En koja tar form

IMG_8928Nu är vi nästan klara med kojan till själva trädkojan, eller hur man ska säga. Vi har byggt ett regelverk i 2″2 och klätt med OSB-skivor.

IMG_8931

Eftersom hela anordningen hänger i vajrar istället för att stå på ben eller stöttor så behövde vi bygga en specialare för vajern som går tvärsigenom taket (och hela kojan).

IMG_8935Ines och Jonathan provar ut den perfekta fönsterhöjden. Det måste vara tillräckligt lågt för att man ska kunna spana bra, men också tillräckligt högt för att man ska kunna sitta på golvet och gömma sig. 

IMG_8953På taket häftar vi fast en presenning som legat och skräpat någonstans.

IMG_8958 Barnen hjälpte till att bygga, de var så glada och peppade; “jag vill bära något tyngre, vad kan jag göra nu, ska jag hämta flera skruvar, jag fyller på vattenflaskan!” Helt magiskt.

IMG_8957Nu ser det ut som ett riktigt hus! Fönster och dörr ska på plats, och så ska vi måla utsidan och insidan, bygga ett räcke och fixa det sista med stegen.

IMG_8966Sent på kvällen när hela taket var på plats hade vi taklagsfest. Sixten hade valt pommac (“barnchampagne”) och kakor till tillställningen.

IMG_8970Det var så mysigt att sitta därinne! Det kliar i fingrarna att få pynta och göra fint, men det är ju faktiskt barnens crib och inte mitt.

Saker vi gör på semestern

DSC00826 Går på Kusamautställningen på Moderna museet.

DSC00877 Plockar vinbär och velar mellan sylt och saft.

DSC00859 Ser Bröderna Lindgren i båthuset på Barnens ö krog och scen.

DSC00864 Åker till havet.

IMG_8791 Dansar halva natten till Teddybears och tar mobilbilder i mörkret.

IMG_8709 Gosar med fåren.

IMG_8809

Slår ängarna för att ta eget hö. (Jo, det är en traktor nere i högra hörnet bakom brännässlorna.)

RIP Nisse

Igår blev vår katt Nisse påkörd på vår lilla väg. Barnen är så ledsna. IMG_2775 IMG_2784 IMG_2785Men döden är ju en del av livet, klyschigt men sant. Har man djur så får man uppleva sorgen när de dör. Nisse var ovanligt gosig och fin faktiskt. Vi ordnade begravning, barnen sjöng Ja må han leva och Du gamla du fria, och Ines grät floder.

DSC00781

Nytt köksbord

Jag ville så gärna ha ett nytt köksbord. Vårt gamla skeva (men snygga) 50-talsbord som vi hittade i grovsoprummet i Kärrtorp passade inte alls in i köket här. Helst ville jag ha ett stort slagbord, sådär bondköksaktigt, men jag stod inte ut med tanken på en till ranglig möbel, och dessuom är de ju skitdyra. Så när jag hittade ett sånt här helt okej bord från Ikea på Blocket för 500 spänn slog jag till!

Skärmavbild 2016-07-20 kl. 09.57.52

Men bordet var faktiskt inte så snyggt. Det var gult snarare än grått, som jag hade tänkt mig (det stod att det var björk, så jag borde ju fattat), och dessutom var det stavlimmat.

IMG_8602Så jag målade om det:

IMG_8603

Kolla vad snyggt!!! Så nöjd!

DSC00771

Den här plastlampan passar ju kanske inte heller egentligen. Den köpte vi i en antikaffär i Vasastan, det var kärlek vid första ögonkastet, och jag älskar den fortfarande. Den får hänga kvar. Man måste ju missmatcha lite.

(Väldigt sugen på att renovera köket nu också. Men det törs jag inte ens nämna för Jonathan.)

Middag i trädkojan

Igår la vi golvet i trädkojan, och plötsligt fick man en känsla av hur det kommer att bli. Det var så härligt att hänga däruppe, jag älskar att se välbekanta platser ur nya vinklar.

IMG_8662Ines och Jonathan jobbade mest, jag klippte gräset och stekte pannkakor och Sixten dröp av till grannen för att spela tv-spel så fort han fick chansen. Golvet består av tryckimpregnerad trall, det blir mest hållbart (ingen byggnadsvård i det här projektet direkt).

IMG_8656

På kvällen tog vi upp middagen till kojan och åt där.

IMG_8663

Och Ines tände ljus och gjorde mysigt. Bodil satt därnere och grät så hjärtskärande så vi kånkade upp henne också för stegen, haha!

IMG_8675

Efter maten låg jag kvar en stund och glodde upp i trädkronan, det var så härligt! Ekar är verkligen fina. Och när jag ser ekblad tänker jag alltid på Lotta på Bråkmakargatan som gjorde plättar av ekblad med sylt i trädkojan hos mormor och morfar. IMG_8682Det som återstår nu är en stege och ett staket, och såklart själva huset, som vi inte riktigt vet hur det ska bli än. Jag försöker hejda Jonathan som vill lägga innergolv och sätta in riktiga fönster som man kan öppna och stänga…

Trädkojan

Sommarens projekt är en trädkoja till barnen!

Det är såklart Jonathan som har gjort ritningen och tänkt ut allt. Och hittills byggt mest. Jag och barnen har assisterat lite, men snart kommer vi att hjälpas åt mer. Av reglar som vi hittat under en presenning i min systers trädgård byggde Jonathan en stomme…

IMG_8318

Som fästes i hörnen på det här viset:

IMG_8324

och sedan hissades upp i en stor ek i trädgården. Nu hänger den i vajrar, som runt trädstammen är klädda med PEM-slang för att inte skada trädet. Som vanligt har Jonathan gjort grovjobbet och jag har klättrat omkring högt uppe. Det ser så enkelt ut, men det var ett himla meck att få allt detta på plats!

IMG_8611Dessutom fick Jonathan en snilleblixt och skulle bygga en trappa upp av en murken svintung stock som låg långt uppe i skogen. Att släpa ner stocken och resa den mot trädet tog en hel kväll…Hur som helst, nu är stommen på plats, igår kväll oljade vi den och idag ska vi lägga golv! På den högra halvan blir det sen ett hus av något slag, och den vänstra halvan får ett staket.

Det kommer att bli så himla fint!

Loppis, får, bad och Morris

Vilken perfekt semesterdag! Som vanligt innehöll den alldeles för lite slappande, men annars. Jag och Jonathan åkte på en liten loppisturné och köpte så mycket fint – bland annat den här smörasken från Rörstrand, en riktig pulshöjare faktiskt! Köpte en massa porslin till loppisen, en illgul stormlykta, ett par superfina julgardiner och en duk också… Och Jonathan köpte lite verktyg och en låda med bultar.IMG_8597 Sen kom Morris ut en sväng och åt pannkakor med jordgubbar. Imorgon åker han på cykelsemester med två kompisar till Gotland, så jag letade fram lite lämplig semesterlitteratur att skicka med.

IMG_8606 Jag och barnen och Bobo åkte och tog ett kvällsdopp (fast jag badade inte, har blivit kräsen på äldre dar och tycker inte det är värt besväret i en dyig liten insjö. Däremot badar jag alltid i havet när tillfälle ges!). Bodil gillar att bada, det är kul. Hon går ut långt och försöker dra till sig vasstrån och näckrosblad, så huvudet hamnar under vattnet och det enda som sticker upp är en viftande svans.

IMG_8607 Sen tog vi ut Sirpa och Ripa till de andra fåren i hagen igen – Ripa har varit helt bra i många dagar utan vätskeersättning, så nu är vi inte oroliga längre. Så otroligt skönt att hon klarade sig!

IMG_8614mitt instagramkonto finns en supergullig film där Ripa hälsar på fegisarna. De känner inte varandra egentligen, de hann bara gå tillsammans i två dagar innan Ripa blev sjuk, och sen har vi ju haft henne och Sirpa hemma i två veckor.

 

En lycklig loppisdag

Idag öppnade jag loppisen en stund på dan. Det är så mysigt där! Varje gång vi har öppet fixar vi lite bättre, går runt och småfiffar och flyttar runt. Börjar hyfsa till sig nu! En loppis är ju i ständig  förändring – möbler och grejer kommer och går hela tiden.

IMG_8580 IMG_8584Min loppiskompis Karin jobbar i Stockholm just nu, men jag hade sällskap av Ines. Vi åt köttbullsmackor och tittade ut på regnet. Det är så mysigt att sitta och babbla med henne. Jag tänker med fasa och förtjusning att vi kommer bli som Gilmore girls.

IMG_8571Sen kom våra vänner som har sommarhus i närheten för att köpa ägg – och de blev kvar på middag. Jag skördade de första betorna, sallad och salladslök. Så gott!!!

IMG_8591

Ett barmhärtighetsmord på morgonkvisten

I morse när jag gick ut för att titta till hönsen låg en stackars kyckling i en märklig ställning på golvet i hönshuset. Hon hade ett hack i huvudet och, visade det sig, ett brutet ben. Jag har ingen aning om vad som har hänt, men de andra hönorna är ju inte nådiga mot en skadad stackare – därav hacket i huvudet antar jag.

Jonathan åkte till jobbet och lämnade mig att utföra slakten. Jag ringde min kompis Sverker för stöd.

DSC00761

Jag slipade yxan (nej det gjorde jag inte, men liksom mentalt gjorde jag det) och riggade för slakten. När Sverker kom fick han bedöva och hålla kycklingen, medan jag utförde själva halshuggningen.

DSC00763 Jag gruvade mig innan men tänkte att vafan, man kan ju inte vara en sån där romantisk stockholmare som gärna matar sina pullor och plockar ägg men bangar när det blir blodigt och jobbigt. Det här är en del av det livet vi har valt, jag måste lära mig att handskas med det.

DSC00764 Och faktiskt kändes det inte jobbigt alls. Jag svingade yxan och tjoff, så var det klart. Helt osentimentalt.

DSC00765Nästa gång gör jag hela jobbet själv! Känns bra.

 

När jag flög i luften

Jomen ladutaket som jag la förra sommaren har alltså flaxat upp i ett hörn. Mycket irriterande, och dessutom på ett sånt ställe så att vi skulle bli tvugna att resa hela byggnadsställningen för att fixa det. Tills vi upptäckte att grannen köpt en skylift!

20160710_141434 Här är jag på väg upp med full fokus på styrspakarna. Grannen hade skrämt Jonathan, som skrämde mig, med att säga att korgen kunde välta, men att jag såklart skulle vara fastspänd. Men det var bara ljug.

20160710_142710Helt ärligt var det en baggis, inte läskigt alls, men väldigt kul såklart, och Jonathan som är höjdrädd var oroligt imponerad. Grannen som alltså gör sånt här for a living tyckte nog att vi tog i lite, som tjoade och skrek och skulle fota och filma allt.

IMG_8381Ja, så var man här igen. Välbekant att stå i någon omöjlig arbetsställning och försöka pressa ner en sån där jävla plåtskruv. Men det gick fort och lätt att laga. Filmade lite innan jag sänkte ner mig, om ni vill se hur det ser ut hos oss när grönskan invaderat: