Får i trädgården

IMG_4052

Fåren hade det bedrövligt i vinterhagen – de gnagde ner vartenda grässtrå som kom upp, det räckte absolut inte, men de vägrade ändå att äta av höet de serverades. Våren har varit konstig och kall och betet dröjde och dröjde. Till slut kom jag på att de kunde få gå i trädgården några dagar, tills vi hunnit stängsla färdigt sommarhagen. Så här är de nu och klipper vår gräsmatta och betar sly!

IMG_4036

De äter och äter och äter. Det är väldigt mysigt att se dem genom fönstret, och det är väldigt mysigt att de kommer och hälsar när man kommer ut. Men de bajsar enormt mycket, även på verandan, och så har de käkat upp en hel vinbärsbuske – några dagar räcker, känner jag. Men nu är vi snart klara med hagen!

IMG_4082

 

Snart snaaaart fast inte så snart…

När man vaknar och det är helt svart därute, och sen efter ett tag ser det ut såhär:IMG_1988

Då längtar man ju ihjäl sig efter det här:

DSC00545 DSC00583

De här bilderna är från maj förra året – det känns så hopplöst att det är FYRA MÅNADER kvar till det här…

Under tiden har jag börjat fantisera lite om vad jag vill odla. Jag är ju ingen perennrabattsperson kanske, men jag skulle i alla fall vilja ha lite blommor. Vallmo är det finaste!

swlxcwedzzs-corina-ardeleanu

Jag skulle bara vilja ha en liten blomsterkulle på den där vallen som har bildats över avloppet, mellan trädgårdslandet och växthuset. Jag har strösslat ut blomsterblandningsfrön där förut – ingenting. Jag har planterat ut försådda ringblommor – ingenting. Det är alltid en massa annat skit som tar över! Måste jag liksom rensa bort allt och så i bar jord…? Då känns det kanske inte lika viktigt med en blomsterkulle….

Lupiner då, det är ju ett ogräs, det borde inte vara svårt?

vpz1ai6val8-annie-spratt Förra våren (och förrförra tror jag) grävde vi upp lupinplantor på andra ställen och planterade hos oss i backen bredvid ladan, och dessutom försådde jag några små plantor och planterade ut förra året, och de ska ju blomma andra året vad jag har förstått. Drömmen är att hela slänten skulle blomma av lupiner på försommaren! Hittills har det gått sådär, men kanske att det tar sig till i år då…

En pion har vi i trädgården, som blommar lydigt varje år. Så vackert! Och så brukar jag peta ner några lökar här och där på hösten, det blir så fint när tulpanerna blommar medan allt annat fortfarande är ganska fult i naturen.

IMG_7620

Förra året sådde jag ringblommor i trädgårdslandet, men egentligen tycker jag inte de är så fina. De är tacksamma för de växer bra, är färgglada och lätta att plocka buketter av, men jag kanske hittar på nåt annat i år. Det är i alla fall fint att blanda upp med några rader blommor bland allt det gröna i trädgårdslandet!

Hoppas nån ger mig jättemycket pengar så jag inte behöver jobba på hela våren utan bara kan krypa omkring i trädgårdslandet, det vore så mysigt.

TV-inspelning

En rolig grej jag inte har berättat är att jag börjat göra webb-tv! Vi har spelat in två små filmer som kommer att gå ut till TT:s kunder under hösten och publiceras på tidningarnas hemsidor.

img_0463 img_0465

Det var så mysigt att ha filmteamet här hemma hos mig, jag gjorde soppa och bjöd på småkakor och kände mig som Underbara Clara.

Och otroligt kul att göra tv, det vill jag göra mer av!

Om filmerna inte ligger bakom betalvägg sen kan jag publicera dem här.

Äpplen

img_0155I år fick vi massor med äpplen, men många är skorviga och fula. Jag ska försöka göra äppelmos utan att skala och rensa tänkte jag, hittade en sån där passersil på loppis.

img_0151Vårt äppelträd är så hopplöst stort, vi når kanske en tredjedel av äpplena, och då använder vi både stege och äppelplockare. Jag fantiserar om att såga ner det och börja om med nya träd. Eller kan man på nåt sätt göra det mindre igen… liksom?

img_0168

Den här bilden är tagen från barnens rum på övervåningen. För storleksreferens: se stegarna längst ner.

Stick, höns!

IMG_7664

Hönssäkrat blåbärstry. Förra året nöp hönsen vartenda bär innan vi hann smaka – och vi som var så nyfikna!

Alltså hönsajävlarna äter ju upp allt i sin väg, eller så sandbadar de och ställer till det. Vi har diskuterat under våren hur vi ska göra med hönsen och odlingarna. Mitt förslag var att stängsla in tomten och låta hönsen gå där, och så flytta bärbuskarna, så skulle allt annat få vara ifred. Men Jonathans linje, att stängsla in odlingarna (och bärbuskarna, men de flyttar vi i höst eller när man nu ska flytta bärbuskar), vann till slut.

Så nu har vi (Jonathan) stängslat runt trädgårdslandet och byggt grindar och allt. Bara det att de jävlarna hittar nya sätt att ta sig in hela tiden. Kryper de inte under så flaxar de över. Den här sängen nedan är extra drabbad, här har jag sått om tre gånger på grund av att hönsen varit där och sabbat. Av någon anledning gillar de att gå och sprätta just där, så att fliset och jorden rörs ihop. Senast igår sådde jag igen, och så GLÖMDE jag att stänga grinden?!? Så när jag kom ut idag såg det ut såhär igen. Men nu får det vara. Kanske kommer det upp lite grönkål och ringblommor huller om buller, eller inget alls.

IMG_7666

Rabarbersaft och äppelblom

IMG_7416 I morse när jag hängde tvätt funderade jag på om grannen slagit på nån fläkt av nåt slag, för det surrade så. Det visade sig att det var bin i vårt enorma äppelträd som står i full blom! Vi har mycket mer blommor i år än förra året, hoppas skörden blir därefter.

IMG_7420Så klyschigt och ointressant med bilder på ett blommande äpelträd, men jag kan inte låta bli, är så förtjust. Det är vackert ju! Nästa sommar är det våra egna bin som pollinerar äppelträden. Det är fan också vackert.

IMG_7430På kvällen gjorde jag rabarbersaft (av rabarber från mammas trädgård, vår är jätteliten och fisig). Snyggaste saften, bubbelgumsrosa! Måste köpa fler flaskor och göra mer. I år ska vi bli självförsörjande på saft!

Jag använde det här enkla receptet:
Skär upp ett kilo rabarber och lägg i en stor kastrull. Häll på 1,5 liter vatten. Koka en kvart – rör inte om, då blir saften grumlig! Sila, ställ tillbaka på spisen, rör ner 4,5 deciliter strösocker och pressa saften av en citron. Tappa upp på desinficerade flaskor. Om du inte ska dricka den snart kan du tillsätta konserveringsmedel innan du buteljerar. Jag använde atamon.

 

Dagen då vi klippte fram trädgården

IMG_7383 Ines fotade frukostäggen. Sen gick vi ut i trädgården för att tukta grönskan som har frodats där helt ostört eftersom jag har haft så satans mycket att göra och Jonathan inte bryr sig direkt.

IMG_7391Det tog prick hela dagen och kvällen att klippa gräset, gå med trimmern och rensa i rabatter/under bärbuskar. Har även krupit omkring med en sax och klippt där jag inte kommit åt med gräsklipparen.

IMG_7392 Hönsen blev så glada över det nyklippta gräset, och kycklingarna rusar omkring och är fortfarande så söta. Igår ertappade jag för resten Lillsvans och alla kycklingar med att stå och smaska i sig ur ett öppnat ägg!!! Vi vet inte riktigt vad vi ska göra, vi kan ju inte nacka en hel barnfamilj. Istället provar vi att plocka undan äggen så fort hönsen har värpt, och hoppas på att de helt enkelt glömmer bort att ägg är gott.

IMG_7395 Här är trädgården från den oklippta sidan – jag sparade den här hundkex-dungen för den är så somrig och fin. Och för att Bodil brukar bajsa där.

IMG_7403

Plötsligt syns allt så fint när gräset blev kort – titta vilka underbara pionknoppar bland tulpanerna! Snart ssssnart!

Vårhelg

Andra saker vi har gjort i helgen (förutom att ha besök, men det var sånt röj så jag tog inte en enda bild på hela tiden! Men vi hade kul!):

DSC00524 Hämtat en massa ägg – jag är så glad att vi får mycket ägg nu! Tre-fyra om dagen. Men jag vill ha fler! Jag vill sälja ägg på vår loppis och ge bort till gäster och som gåbortpresent.

DSC00531 Vi har burit upp utemöblerna från ladan och ätit lunch ute. (Varför känns det alltid som att man sitter i en skräphög när man tittar på bilderna efteråt, hur härligt det än var att sitta där?)IMG_6225 Jag har fotat de söta blommorna, och Bodil har lagt sig i (borde ha en egen kategori för bilderna där djuren sticker in huvudet och sabbar/förbättrar).
DSC00512

Jonathan har börjat bygga en trappa ner till trädgårdslandet av alla jättestenbumlingar som ligger där, och Ines har vattnat i varmbänken…

IMG_6226

… där det tar sig riktigt bra! Kanske ska skörda lite sallad idag?

Nu till praktiken, tycker Bredgårdsfolket

IMG_2146

Imorgon börjar oktober, men fortfarande kommer jag in med mat efter en tur i trägården! Fortfarande hittar jag nya gurkor och mogna tomater i växthuset. Fotfarande värper hönsen – men inte mycket. Tre ägg var en riktigt bra dagsskörd.

Men årets äppelskörd är inte mycket att hurra för. Den är kanske en tredjedel så stor som förra årets, de flesta äpplen har angrepp av olika slag, vissa har ruttnat där de hänger och några är pyttesmå fortfarande. Det ena trädet hade i princip inga äpplen alls. Kanske har det att göra med att träden beskars ganska hårt förra hösten? Eller på den kalla sommaren? Eller på att vi inte gallrade som vi borde gjort? Fast det gjorde vi inte förra året heller. Vi funderar på att köpa en äppelmustare och göra egen must, men jag vet inte om det är värt det när skörden blev så liten…

Den här korgen är för övrigt en sak jag gillar mycket. Den hamnade hemma hos mig efter någon picknick antar jag, för drygt 20 år sen. Den kommer från min kompis Petters mamma. En prydlig liten lapp sitter fastknuten i korgen, på ena sidan står det: ”Nu till praktiken!” och på andra sidan står det: ”tycker Bredgårdsfolket”. En rörande liten hälsning från den gröna vågen på 1970-talet. Känns som att cirkeln är sluten nu när korgen fått flytta med oss hit!

 

Trädgårdsfiaskot

IMG_1992

Jag byggde ju en gladiolusrabatt i våras, och så planterade jag en ros som jag fick i present. Och det är egentligen det enda som har hänt i trädgården den här säsongen känns det som. Rabatten blev dessutom lite hejsansvejsan som framgår av bilden, tror jag satte lökarna för ytligt. Jag tog in blommorna istället, och det blev ju väldigt… hm, rosa.

IMG_2002

Jag har lite svårt med trädgården känner jag. Vill gärna ha en prunkande blomsterprakt och så, men jag vet inte hur jag ska få till det. Jag har ingen vana, ingen koll, ett stort motstånd mot att sätta igång. Men det är väl bara att börja gräva antar jag. Får läsa på lite till nästa säsong. Jag har i alla fall köpt en massa vårlökar som jag tänkte peta mer i den misslyckade gladiolusrabatten.