Rabarbersaft och äppelblom

IMG_7416 I morse när jag hängde tvätt funderade jag på om grannen slagit på nån fläkt av nåt slag, för det surrade så. Det visade sig att det var bin i vårt enorma äppelträd som står i full blom! Vi har mycket mer blommor i år än förra året, hoppas skörden blir därefter.

IMG_7420Så klyschigt och ointressant med bilder på ett blommande äpelträd, men jag kan inte låta bli, är så förtjust. Det är vackert ju! Nästa sommar är det våra egna bin som pollinerar äppelträden. Det är fan också vackert.

IMG_7430På kvällen gjorde jag rabarbersaft (av rabarber från mammas trädgård, vår är jätteliten och fisig). Snyggaste saften, bubbelgumsrosa! Måste köpa fler flaskor och göra mer. I år ska vi bli självförsörjande på saft!

Jag använde det här enkla receptet:
Skär upp ett kilo rabarber och lägg i en stor kastrull. Häll på 1,5 liter vatten. Koka en kvart – rör inte om, då blir saften grumlig! Sila, ställ tillbaka på spisen, rör ner 4,5 deciliter strösocker och pressa saften av en citron. Tappa upp på desinficerade flaskor. Om du inte ska dricka den snart kan du tillsätta konserveringsmedel innan du buteljerar. Jag använde atamon.

 

Dagen då vi klippte fram trädgården

IMG_7383 Ines fotade frukostäggen. Sen gick vi ut i trädgården för att tukta grönskan som har frodats där helt ostört eftersom jag har haft så satans mycket att göra och Jonathan inte bryr sig direkt.

IMG_7391Det tog prick hela dagen och kvällen att klippa gräset, gå med trimmern och rensa i rabatter/under bärbuskar. Har även krupit omkring med en sax och klippt där jag inte kommit åt med gräsklipparen.

IMG_7392 Hönsen blev så glada över det nyklippta gräset, och kycklingarna rusar omkring och är fortfarande så söta. Igår ertappade jag för resten Lillsvans och alla kycklingar med att stå och smaska i sig ur ett öppnat ägg!!! Vi vet inte riktigt vad vi ska göra, vi kan ju inte nacka en hel barnfamilj. Istället provar vi att plocka undan äggen så fort hönsen har värpt, och hoppas på att de helt enkelt glömmer bort att ägg är gott.

IMG_7395 Här är trädgården från den oklippta sidan – jag sparade den här hundkex-dungen för den är så somrig och fin. Och för att Bodil brukar bajsa där.

IMG_7403

Plötsligt syns allt så fint när gräset blev kort – titta vilka underbara pionknoppar bland tulpanerna! Snart ssssnart!

Vi sliter

Just nu är det extremt mycket tungt arbete utomhus – vi kör hästgödsel i skottkäror till odlingsbäddarna, sliter sly ur skogen som vi flisar till trädgårdsgångarna, bär vattenkannor, gräver och krattar. Vi har snart sått och planterat färdigt, blir nog klara imorgon tror jag. Det ska bli skönt, även om det är en massa jobb kvar så känns det fint att kunna bocka av ett delmål.

I år odlar vi: jordgubbar, fem sorters potatis, några olika sorters sallad, persilja, dill och en massa andra örter, salladslök, sparrissallat, morot, gul lök, spenat, sockerärtor, märgärt, ringblommor, grönkål, purpurkål, två sorters gurka, några olika tomatsorter, blekselleri och rotselleri, majs, flera sorters pumpa, vintersquash, prydnadspumpa, palsternacka, rödlök, broccoli, broccolirybs, sparris, rödbeta, gulbeta, polkabeta, smultron, tobak. Jag tror det var allt.

IMG_7374Jag tycker att det är skönt och härligt att slita utomhus. Men just nu längtar jag efter lite mindre slit och lite mer lylligt mys i mitt liv. Det får bli på semestern! Då ska jag sitta på verandan med ett glas vin och bara glo, det ska bli fint.IMG_7371Idag har barnen hjälpt till att rensa ogräs – och varje gång de gör det säger Ines:

“Rensa jordgubbslandet! När det är så vackert veder!” 

Vilken film?

IMG_7375 Och Bobo ligger på halmbädden ovanpå potatisen och slappar som vanligt. Idag har det för övrigt visat sig att vår potatisodlingsmetod – att täcka marken med halm och bara lägga in potatisarna under den – inte är så beprövad som Jonathan låtit påskina. Eftersom ingen potaitsplanta tittat upp än över huvud taget känner jag mig tveksam till om vi får någon potatis alls i år.IMG_7379

Efter en lång slitdag tog vi kväll – eller jag tog kväll, har gått och lagt mig för att kolla på en film. Jonathan är ute och kör hästgödsel till sina tobaksland.

Äggtjuven

Ända sedan kycklingarna kläcktes har det funnits öppnade ägg i hönshuset lite då och då. I början låg de på golvet, och vi tänkte inte så mycket på det eftersom Mumrik börjat samla ägg för att hon ville ruva. Vi trodde det var en av de andra hönorna som trampat sönder äggen för henne. Det är ju också lite trångt och kaotiskt på golvet nu med Lillsvans och alla kycklingarna.

Men de senaste dagarna har de trasiga äggen legat i redena, och vi började misstänka en äggätare bland hönsen. Och igår öppnade jag dörren till hönshuset och tog Grus på bar gärning med näbben i ett ägg! Tog ett mugshot för att komma ihåg vem det var.

IMG_7320

Vi är inte helt hundra på att det är hon som tar sönder äggen – tidigare har vi haft skator i hönshuset i samma ärende – men bara det att hon har upptäckt att innehållet i äggen de värper är gott, gör att hon i alla fall har potential att bli en framtida äggätare. En äggätande höna har man ingen glädje av, och det är hopplöst att få dem att sluta när de väl fått smak på ägg.

Så vi bestämde oss till slut för att Grus ska nackas. Det sker i skymningen. Som brukligt. (Eller är det i gryningen man avrättar folk? Hur som helst, en höna nackar man gärna i skymningen, det är bara att gå in och plocka åt sig henne där hon sitter och sover, och hon är lite trött och groggy och flaxar inte omkring så mycket.)

 

Snigelgrillning

Jonathan har byggt ett elstängsel för att hålla mördarsniglarna borta från trädgårdslandet, och det verkar funka – hittills har jag bara hittat en enda snigel därinne.

IMG_7292

Här sitter en liten intorkad jävel.

När snigeln kommer ålande (?) uppför kanten stöter den på den här svagt strömförande metalltråden, och det räcker för att den ska bli… tja, jag vet inte om grillad är rätt ord, den sitter liksom där och börjar bubbla, det rinner bubbligt slem, som fradga, ur den. Sen är den död. Moahahaha!

Varmbänken är inte skyddad – tvärtom är den supermysig för mördarsniglar med alla sina fuktiga gömmor. Så där har de käkat upp halva salladsskörden. Och även det de har lämnat kvar känns lite äckligt tycker jag, snigelslemmigt…. Men nu tittar den snigelfria salladen upp i trädgårdslandet!

IMG_7316

Kan inte fatta att jag publicerar den här löjliga bilden, men på riktigt känner jag mig förtjust och förundrad och lite lättad över att det faktiskt kommer upp nåt – det känns så overkligt när man går och petar ner de där pyttepyttesmå fröna i marken att det faktiskt ska bli nåt av det.

Kvällspromenad med kurragömma

IMG_7286

Det är så grönt och saftigt just nu! Och massor med fina ängsblommor på g, plockar en bukett varje dag.

Ines följer gärna med på hundpromenad och det är så mysigt att gå och småprata med henne. Vi brukar leka kurragömma med Bodil – hon är verkligen duktig på det! Från början gjorde vi så att den som gömde sig ropade på Bodil när hon fick komma och leta, men nu har vi steppat upp gejmet för henne.

IMG_7278

Här sitter hon i skogen och väntar på mitt “varsågod” som betyder att hon får springa och leta.

Jag platsar Bodil och Ines lubbar iväg. Den här kvällen sprang hon genom en skogsdunge och över två små ängar och klättrade upp i ett träd. Jag räknar till hundra innan jag låter Bodil springa. Och hon tvekade inte en sekund utan sprang raka vägen till trädet och tittade upp! När jag försökte finta henne genom att springa ut ur skogen på ett ställe och sen byta riktning när jag kom ut på ängen följde hon mina fotspår exakt. Undrar om hon går på ljud eller lukt? Hon är väldigt uppmärksam när hon sitter och “räknar”, lyssnar verkligen efter den som brakar iväg genom skogen även när hon inte kan se den längre. Men hon har ju också ett fenomenalt luktsinne pga är hund. Rolligt är det hur som helst!

Hur går det med fåren?

Jotack, det går bättre faktiskt. Långsamt, men åt rätt håll. Nu springer de inte i panik när vi kommer med godishinken. Vete var grejen! Det var det enda de tyckte var tillräckligt gott för att de ens skulle överväga att komma fram. Nu kommer tre av fem fram och äter ur hinken om man sätter sig på huk och rasslar lockande med vetekornen – men de flyr hals över huvud om man gör en rörelse, tex byter grepp om hinken eller kliar sig i pannan eller något annat vansinnigt. IMG_7300 Här kommer vårt arga får, My. Hon är lite mindre än de andra och verkar ha ett stort behov av att hävda sig. Hon stampar alltid hotfullt i marken så att vi ska fatta att hon är tuffare än hon ser ut. Sen kommer hon ändå fram och nappar åt sig några vetekorn ur hinken, men först måste hon markera genom att stampa.IMG_7307Här är Annika såklart. Hon är den enda som verkar nyfiken på riktigt, inte bara sugen på vete. Igår stod hon länge och nosade på mitt ansikte, på min telefon och mina skor. Hon smakade också lite på mina fingrar. Hon är nog den enda i den här generationen som kommer bli tillgiven på riktigt.

Men vår granne har sagt att lammen säkert blir tama ändå, även om mammorna är skygga. Så till nästa vår borde det lösa sig! Ååå lamm är väl det sötaste djuret ändå.

 

Perspektiv

DSC00585Alltså. Här sitter man och skäms. Livet är orättvist och världen är en röv. Jag går omkring här i mitt otroligt rika, trygga och lyckliga liv med mina friska fina välnärda barn och är missnöjd med att jag måste jobba så mycket och har så lite tid till att bygga trädgårdsland (där jag odlar för mitt höga nöjes skull och inte för överlevnad direkt) och läsa böcker.

Så läser jag det här inlägget hos Underbara Clara och bara – ja just det. Det finns flickor i världen som blir bortrövade när de är 15 år och föder fem barn innan 20.

“När jag ska gå därifrån undrar Dorcas om jag kan ta med mig någon av hennes barn? Om jag kan ge dem en bättre framtid en den som finns där?”

skriver Clara om sitt besök i Kenyas fattigaste provins Turkana.

Så nu ska jag sluta gnälla och börja jobba. Och köpa ett mors dags-paket hos Unicef.

 

Utejobb

Bild 2016-05-23 kl. 10.08Det är egentligen idiotiskt att sitta ute i solen och jobba med datorn, jag ser knappt vad jag gör, och jag ser inte muspekaren alls, så mest sitter jag och irrar runt med fingret över den där lilla plattan utan att haja någonting.

Men alltså. Det är så himla få dagar på ett år då solen skiner, vinden är ljum, fåglarna kvittrar som galningar och luften är fylld av doften av blommande hägg. Jag kan helt enkelt inte sitta inne och ugga då. Ska jobba snabbt så jag kan gå ner och fixa i trädgårdslandet sen.

 

Alla dessa urgulliga djurungar

IMG_7112

Härom dan var vi uppe hos gannen och åt middag. Hon har en massa djur, och nu på våren är det fullt av kattungar, lamm, kycklingar och kalvar. Barnen fick flaskmata lamm och hålla en dygnsgammal kattunge.

hhhOch jag som aldrig sett mig som en djurperson vill plötsligt haaa en liten kattunge för att det är så söööt. Jösses.