Fler strängar på min lyra!

En skön sak med att förändra sin livssituation är att man måste anpassa sig och lära sig nya saker – utvecklas alltså.  För ett drygt år sen skrev jag ett inlägg om saker jag är oroande ointresserad av. Tänkte på det härom dan när jag gick runt här och pratade med hönsen som en annan idiot.  Listan har trots allt modifierats en del.

DSC00464

Siktade på tupparna här, men såklart photobombade Hulken som vanligt.

Djuren. Nej, jag har inte blivit en veganhippie som jämställer djur med människor och har hönsen i tv-soffan. Men en del djur har visat sig mer intressanta än jag trodde trots allt! Katterna tycker jag mycket om, lyfter gärna upp dem och gosar med dem när vi möts på gårdsplanen. Hönsen är jättekul såklart, och just nu känner jag mig väldigt förväntansfull inför att få små fjuniga kycklingar i vår. Det är trevligt att sitta och titta på de knäppa hönsen när de vimsar runt, de gör liksom alltid något kul eller korkat. Dessutom har tanken på att skaffa får slagit rot. Helt klart en glidning på området djur alltså!

Odlandet. Det är Jonathan som är odlingsentusiasten. Men jag kämpar på, och i år tänker jag vara betydligt mer delaktig än förra året. Jag jobbar med att anlägga det nya trädgårdslandet, jag är med och planerar, och jag har beställt en massa fröer. Sen måste jag säga att det faktiskt inte direkt kliar i fingrarna att börja förså – jag har alltid ett motstånd mot att ge mig in på områden jag inte behärskar. Men gott hopp om bätting här!

Hantverk. Här handlar det ju så mycket om självförtroende. Efter att ha lagt om ladutaket (det var jag som utförde det mesta av jobbet även om J var projektledaren) och slipat golvet i vardagsrummet (det projektet roddade jag i princip helt själv i alla fall) känner jag mig som en mycket coolare person när det gäller detta. Nästa projekt är att tapetsera i vardagsrummet och måla i gästrummet. Och till sommaren ska jag renovera fönster. Allt detta känns överkomligt! Jag kommer inte att bli finsnickare eller ens särsklit avancerad någonsin pga bristande intresse och tålamod, men jag har i alla fall inte tummen mitt i handen.

 

 

Lost, fast på riktigt

Härom dan var jag och Jonathan ute med Bodil och gick bort för att kolla in grannens energiskog. Marken var uppbökad överallt, vi hörde trampet av klövar, grenar som knäcktes, nöffanden och grymtanden – vildsvin! IMG_5918

Vi stod mitt i deras boplats i skogen. De hade såklart sjappat när vi kom och stod och tryckte i vassen intill. Vi såg vassen röra sig och hörde ett dovt morrande därinifrån. På riktigt! Jag visste inte att vildsvin kunde morra? Det var rätt läskigt, särskilt med tanke på Bodil, ett vuxet vildsvin skulle kanske kunna döda henne?IMG_5922 Jonathan klättrade upp i ett träd men såg inget därifrån heller. Det kändes precis som i Lost om ni minns, när det knakade och prasslade och morrade där i djungeln. Hu alltså!IMG_5927 Vi drog oss tillbaka en bit, och Jonathan gjorde en proffsig bedömning om vindriktning och liknande. IMG_5930 Sen satt vi tysta ett tag för att se vad som skulle hända. Bobo var väldigt nyfiken. IMG_5928Och så! Som man omöjligt kan se på den här bilden så rultade ett helt koppel med pyttesmå randiga kultingar förbi och in under det där trädet till vänster! De var verkligen små, och väldigt söta. Och de fastnade absolut inte på bild, märkligt.

Ja, det var spännande.

Vi bygger trädgårdsland

Eftersom våra gäster blev sjuka har vi fått en massa gjort i trädgårslandet i helgen. Såhär ser det ut just nu:

DSC00474Vi har byggt en sarg runt hela området där vi ska odla, och häftat fast markduk från insidan som vi sedan vikt ut och tryckt ner i jorden på utsidan (den svarta kanten runtom) för att hindra mördarsniglar från att krypa in underifrån. För att hindra att de tar yttervägen har vi apterat med ett snigelelstängsel (Jonathan har hittat på många fiffiga lösningar som bland annat inbegriper en blinker från en bil, får bli ett eget inlägg sen).

Längst till vänster i de tre lådorna ska vi ha jordgubbar (det har vi också i två andra land där vi odlade förra året – jag vill ha massor av jordgubbar, äta till frukost varje dag, göra saft och sylt och frysa in). Sen ska det bli fyra rader med tre sängar i varje rad. Mellan sängarna ska vi ha gångar med flis. Under halmen till höger – och även under halmen som är utanför sargen en bit bort – har vi satt potatis.

IMG_6005Den här bilden är tagen från andra hållet. I de sängar som ska ha mycket näring ska vi odla direkt i brunnen hästgödesl (fördel med att köpa en gammal hästgård). Under den lägger vi kartonger för att minska risken för att ogräs växer igenom. Vi har fyllt jordgubbslådorna och två av sängarna med hästgödsel. Från början körde vi med traktorn…

IMG_5984Men strax efter detta triumferande ögonblick då första lasset tömdes körde traktorn fast och gjorde två rättså djupa hål i vägen. Så vi fick gå med skottkärra istället. Det tog väldigt lång tid. Och vi har väldigt mycket kvar att fylla. Som tur var kom våra vänner som har sommarhus på Väddö förbi på fika på hemvägen, så jag gjorde lite fint mitt i allt det fula (på bild ser man verkligen tydligt hur fult det är så här års) och vi tog en paus.

DSC00470Jag inser att det låter lökigt – men det är så himla kul att jobba ute tillsammans hela dagarna! Sen går vi in och tar ett bad och kollar på House of cards. Kan tänka mig att leva så jämt.

Det här är första gången vi odlar på den här platsen – vi har flyttat odlingarna till samma plats där avloppsväxthuset ligger – och det är ju massor av slit att anlägga nya trädgårdsland. Vi vet ju inte heller riktigt vad som kommer funka och inte. Men vi kommer lära oss – och för varje år blir det lite mindre slit, föreställer jag mig, med ogräsrensning och jordförbättring och så.

Massor kvar att göra – men det känns fint att vi är igång!

 

 

 

Påsken

Våra gäster blev sjuka, så vi firade påsk för oss själva. Det blev mysigt det också – och dessutom har vi fått en massa gjort idag. DSC00437 Vi är inte så traditionella när det gäller påsken, men ägghalvor ordnade vi i alla fall. DSC00439 Och ett påskris av vinbärskvistarna som jag tog in! Äggen är så fina som de är, så vi ville inte måla dem.DSC00460 Och barnen gjorde en påsktårta…IMG_5960… och så åt vi lamm – det blev visst rätt traditionellt ändå? Men vi gjorde alltihop på långfredagen, det var väl i alla fall lite o-ortodoxt. Kolla på bilden här ovanför – i sommar kanske vi kan åstadkomma samma måltid fast helt egenproducerad! Eventuellt får vi hit ett gäng lamm i vår – mer om det en annan gång.

Och just det – hönsen ha börjat samla ägg på hög, hoppas någon vill ruva!

IMG_5962

Mera bröd

Jag bakade ett så himla gott bröd på min rågsurdeg igår. Jag vet att världen står i brand, men jag bakade ändå och det var skönt. Och gott!

DSC00422 Älskar den där lite sega känslan som surdeg ger. Och så får vi äntligen tillräckligt med ägg för att äta äggmackor på morgnarna!DSC00429Här är receptet:

Dag 1, på kvällen:

100 g surdegsgrund (recept här)
150 g vetemjöl
150 g vatten

Blanda, dra plast över bunken och låt stå över natten.

Dag 2, på morgonen:

Nu ska fördegen vara bubblig och fin. Blanda i:

470 g vatten, 40 grader
400 g manitoba cream
250 g vetemjöl special
150 g rågmjöl
1/2 tsk torrjäst (hade nog kunnat uteslutas)
1 msk honung

Kör på låg hastighet i hushållsassistenten i fem minuter.
Låt vila i fyra minuter.
Kör på medelhastighet i fem minuter.

Tillsätt 20 g salt (det låter mycket men det behövs) och 2 msk anis.

Låt jäsa i 3-7 timmar i rumstemperatur – degen ska bli minst dubbelt så stor. Egentligen ska man jäsa surdeg i en 10 liters plastlåda smord med olja – har aldrig riktigt fattat varför, men i en del recept ska man vika in degen ett par gånger under jäsningen, kanske beror det på det? Hur som helst har jag slarvat bort min platslåda, så jag lät degen jäsa i bunken, och det gick utmärkt.

Har du en baksten sätter du in den i ugnen i god tid och ställer temperaturen på 275 grader. Jag hade visst slarvat bort bakstenen också (den är svintung, hur kan man förlägga den…?) men det blev gott ändå.

Dela degen i två delar, rundriv dem och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pudra med mjöl och gör några snitt. Ställ in plåten i nedre delen och släng samtidigt in två isbitar i botten av ugnen. Gädda i 275 graders värme i tio minuter. Sätt in en termometer i det ena brödet och sänk temperaturen till 225 grader. När brödets innertemperatur är 98 grader är brödet klart. Låt svalna på galler.

Utom räckhåll

DSC00412När det händer fasansfulla saker i världen. Då är det extra skönt att tända ett ljus, lägga in en klabbe i vedspisen, klappa hunden och sätta en deg. Precis som vid terrorattentaten i Paris känns det så bra att bo i en liten by på landet. Jag har aldrig känt mig otrygg i Stockholm, men det här handlar om något annat – jag vet inte hur jag ska förklara det, men det känns lite som om vi är utom räckhåll för världen.

 

Hemma igen

DSC00409

Jag och Sixten kom hem igår efter några dagar hos min brorsa i Israel. Det snöade så mycket i mörkret på hemvägen att jag körde i 60 nästan hela vägen från Arlanda.

Det är verkligen blandade känslor att komma hem tycker jag. Så skönt att duscha och lägga sig i sin egen säng, men också lite jobbigt innan jag tagit hemmet i besittning igen. Jag kanske är ett ovanligt stort kontrollfreak, men när jag har varit borta tar det liksom ett tag för mig att bo in mig hemma igen. Kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men liksom småsaker som jag gör som Jonathan inte gör, och som alltså inte blivit gjorda på nån vecka. Och så luktar det alltid lite skumt tycker jag. Så jag går väl runt och rättar till saker, plockar upp saker och borstar av saker, ungefär.

Men när det är överstökat – och besvikelsen över det gråa snöslasket har lagt sig – får jag sån lust att köpa nya tulpaner och städa skafferiet och börja måla om i gästrummet. Fan vad jag älskar mitt hem!

Det gror i varmbänken

IMG_5702Titta så fint det gror i Jonathans varmbänk! Det är rädisorna som har tittat upp. Till vänster ska det komma morötter – även om jag är rätt säker på att det ena som sticker upp där nu är maskrosblad.

Så fint! Jag blir så rörd och tacksam för det lilla gröna man ser såhär års, det känns så hoppfullt. Det är svårt att föreställa sig med vilken kraft vi invaderas av växtligheten sen – i hagarna når det oss över midjan, på vissa ställen över huvudet. Nu är allt platt och brunt – men snart, snaaart!

 

 

Lördagsgäster

Igår var våra vänner här på besök – nu börjar besökssäsongen ju! Solen sken och vi grillade ute. Tog en massa bilder för att allt kändes så härligt, men jag inser när jag tittar på dem vilken ful årstid det här är. Allt är grått och beige, och så är det alltid kaos med en massa avslängda ytterkläder och plastpåsar överallt av någon anledning. Hur som helst hade vi en underbar dag – barnen lekte andra världskriget (!), snubbarna drog upp i skogen och släpade fram några stockar och byggde en grillplats, och vi satt och chillade vid elden.IMG_5653DSC00294 DSC00286Sen åt vi middag, drack vin framför brasan och kollade på mello – jag har inte sett det sen jag var liten tror jag. Sixten brydde sig inte om mello, han spöade Jonathan i schack istället.

IMG_5669En underbar dag på alla sätt. Idag är vi trötta och jag önskar på sätt och vis att vi bodde i en lägenhet och liksom inte hade så många måsten – skulle vilja ligga i soffan idag och sträckkolla House of cards. Istället städar vi huset och bilarna och bygger dörrar till växthuset samtidigt som fyra barn (och just nu två vuxna och en extra hund) är här på besök. Fast just nu är alla ute och jag ska sätta igång och jobba lite – vilket också känns helt ofattbart orättvist.