Kojan är klar!

Nu är kojan äntligen klar! När vi började prata om en trädkoja tänkte jag att vi skulle bygga tillsammans hela familjen under några dagar på sommaren. Jonathan höll på med kojan hela semestern (med punktinsatser från den övriga familjen). Men fint blev det! Här ser man den nerifrån trädgården:DSC00952 DSC00959Och här utifrån vägen. Barnens önskemål är att den ska vara så kamouflerad som möjligt, därför är hela kojan målad i slipersolja. Och därför har vi inte heller beskurit häcken alls i år. Ehe. 

DSC00955Trädet är integrerat i kojan, eller kojan är integrerad i trädet kanske. Det blev så himla fint! Och inte en spik är slagen i trädet, hela kojan hänger i vajrar.

DSC00956Insidan av huset är målad och klar men inte färdigfiffad än, får återkomma med bilder när barnen har inrett.

En koja tar form

IMG_8928Nu är vi nästan klara med kojan till själva trädkojan, eller hur man ska säga. Vi har byggt ett regelverk i 2″2 och klätt med OSB-skivor.

IMG_8931

Eftersom hela anordningen hänger i vajrar istället för att stå på ben eller stöttor så behövde vi bygga en specialare för vajern som går tvärsigenom taket (och hela kojan).

IMG_8935Ines och Jonathan provar ut den perfekta fönsterhöjden. Det måste vara tillräckligt lågt för att man ska kunna spana bra, men också tillräckligt högt för att man ska kunna sitta på golvet och gömma sig. 

IMG_8953På taket häftar vi fast en presenning som legat och skräpat någonstans.

IMG_8958 Barnen hjälpte till att bygga, de var så glada och peppade; “jag vill bära något tyngre, vad kan jag göra nu, ska jag hämta flera skruvar, jag fyller på vattenflaskan!” Helt magiskt.

IMG_8957Nu ser det ut som ett riktigt hus! Fönster och dörr ska på plats, och så ska vi måla utsidan och insidan, bygga ett räcke och fixa det sista med stegen.

IMG_8966Sent på kvällen när hela taket var på plats hade vi taklagsfest. Sixten hade valt pommac (“barnchampagne”) och kakor till tillställningen.

IMG_8970Det var så mysigt att sitta därinne! Det kliar i fingrarna att få pynta och göra fint, men det är ju faktiskt barnens crib och inte mitt.

Middag i trädkojan

Igår la vi golvet i trädkojan, och plötsligt fick man en känsla av hur det kommer att bli. Det var så härligt att hänga däruppe, jag älskar att se välbekanta platser ur nya vinklar.

IMG_8662Ines och Jonathan jobbade mest, jag klippte gräset och stekte pannkakor och Sixten dröp av till grannen för att spela tv-spel så fort han fick chansen. Golvet består av tryckimpregnerad trall, det blir mest hållbart (ingen byggnadsvård i det här projektet direkt).

IMG_8656

På kvällen tog vi upp middagen till kojan och åt där.

IMG_8663

Och Ines tände ljus och gjorde mysigt. Bodil satt därnere och grät så hjärtskärande så vi kånkade upp henne också för stegen, haha!

IMG_8675

Efter maten låg jag kvar en stund och glodde upp i trädkronan, det var så härligt! Ekar är verkligen fina. Och när jag ser ekblad tänker jag alltid på Lotta på Bråkmakargatan som gjorde plättar av ekblad med sylt i trädkojan hos mormor och morfar. IMG_8682Det som återstår nu är en stege och ett staket, och såklart själva huset, som vi inte riktigt vet hur det ska bli än. Jag försöker hejda Jonathan som vill lägga innergolv och sätta in riktiga fönster som man kan öppna och stänga…

Trädkojan

Sommarens projekt är en trädkoja till barnen!

Det är såklart Jonathan som har gjort ritningen och tänkt ut allt. Och hittills byggt mest. Jag och barnen har assisterat lite, men snart kommer vi att hjälpas åt mer. Av reglar som vi hittat under en presenning i min systers trädgård byggde Jonathan en stomme…

IMG_8318

Som fästes i hörnen på det här viset:

IMG_8324

och sedan hissades upp i en stor ek i trädgården. Nu hänger den i vajrar, som runt trädstammen är klädda med PEM-slang för att inte skada trädet. Som vanligt har Jonathan gjort grovjobbet och jag har klättrat omkring högt uppe. Det ser så enkelt ut, men det var ett himla meck att få allt detta på plats!

IMG_8611Dessutom fick Jonathan en snilleblixt och skulle bygga en trappa upp av en murken svintung stock som låg långt uppe i skogen. Att släpa ner stocken och resa den mot trädet tog en hel kväll…Hur som helst, nu är stommen på plats, igår kväll oljade vi den och idag ska vi lägga golv! På den högra halvan blir det sen ett hus av något slag, och den vänstra halvan får ett staket.

Det kommer att bli så himla fint!