår jag vad de menar! Tillfredsställelsen när vi är klara med veden för hela året eller har stängslat klart en hage och kan släppa på fåren, den är så enormt mycket större och skönare än tillfredsställelsen att lämna en färdigskriven artikel.

Det är liksom inte riktigt okej att känna såhär. Jag är uppfostrad med att man ska vilja arbeta, att det är viktigt att bidra, att det ger en känsla av meningsfullhet och delaktighet, av att vara behövd och höra till. Min mamma är inte en karriärist direkt, men hon har lärt oss att jobbet är något kul, inte ett nödvändigt ont.

Men jag vill bara slippa, jag vill vara ifred. Jag vill bygga upp vårt eget lilla liv härute, oberoende av allt annat. Odla vår egen mat, föda upp får som ger kött och ull (jösses, snart går jag klädd i hemstickat växtfärgat från topp till tå), ordna egen el…

Jag har inget samhällsomstörtande politiskt budskap. Även om jag generellt tror att folk skulle må bättre av att jobba mindre, så är jag inte egentligen motståndare till samhällsmodellen att folk förvärvsarbetar, betalar skatt och har gemensam välfärd.

Bara det att jag själv inte vill jobba mer tack.

Meeen nu ska jag fortsätta skrivbordsjobba så kanske jag hinner ut för att stängsla färdigt i hagen i eftermiddag.

 

Perfekta dagen börjar nu!

Eller jag vill nog påstå att den började igår – på förmiddagen fick jag en jättebra skjuts i ett jätteroligt jobb jag gör just nu. På eftermiddagen stängslade vi färdigt trädgården och städade undan allt skräp, alla pinnar och konstig bråte som samlats i trädgården och på altanen under vintern. En sån enorm lättnad! Om inte fönstren vore så skitiga skulle jag ställa mig och glo och njuta.

Ska visa staketet en annan dag (här ovan syns iaf grinden), det blev superfint och det känns så härligt att ha tomten inhängnad, mysigt på något vis. Dessutom hoppas vi ju att det ska stänga hönsen inne så vi slipper ha dem på vägen, hos grannen och i trädgårdslandet. Och att hunden – som sitter i fönstret och gråter när barnen hoppar studsmatta – kan vara obevakad i trädgården.

Nåväl – idag börjar i alla fall den perekta dagen. Vi öppnar loppisen för säsongen, och efter det åker jag till stan och går på fest och sover över.

Ja, egentligen var det nog bara det jag ville säga. Just det, ps. det är fint väder!

 

Slitveckan – men det var i alla fall vår

När SMHI lovar nattemp på sex minus och snö mitt på ljusan dag i maj… Ja då tänder man ljus i fönstret, eldar i vedspisen och ser tillbaka på en riktigt bra vecka – då det dessutom var vår!

IMG_3823

Det ser ju fint ut det här, men det är det inte. Det är ruggigt och blåser som fan.

Vi har verkligen slitit den här veckan och hela helgen. Eller mest Jonathan såklart. Ibland undrar jag om jag borde försöka stoppa honom, han märker inte själv hur hårt han jobbar. I lördags planterade han 250 popplar (till SLU-projektet vi är med i, det handlar om betesdjur och poppelodlingar typ, har ej fördjupat mig). Jag städade undan på gårdsplanen efter takomläggningen, älskar att få undan all bråte och lägga saker i travar och göra fint.

IMG_3818

På kvällen åt jag marschmallows och kollade på Vänner och började just undra om Jonathan svimmat och drunknat i ett dike, när han dök upp i mörkret vid halv elvatiden. Då hade han alltså stått med spett och gjort hål i marken och planterat träd i 14 timmar. Normalt?

På söndagen fortsatte vi stängslingen av tomten. För att hönsen inte ska gå ner och krafsa i trädgårdslandet (eller för den delen i grannens rabatt), och för att hunden ska kunna vara i trädgården obevakad (hon springer ut och hälsar på folk och fä som passerar, inte poppis hos alla) så sätter vi nu staket, hönsnät och eltråd runt hela tomten.

IMG_3814 Såklart var det ett mycket större jobb än jag hade föreställt mig, och såklart har Jonathan slitit mest. Men nu är vi nästan klara! Vi sågade ner vår vedervärdiga häck också, hatar den och vill ha syrener istället.

IMG_3770 Än så länge spatserar hönsen fritt dock – här syns Mumrik på fel sida skranket.

IMG_3732 Andra saker som har hänt i veckan är att jag har plockat blommor och planterat om krukväxter.

IMG_3727

Slut på rapport!