Varning för lyckoskryt

IMG_8134

IMG_8136

(Igår fyllde jag år – fick rosor, tekoppar (se bild) och arbetskläder som en behöver när en är lantburkare.)

Idag åkte vi till stan för att träffa mina syskon med familjer, hänga lite i parken och ta en fika. Vi gick loss på Plantagen också – det är så lätt att förköpa sig på fröpåsar. Sen ska vi ju ta hand om allt – måste börja förså snart!

Men den stora händelsen: vi spontanköpte en liten hönsflock! Åtta hönor och en tupp ska vi hämta om sådär en vecka-tio dar. Hönorna är speciellt framavlade för att ge fina ägg i massor av färger, så kul! Hoppas tuppen är snäll och inte jagar barnen…
Så nu måste vi styra upp hönshuset asap! Vi tänkte att de får bo i lekstugan första tiden, vi bygger en hönsgård och inreder lekstugan med reden och sittpinnar. Så får vi se efter ett tag hur vi vill ha det, när vi ska bygga ett riktigt hönshus.

När vi kom hem gick barnen och Jonathan direkt ut i mörkret och började bygga och fixa. Jag hällde upp ett glas vin och jobbade någon timme.

Barnen somnade som små stockar, jag tände en brasa, fixade kvällsmacka (dagens godaste mål näst efter secnd breakfast) och började planera helgens kalas.

Och nu börjar Hannah och hennes systrar på tv!

Allt ovan kan sammanfattas i ett enda ord; LYCKA!

 

 

“Samma här och vad skulle jag göra utan dig!”

Jag har installerat något slags statistikverktyg på bloggen och får nu veta allt möjligt intressant om er som läser. Till exempel vad ni googlat på för att hamna här.

Skärmavbild 2015-02-25 kl. 10.27.34Jag kan också se var i världen mina bloggläsare finns – fast jag blir lite misstänksam, vilka är mina läsare i Ryssland eller Kina? Tror att det är botar och inte människor precis…Skärmavbild 2015-02-25 kl. 10.47.21

 

 

Blocketfynd


IMG_8104Det är svårare att Blocketfynda här än i Stockholm. Utbudet är mindre och avstånden större. Men vi har gjort några riktiga kap! Bästa säljarna är de som rensar ut sommarstugan. Vi köpte barnens vackra mässingssängar för 400 kr styck av ett par som köpt ett hus och ville “byta stil” på inredningen – de ställde helt sonika ut de gamla möblerna på backen och fyllde hemmet med New England-prylar, suck.

Nåväl, härom dan fyndade jag den här ljuvliga fåtöljen för en femhundring! Har länge letat efter något att ha framför brasan.

IMG_8107

En annan sak jag är väldigt glad för är den skitsnygga stickpåsen jag har fått av svärmor. Älskar den! Älskar inte vårt vardagsrumsgolv däremot. Det måste slipas. I helgen blir det kalas, sen sätter vi igång.

 

Odlingsplanering

IMG_8081

Till slut tog vi oss samman och satte oss för att planera vår allra första odlingssäsong! Jonathan är ju praktiskt lagd och har gröna fingrar, men han har egentligen aldrig odlat något annat än krukväxter. Min odlarerfarenhet sträcker sig till de plastbaljor mamma gav oss att ha på balkongen när vi var små. Vi krattade gångar med en gaffel, sådde fröer i rader, skrev på glasspinnar vad vi planterat, vattnade och väntade. Frampå sommaren var hela plastbunken övervuxen med grönt och vi ryckte på måfå upp något och fick en förkrympt morot eller rädisa i handen. Inte mycket att bygga vidare på med andra ord.

Hur som helst började vi med att göra en önskelista, och så tänkte vi att vi skulle sovra utifrån den. Det slutade med att vi klickade hem allt och lite till. Det var ju den lätta biten…

Skärmavbild 2015-02-23 kl. 08.42.07

(Vet mycket lite om sorter här, valde det som hette härdigt, lättodlat eller gott.) Utöver detta tänker vi oss potatis, tomater, jordgubbar och smultron, plus rabarber, hallon och plommon. Vi har ju redan svarta och röda vinbär och äppelträd. Vilken fest! Alternativt: vilken besvikelse.

Den bästa dagen i Sixtens liv

Igår var vi hos grannen och hälsade på. Hon har kor, får, höns, katter och en underbar hund, allt av stort intresse för barnen. Särskilt för Sixten, han har en sån där speciell intuition med djur som vissa människor har – djur gillar honom och blir lugna hos honom, så har det varit sen han var jätteliten.

IMG_8064 Här blir Sixten till sin förtjusning bestigen av ett ivrigt får, som alltså inte lät sig lugnas av hans intuition.

IMG_8072Det tog lång tid för honom att vinna den här kattens förtroende. Han satt hos den i säkert en kvart medan de andra barnen hoppade i höet på höskullen. När vi skulle gå sa han att vi snart måste komma tillbaka så att katten inte glömde bort att de hade blivit vänner.

(Hunden lyckades jag inte fånga på bild, men det är en riktigt fin en! Glad och tillgiven och leksugen och kelig och förtjust i barn. Jag blev om möjligt ännu mer sugen på att skaffa hund. Men vi är ju inte hemma jämt, vi skulle behöva hundvakt kanske en dag i veckan. Jag håller med Jonathan om att hunddagis av princip känns lite… inte så lockande. Men man kanske kan ha någon slags deal så man kan lämna in den där bara ibland?)

När vi kom hem så hände det som fick Sixten att utnämna den här söndagen till den bästa dagen i hans liv; han såg en havsörn! Han var ensam ute så det var bara han som såg den. Den flög lågt och han kunde ge en beskrivning som tyder på att det verkligen var en havsörn (inget jag kunde avgöra naturligtvis, han hade kunnat beskriva en kråka och jag hade gått på det, men Jonathan har lite bättre koll).

Allt detta djurvurmande är så främmande för mig. Hundar gillar jag som sagt, höns tror jag blir trevligt att ha, och till exempel lammungar är ju väldgt gulliga att titta på. Men annars lämnar djur mig helt oberörd. Jag bryr mig helt enkelt inte om dem.

 

Vi har sytt!!!

Är det nåt jag är dålig på så är det att sy. Monotona arbeten som att sticka eller klyva ved kan jag visst hålla på med hur länge som hest, det är rent meditativt ju. Men att sy kräver noggranhet och tålamod (är det samma sak för resten?), och jag är tyvärr klent utrustad med båda.

Men idag åkte maskinen fram i alla fall, jag blev inspirerad av ett loppisfynd från tidigare i veckan. Jag hittade ett fint lakan för en femma med en broderad kant, och det blev en gardin!

IMG_8008 IMG_8009Som kanske skulle varit lite längre tänker jag nu… Nåväl, barnen sydde varsin väska också:

IMG_7988 IMG_7995

Maniska barn och den sabla veden

Detta är vad som hände igår när vi gav alvedon till två havsjuka barn på återhämtning från influensa:

IMG_7931 De började städa.

IMG_7938Noggrant. Även på undersidan av bordet.

IMG_7948

En tur till återvinningen på det var precis lagom ansträngande.

Och idag är febern helt borta och de grälar som aldrig förr. Jag ska sota, elda, ta upp ved och städa. Och jobba. Håhåjaja.

Apropå ved så har vi fått köpa ett lass till som kommer på onsdag – den går verkligen åt i rasande fart! Jag tror att vi redan närmar oss den volym som förra ägaren menade var årskonsumtionen. Antingen ljög han eller så är vi bortskämda stockholmare som inte accepterar mindre än 18 grader inomhus.

 

Last woman standing

(Rubriker på engelska, det är det nya verkar det som.)

IMG_7905

Det här lilla fejset sammanfattar rätt väl hur stora delar av hushållet mår just nu. Jag är frisk, och Morris (som fick ställa in sin planerade filmhelg härute). Men Jonathan, Sixten och Ines har alla fått en smocka av årets influensa. En dålig dag att jobba hemma. Mvh Florence Nightingale.

Living the dream

FullSizeRender

Vi fantiserade så länge om att ta det här steget och flytta från stan. Men på nåt sätt var det  fortfarande bara en fantasi även när vi hade avancerat från hemnetsurfande till att verkligen åka på visningar av gårdar. Men plötsligt gjorde vi det!

Exakt det här var min fantasi då; att jag skulle sitta framför brasan med ett glas vin och en stickning och lyssna igenom materialet till min nästa radiodokumentär. Det slog mig plötsligt: nu är jag där.

 

Utelunch och åldersfläckar

Idag har jag och Sixten ätit årets första utelunch på verandan! Sixten var hög av feber och alvedon och babblande på både ut- och inandning om att han inte kan komma ihåg vad Knattarna heter:

“Först tänkte jag att det var Hatte, Fnatte och Fjatte, men sen kom jag på…”

Och så pratade vi om hur fruktansvärt varmt det var i somras, när vi var så trötta och knappt fungerade normalt. Jag längtade efter svalka så att jag kunde tänka klart. Känns overkligt nu.

IMG_7879

Sen hämtade jag lite ved med fyrhjulingen och blev återigen lycklig över att solen faktiskt värmde. Rätt ödmjuk i februari.

IMG_7867

Ödmjuk även inför mina fräknar som jag får så fort jag sticker ut näsan genom dörren. Det kanske är ålderfläckar, eller det är säkert fräknar.

Bild 2015-02-11 kl. 13.40 #2