Hjälp

Igår när jag kom hem hade Jonathan byggt hyllan/fönsterblecket mellan bokhyllorna enl ök. Men jag är faktiskt inte helt nöjd, jag tycker det ser klossigt och klumpig ut, och det binder inte ihop hyllorna som vi tänkte. 

Dels tycker jag att hyllplanet är för tjockt – men det hjälps inte säger Jonathan, är det tunnare så håller det inte – dels blev konsolen inte helt bra. Vi hade snackat om det innan men det blev liksom inte som jag tänkt. 

Så nu behöver jag tips på hur vi kan göra! En tanke är att bara byta ut konsolen mot något smäckrare. (Ledsen för ostajlade bilder.) 

   

   

Gick loss med sekatören…

Jag har tänkt i en evighet att jag ska beskära våra vinbärsbuskar rätt rejält eftersom de knapp ger någon skörd. Det skulle göras innan buskarna fick knoppar visst, men vem tusan trodde att de skulle få knoppar i januari? Jag tog ett djärvt beslut att beskära ändå.

IMG_4629(För resten, varför hänger det ut en sladd genom fönstret på Morris hus…?)

Jag har väldigt vaga uppfattningar om hur man gör när man beskär. Gick loss med sekatören på allt som såg gammalt ut.

IMG_4636

Eventuellt får vi inga vinbär alls den här sommaren, men det är ju ingen större skillnad mot förra sommaren då vi fick en halvliter ungefär. Ett fint ris fick vi i alla fall, som doftar svartvinbär!

Fönsterfix

Jag har ägnat en stor del av helgen åt att skrapa och kitta tre fönster som vi ska använda som vitrinluckor i bokhyllorna. Jag blir så otroligt förtjust när något praktiskt går min väg. Jag är inte händig direkt, har inget tålamod alls. Oftast faller det på att jag blir frustrerad för att något inte funkar. Men ibland kan jag snöa in på grejer – som att skrapa fönster! Gick hur bra som helst. Har träningsvärk idag i armarna, ryggen och rumpan (?).

IMG_4571Det visade sig att jag var mycket bättre än Jonathan (som alltså är mycket händig) på att kitta, och då blev jag övermodig och lovade att jag skulle restaurera alla fönster på övervåningen i sommar… Blir kul (det går bra att håna mig för detta uttalande senare), det är så härligt att jobba med linolja, linoljekitt, linoljefärg. Det luktar gott och känns skönt. IMG_4569

Andra saker vi har gjort i helgen är att avlusa barnen (därav Ines slicka frisyr), gå på hundfik med Bodil (Jonathan och barnen), ha övernattningsbesök av våra sommargrannar, barnens vänner, gå på hundpromenad med vår granne Kristina, grilla korv i trädgården, baka bullar och bröd, städa och göra hemgjorda talgbollar till fåglarna.

Och så har vi tagit bort plastskynket som hängde mitt i vardagsrummet för att skydda tv-hörnan från byggdamm från bokhyllorna. De är nästan klara – resten av belysningen ska installeras, de ska kvistlackas och målas, och så ska fönsterluckorna målas och hängas på plats. Nästa helg kanske det är dags att packa upp böckerna? Pirr!

IMG_4568 IMG_4567

Ett steg i taget

Vi kommer ju aldrig att bli helt självförsörjande på mat. Mejeriprodukter, kryddor och kaffe kommer vi ju fortsätta köpa, och vi har heller inga planer på att börja odla säd och mala eget mjöl. Men ändå, väldigt mycket kan man ju ordna själv om man vill!

Efter ett tips i självhushållningsboken jag skrev om, så tänkte vi utesluta en hylla i taget i affären. Först: bröd och bakverk! Det är ett litet steg – det är inte svårt att baka och jag gör det dessutom gärna. Men oftast blir det ändå köpebröd, och varje gång jag står vid brödhyllan och väljer mellan Lingongrova och Frökusar så suckar jag – det är inte ens gott med industribröd. Så nu skiter vi i det!

IMG_4544Idag blev det nygräddade frallor som har jäst i kylen över natten, men så blir det ju inte varje dag, gubevars. Måste hitta någon bra rutin för att baka, skiva, frysa. Kanske storbak på helgen?

 

Den stora rockaden

Vårt hem är lite som ett sånt där jobbigt spel där man skjuter runt brickor för att de ska hamna på ett visst sätt, men det finns bara en lucka, så man måste tänka i flera led för att lyckas. Den här sorgliga hörnan – kanske den minst charmiga i hela vårt hem…

IMG_4539… kommer så småningom att bli en välorganiserad superinspirerande pysselhörna. Hyllor på väggen, noga uppmärkta lådor. Fina burkar med pärlor och snören. Pennor i en burk. Limstift och sax på sina särskilda platser, alltid inom räckhåll. Min barndomsdröm! Det är ju till barnen alltså, men också lite lite till mig.

Nåväl. För att detta ska kunna hända måste hyllorna i vardagsrummet bli färdiga så att vi kan packa upp böckerna som står här (och i garderoben, som vi alltså ska slänga ut). Sen ska pysselgrejerna flytta från hörnet intill, där de nu befinner sig. Och när det hörnet har frigjorts ska det ställas en skänk där. Och när den skänken är på plats så kan jag äntligen flytta över tårtfat och vinglas och annat skrymmande från köksskåpen, och frigöra lite plats där.

Ja, sådär håller det ju på. Man blir ju aldrig klar egentligen, man skjuter bara en hög med skräp framför sig från rum till rum. Det är en illusion att man kan ha full ordning i hela huset på en gång.

 

Boktips

IMG_4496 Av alla snygga och inspirerande självhushållningsböcker jag har köpt på mig sen vi flyttade hit så smäller ändå denna högst! Ska du bara köpa en, köp den! Jag köpte den till Jonathan i julklapp för att jag själv ville ha den, och nu har han äntligen släppt den så att jag kan börja läsa.IMG_4497Jättefina bilder, otroligt mycket konkreta tips, snyggt förpackat och skojigt skrivet.IMG_4499Jag vill göra allt i boken, till och med slakta får. Slaktaren ser så glad ut.IMG_4500PS. Författaren Maria Österåker har också en blogg.

VAB

IMG_4469 Ines har feber och ont i halsen. Vi spelar finns i sjön, vändtia och svarte petter…

IMG_4477 Jag åker skidor i meterdjup ospårad snö…

IMG_4485 Och naturligtvis bakar vi. Det är obligatoriskt vid vab. Macarons!

IMG_4488

 

Bonushelg

Vårt helgbesök blev inställt på grund av sjukdom. Även om det är så tråkigt när en gäst inte kommer, så är det också så skönt att plötsligt ha en helt tom helg! Den fyllde vi snabbt.

IMG_4363

Sixten och  jag sotade vedpannan igår, och sen åkte vi till hundfiket i Norrtälje – ett café dit man får ta med sig hundar. Väldigt uppskattat av alla! Allra mest Sixten och Ines, som fick många nya vänner. När jag sa till Sixten att han var så bra med hundar ryckte han bara på axlarna och sa “man ser ju på dem vad de vill”.

IMG_4367

Den här hunden var helt klart mer välborstad än mitt barn.

Sen åkte vi hem och gjorde bivaxljus och tuttade på allihop direkt (gjorde minst lika många till efter att bilden togs). Jag älskar sånt pyssel som går ut på att man rullar ihop en grej och sen är det klart. Det luktade gott också.

IMG_4371

Idag har jag och Ines och Bodil varit ute på en sväng; Ines på spark och jag på skidor. Solen glittrade i snön och det var magiskt vackert och lylligt.

IMG_4418 IMG_4427

Och Jonathan har byggt och byggt på bokhyllorna i vardagsrummet. Det blir helt otroligt snyggt! Hyllplanen ska på plats, sen ska allt kvistlackas och målas med linoljefärg. Och så ska vitrinluckorna sättas upp. Så förväntansfull!

IMG_4455

 

Insnöade

IMG_4346

Det är alltså Bodil i full karriär ni ser här, inte en konstig stubbe.

Jaha, ursäkta, men vädret är det mest spännande som händer i våra liv just nu. Det har snöat så fruktansvärt mycket! Vi kommer knappt ut genom ytterdörren på morgnarna, och varje dag får jag skotta mig fram till hönsen i hönshuset och katterna i ladan. Idag är det soligt och svinkallt och Bodil kämpar på i snön som nu går långt över hennes mankhöjd.

IMG_4333 IMG_4332 IMG_4340