Stefans stora feta röda

Jag har haft en crush på Stefan Sundström ända sen tonåren, då jag sprang på vänsterdemonstrationer och såg ut såhär:

Den här bilden är så otäck för att min hand ser helt sjuk ut! Men det är min bästis Lindas hand som är inblandad, hon håller om mig på bilden.

Numera är han dessutom en förebild när det gäller självhushållning och idén om ett hållbart liv på landet. Han är en jävligt skön person helt enkelt, en hedersknyffel!
Idag intervjuade jag honom apropå hans tomatbok. Ska ni bara köpa en tomatbok, köp den! Så bra och snygg och inspirerande och full av smarta och roliga tankar.

”Det är både politiskt och existentiellt för mig att framställa mitt eget livsmedel, jag för min egen del vill bli så självständig som det går och inte behöva konsumera så mycket”, sa Stefan till mig och det har han fan rätt i. Att det är politiskt att odla sin egen mat istället för att köpa importerat från ett storföretag.

I tomatboken skriver han:

Jag tycker vi ska rädda innerstan från innanförskapet. Det kommer att komma en dag när det som är inne blir ute. Då måste vi lantisar visa solidaritet med innerstan och inte retas och säga att vi fick rätt. Det har vi inte råd med. 

Word Stefan!

Jag fick också lite tips – till exempel angående de gröna tomaterna vi tar in i slutet på säsongen, som aldrig eftermognar som de ska. De ska ligga mörkt och inte ljust, jag mitt pucko har ställt dem på fönsterblecket för att de ska få maximalt med solljus. Varför tomaterna som vi odlar i avloppsväxthuset (kretsavloppet, som Jonathan fyndigt har döpt det till) smakar nada kunde han inte svara på. Men å andra sidan kanske det inte beror på avloppsväxthuset, för våra tomater från det andra växthuset smakar inte heller mycket.

 

När storm och regn regerar i världen utanför

IMG_6165 Min drömdag idag! Efter en intensiv vecka där jag jobbade i Uppsala två dagar, och en helg som nästan enbart bestått av röj och fix (vi skulle slagit ängarna och tagit upp skörden, men vädret var trist och traktorn stannade så vi har mest röjt inomhus, men det behövdes!) så landar jag nu i en måndag där alla åkt hemifrån och det äntligen är tyst i huset. Älskar verkligen att få vara hemma själv efter att ha hetsat omkring. Håller jag på att bli eremit?

Dessutom blåser det som fan idag och jag har tänt ljus, gjort eld i kaminen och hällt upp kaffe. Jag tänker så ofta på Tomtebobarnen, det känns lite som att vi lever det där romantiska kärnfamiljslivet. Skördar och boar för vintern och sätter dörr för stugan… Ja, sånt där mys. Cocooning!

Idag ska jag skriva klart en text, planera jobbveckan och kanske baka en äppelpaj? Börja skörda den nyzeeländska spenaten vore bra också.

IMG_6161

En annan dream come true är detta system som jag har infört i hallen; varje familjemedlem (utom Morris, för han stökar inte ner) har fått en egen påse. När jag plockar i huset lägger jag allas utspridda skit där, och sen har man en vecka på sig att tömma innan allt hamnar i soptunnan (det där sista är kanske inte förnakrat hos övriga familjen). Så NU blir det fan ordning här! Obs att alla tömde sina påsar igår, och tre av fyra har redan fått påfyllning.

Affischen har för resten Jonathans brorsa gjort. Den föreställer Sixten (som ju heter Sixten Blixten), med Jonathan, Morris och mig i bakgrunden. Den är så otroligt snygg och obehaglig på samma gång, älskar den!

Självförsörjande på lyxmiddag

IMG_5964

Varför är det så svårt att fota mat? Ni får ta mitt ord på att det var jättegott!

Vilken braksuccé, denna hemodlade, hemplockade, närslaktade och hemlagade middag jag serverade min familj igår! Detta är vad vi åt:

+ En rostbiff av grannens (kravmärkta) kossa, ugnsstekt på franskt vis, det vill säga låg temperatur tills den är genomrosa. Salt och peppar är allt som behövs till så förträffligt kött, så mört att det smälter i munnen, till och med gott för en köttskeptiker som jag.

+ Potatis och pumpa penslat med olja, vitlök, salt och rosmarin. Några smörklickar på, in i ugnen på hög värme tills allt är frasigt och gyllenbrunt.

+ Smörstekta blodriskor från egen skog. Jag har varit skeptisk mot dem förut, men det blev riktigt gott! Tur det, med tanke på att blodriskor är den enda ätliga svampen jag har hittat i år (som jag kan identifiera alltså), förutom några sommarkantareller.

+ Mangold. Fräst i olivolja med vitlök, pressad citron över, salt och peppar. Blev så otroligt gott – och fatta hur nyttigt det är!

Av allt detta var citronen, oljan, kryddorna och smöret det enda som inte var hem- eller lokalproducerat! Och den enda transporten utöver det var en bilresa tur och retur mellan grannen och slakteriet, sammanlagt tre mil kanske. Så nöjd.

Äntligen hemma

Så otroligt skönt att komma hem efter en hel dag i Stockhom! Det är jättekul att jobba på ett riktigt kontor och ha arbetskompisar och gå ut och äta lunch. Och det är helt okej att åka buss för jag läser en så bra bok.

Men sen är det en sån lättnad att komma hem till en ljum sommarkväll mättad med dofter och surr. Jag plockade en jätteskål med jordgubbar…

IMG_4735 IMG_4739

Gick till baggarna med Ines…

IMG_4744

Och buteljerade en massa flädersaft – 25 liter blev det! En årsförbrukning.

IMG_4753

 

Hö! Hö! Hö!

I helgen kom äntligen vårt hö! Fårens hö ska tas så tidigt som möjligt, helst före midsommar, men i år gick det inte att få till tidigare. Vi har väntat ängsligt i veckor med ett öga på SMHI-appen, men nu vågade vår granne Nils-Bertil och hans pappa äntligen slå. Det ska ju vara varmt och torrt så höet torkar snabbt, regn på slaget hö är katastrof. Tyvärr kom det en skur på vårt hö ändå, meeen vi hoppas det torkar…

Vi preppade på höskullen genom att lägga ut lastpallar runt skulltorken (en jättefläkt blåser in luft genom den där “tunneln” i mitten)…

IMG_4702

Och sen kom hölasset!

IMG_4707

Sammanlagt två och ett halvt ton blev det.

IMG_4715Jag tycker det är så vackert när solen lyser genom brädorna i laduväggen! Och nu doftar det så gott därinne.

Jag skulle så gärna vilja ta eget hö på våra marker – ha full kontroll över processen och utnyttja markerna till fullo – men vi har inte rätt maskiner och räknar aldrig hem det om vi köper in. Vår traktor som är från 1961 (tror jag) kostade ändå 10 000, och det är inte lätt att hosta igång den. Sen behöver vi ju något att slå med och vända med och stränga med och packa balar med…

Livet, lyckan, våren, såna saker

Varning för livsskryt! Det här inlägget innehåller två “njuta” och tre “perfekt”!

IMG_2868Jag vet att jag har skrivit det här förut, men det är så knäppt att det här liksom är mitt liv nu! I morse när barnen och Jonathan stack gick jag ner till fåren och gav dem mat och vatten och kollade till lammen, gick till hönsen och tog in lite ägg, släppte ut Bobo på en morgonkiss och stod och njöt en stund av vårmorgonen. Ja jag vet att det är fult, men ni vet ju hur ljuvligt det är ändå! Solen, fåglarna, luften, ja. Ni vet. Våren!

Sen städade jag lite, och det var kanske inte så kul, men ändå skönt efter förra veckans lamningskaos då även hela vårt hem blev kaos. Jag är en simpel människa men jag njuter verkligen när det är nystädat!

Sen käkade jag lunch och tog en sväng med Bodil, som var på strålande humör och sprang som en galning i det prassliga fjolårsgräset. Jag masade mig upp tilll vår grillplats där jag brukar ligga och slappa. Bodil jagade fjärilar (!) och jag såg årets första blåsippor (väl?).

IMG_2875

Sen tände jag en liten brasa i vår nya kamin i hallen (ska visa den sen när allt är klart). Det var mysigt att sitta där och äta äppelpaj och glo!
IMG_2877Okej, sen jobbade jag faktiskt en stund. Gjorde en telefonintervju med en av medförfattarna till den här helt fantastiskt fina boken:

DSC01727

Nu kommer barnen gående från skoltaxin (två prickar på vägen), så jag ska sluta jobba och gå ner och laga pasta. Alltså vilken perfekt dag! Vilket perfekt liv! Allt är perfekt!

DSC01734

Jo det är visst det härligt på vintern också faktiskt

IMG_2608

I morse: vaknade klockan sex. Noterade snöstorm. Låg kvar länge och lyssnade på hur det knäppte och susade i huset. Gick upp och gjorde eld i vedspisen.

En sak som många (Stockholmare) säger till oss, nästan lite skadeglatt eller liksom för att få oss att erkänna att det också är hemskt att bo på landet – är det här:

“Men på vintern kan det inte vara kul.”

Tesen är att när det är mörkt och kallt och vidrigt, så är det extra vidrigt på landet. Och den första tiden funderade jag också över det – vi flyttade hit mitt i en värmebölja och man var ju tusen gånger hellre här än i stan då, men jag funderade lite på november och bävade. Undrade om vi skulle stå ut.

Och ja, stora delar av senhösten/vintern/förvåren är ju vidrig, det är mörkt, kallt, geggigt, isigt, blåsigt osv – ja ni vet. Men grejen är att det inte alls är värre här än i stan! Tvätom!

Vinter i stan innebär kala gator, grusiga trottoarer och fyra nyanser av grått. Det finns få saker jag hatar mer än att gå på det där gruset som ligger överallt i stan på vintern. Ingenting får mig att känna mig så grå och fnasig och statiskt elektrisk och eksemig och frusen ända in i märgen.

Vi har mer snö här. När ni vadar över Hornsgatan i brun snömodd åker vi skidor på gnistrande skare.

Vi har mer mys här. När ni sitter i ett sterilt kontorslandskap med elvärme och luftfuktare tänder jag ljus i fönstret och gör upp eld i vedspisen.

Det enda som stör mig mer här än i stan är att det blir lerigare, och att leran kommer in i huset på ett annat sätt när man inte först passerar ett trapphus.

Men nej, ingen årstid har fått mig att ångra att vi flyttade hit!

Julkrubban

Glöm nu inte orsaken till att vi firar jul, bland allt frossande i mat, godis och julklappar – lilla Jesusbarnets födelse! Det har jag kommit ihåg i år och gjort en julkrubba. Försökte få med barnen på det här projektet, men den enda som tyckte det var kul var jag. I den lilla glaslådan fick det inte plats några vise män, änglar eller annat krafs, jag har fokuserat på det viktigaste; Josef och Maria, Jesus och fåren (de små tussarna i förgrunden på nedre bilden, tillverkade av Affes dreads).

img_1715 img_1716

Äntligen varmt!

dsc01376

Medan jag var i Argentina fick vi vår luft-vattenvärmepump installerad. Vilken lättnad! Nu är temperaturen i hela huset stabila 19 grader. Sån lyx! Vi eldar i kakelugn och vedspis som komplement, för att minska elkostnaderna och för att det är mysigt.

På baksidan av huset, utanpå vardagsrummet, sitter själva pumpen – ett stort fult schabrak. Men vi är ju aldrig på baksidan. I källaren står tanken och lite annat smått och gott som jag inte vet namnet på.

Det låter och brummar en del faktiskt. Utedelen låter så det hörs in i vardagsrummet, men det stör mig inte så mycket. Däremot låter cirkulationspumpen (som ser till att det alltid finns varmvatten i rören) otroligt jobbigt. Vi har stängt av den nu – så det tar någon minut innan det kommer varmvatten i kranarna – och funderar på lösning.

Men bortsett från brummandet: aldrig mera sota vedpannan, aldrig mera släpa vedlass (eller i alla fall mycket mindre lass). Aldrig mera frysa. Känns helt fantastiskt! Hurra!

PS. Har ej sett den första elräkningen ännu.

Det gick! Fåren är hemma!

Vilket flyt vi har haft idag! Vi var ju långt ifrån säkra på att fåren skulle följa med mig hem, men det gjorde de! Jag började med att öppna till fårhagen och sätta mig en bit utanför med en hink med godsaker och en lövruska. Först ut var inte Sirpa och Ripa som vi trodde – de stod bakom stenröset och stångades (!), men Annika travade modigt ut till mig. De andra droppade in en efter en. Felicia var fegast och stod en stund och bräkte efter de andra, men sen kom hon också.

img_0410 När alla gick lugnt och betade omkring mig ringde jag Jonathan, som ringde grannarna som skulle komma ut och hjälpa till att spärra av vägen så fåren inte blev skrämda av en bil just när de skulle över. Medan jag väntade på klartecken från Jonathan tog Annika ett eget initiativ och började leda flocken hemåt! Jag sprang ikapp och fortsatte locka dem på rätt väg. Det gick bra, alla följde med nästan ända fram till vägen. Där var gräset extra saftigt så de blev distraherade en stund.

img_0413 Men till slut kom Sirpa och Ripa upp på vägen – de kände ju igen sig och var inte rädda – och de andra hakade på. Helt magiskt, jag trodde inte det var sant, alla bara travade efter mig in på gårdsplanen och Jonathan kunde stänga bakom oss!

img_0417Vi har ju verkligen kämpat och slitit för att få de här fåren tama (och lagt ner många timmar på misslyckade hämtningsförsök), så det var på tiden att vi fick lite flyt tycker jag.

Nu är de i en box i stallet i väntan på veterinaären som kommer och avmaskar imorgon, vi har avskiljt de två som ska gå till slakt i en egen box (de är allra fegast och vågar fortfarande inte komma fram, vi vill inte ta lamm på dem eftersom vi inte kommer kunna assistera vid lamningen). Och så har vi hämtat vår jättefina finullsbagge! Men mer om honom imorgon – han förtjänar ett eget inlägg.