Det växer lite i växthusen också

Varje år tror jag att vi inte kommer få några tomater och gurkor, men det blir ju en rätt bra skörd ändå. Jonathans uppfinning avloppsväxthuset funkar faktiskt rätt bra! Vi vattnar aldrig och plantorna står direkt i sand, all näring hämtas från (det renade) avloppsvattnet som filtreras genom sanden i botten.

IMG_5681

I år har vi försökt oss på lite exotiska grejer som inte gått så bra – den här kiwin (nedan) kanske inte är ett utställningsexemplar direkt?

IMG_5678 IMG_5679 Ej heller den här melonen – som förvisso är någon slags minimelon, men såhär liten ska den väl inte vara? Alldeles ensam är den också. Hur ska vi dela den i en familj på fem?

IMG_5674

Vinrankan planterade vi för två år sen tror jag, och i år ger den skörd! Sju druvor, vad jag kan se. Hoppas de hinner mogna innan frosten tar dem. Sen i framtiden när vi har vårt hembyggda finväxthus av gamla fönster, då flyttar vi vinet dit och av någon anledning tror jag det kommer att frodas där! Så att jag kan sitta under vinrankan och dricka te i en korgstol och lyssna på regnet som smattrar mot taket. Det kommer bli fint!

 

Och hur går det med avloppsväxthuset då?

IMG_9251 Över förväntan faktiskt, titta vad fint det blev efter att svärmor gjort en insats med sekatören! Här har varken tjyvats tjyvar eller bundits upp något på hela sommaren. Det är ju inget överdåd kanske, men jag trodde ju att allt skulle dö…

IMG_9248 Det kommer både gurkor och tomater ju!

IMG_9250Jonathans utvärderingsanalys är att plantorna inte borde försåtts i sand utan i jord, fastän de ska stå i sand sen. Alltså han vattnade dem med någon slags näring, men det räckte inte. Dessutom behöver de sättas djupare i sanden i växthuset för att rötterna ska nå ner till det näringsrika vattnet som filtreras genom sanden en bit ner.

Men jag tror ändå de behöver mer vatten än de kan ta upp den vägen. Har börjat vattna med kannor nu, vet inte om det är dumt, för att rötterna kanske söker sig uppåt då istället för neråt då? Vad vet jag.

IMG_9253(De här tomaterna är alltså inte skördade med flit, de föll av bara…)

Avloppsväxthusodlingen går sådär faktiskt

Det här avloppsväxthuset levererar inte som förväntat. Jonathans idé är att sanden här på marken ska suga upp (renat) näringsrikt avloppsvatten som rinner därunder i något slags system som man kan läsa mer om här, och på så sätt förse växterna med både vatten och näring. Åtminstone i teorin är det genialiskt.

Det första misstaget var att förså i sand och vattna med näring (vatten och hönsbajs tror jag det var, eller kanske hästgödsel) istället för att så i jord. Det var för att Jonathan inte ville ha jord i sanden i växthuset när han planterade ut plantorna – fast senare räknade han ut att det skulle ta tusen år eller så innan det skulle börja märkas, om man fyllde på jord i den takten. Nåväl, plantorna blev små och eländiga av det i alla fall. Sen satte vi ut dem ändå, men de tog inte fart.

IMG_7469 Det här är vår absolut största tomatplanta…

IMG_7468Och såhär ser gurkorna ut.

Men krafsar man bara lite i sanden är det fuktigt och fint två-tre centimeter ner, och om vi inte börjat bajsa sterilt bajs plötsligt så borde det också innehålla en massa näring. Men det händer inte mycket med plantorna tyvärr.

Jonathans teori just nu är att det är för torrt därinne, så för att höja luftfuktigheten har han arrangerat det här snygga systemet:

IMG_7470Hinkar med vatten som sugs upp av lakan och handdukar. Nu är det fuktigt som i en regnskog, men ni ser ju hur små plantorna är… Hoppas det händer nåt nu!

Jag är orolig att vi varken får potatis, gurka eller tomater i år.

Men! På baksidan av det här växthuset, i nästa steg så att säga, växer sparris så det knakar!

Edit: Jonathan läste det här och var inte ett dugg bekymrad, allt skulle växa på sig trodde han. Det blir nog bra.

 

Inne i avloppsväxthuset

DSC00483

Jag har fått önskemål från flera om att skiva mer om Jonathans avloppsväxthus, men det händer inte mycket där just nu, innan vi har planterat ut nåt. Jonathan har byggt dörrar så katterna går inte in och kissar längre i alla fall. Och så blir det varmare, vilket förstås är hela poängen!DSC00485Och så har han byggt ett litet klimatskal – plastlådan till höger här – och lagt in en termometer. Det visade sig att temperaturen i växthuset går ner till någon enstaka plusgrad, men det är ändå fyra grader hela natten inne i plastlådan. Vi har en tanke om att vi ska skola om tomatplantorna genom att helt enkelt plantera ut dem och låta dem vara under lådan i några veckor. Kan det funka?

Vi kommer ha gurka längs ena sidan och tomater längs den andra. Och det är väl det tror jag? Vi odlade chilli förra året, men i ärlighetens namn äter vi nästan ingen chilli i vår svennefamilj. Försökte oss också på någon slags kiwi som inte blev nåt. Kanske köper vi någon spännande exotisk planta och ställer in sen… Jonathan odlar sin tobak i det andra växthuset.

Min fantasi sysslar annars mer med vårt riktiga växthus, det som vi ska bygga sen. Där vi ska dricka te på hösten när det regnar och äta middag på våren när kvällarna är ljusa men kyliga. Det kommer ju att se ut mer såhär:

li_kasvihuone2

 

Avloppet klart!

IMG_3103

Nu är Jonathans fina avloppslösning på plats! Han har i vanlig ordning slitit som en galning. Igår byggde vi (men mest Jonathan) klart växthuset, där näringen från avloppsvattnet ska tas till vara.

IMG_3108Plasten på…

IMG_3111

Och sen kom Ines ut och frågade om hon fick hjälpa till. Älskar att hon säger “får jag hjälpa till”, inte “kan jag hjälpa till” – som att vi gör henne en tjänst genom att låta henne hjälpa till.

IMG_3170

Idag pumpade vi över allt slam (dvs bajs och allt annat obeskrivligt äckligt guck man spolar ner som inte är flytande) från den gamla slamavskiljaren…

IMG_3171

… till den nya. Mitt jobb var att hålla koll på slangen så att den inte hamnade fel. Jag var orolig att den skulle vobbla och liksom resa sig och spruta ner mig med bajs, men allt gick bra. Så nu ska jag bara köpa en bottenventil till badkaret – sen kan vi bada! (Usch, det kändes inte bra att skriva den meningen så nära bilden ovan – men jag menar bada i badkar naturligtvis.)

Sen julpyntade jag lite. Börjar lite i taget. Livet blir så mycket trevligare med julpynt.

IMG_3177

Vårt fiffiga avlopp

IMG_2907

Så fort solen skiner på ängarna så blir det ju så vackert.

Sedan någon vecka pågår bygget av vårt nya avlopp. Jag gräver lite och krattar lite grus, men mest är det Jonathan som basar över det här projektet – det är ju ungefär sånt han jobbar med på jobbet också. Men såklart kunde han inte bara välja ett avloppssystem som redan är uppfunnet, utan hittade på ett eget.

IMG_2906

Fattar inget av denna bild, men tycker den är fin och har stort förtroende för Jonathan.

Det näringsrika avloppsvattnet kommer (efter slamavskiljning och någon slags rening såklart) att tas tillvara i ett växthus som vi bygger ovanpå anläggningen. Kommer bli så himla bra! Om det funkar. Det vet ingen än, systemet är alltså uppfunnet av Jonathan och helt otestat.

Vi har hyrt in grannen och hans jättelika grävmaskin, och passar på att styra upp några riktigt bra trädgårdsland samtidigt. Han får vända runt jorden ordentligt i en stor kvadrat där vi tänkte bygga odlingssängar. Vi vill verkligen skala upp odlingarna jämfört med denna säsong!

En annan bra sak är att vi äntligen kan bada badkar efter att det nya avloppet är klart!