Sliphelvetet

Regnet vräker ner idag. Jag har lämnat barnen och så har jag och Jonathan tagit ner hö till fåren. Nu väntar mer spackling och slipning av de sabla väggarna.

DSC02063 Det är mitt absolut värsta moment – när det känns som att det nästan är klart, men det är det inte, istället får man stå och tjafsa med småpill som ingen (utom Jonathan) nåsonsin kommer att se sen när det är målat.

DSC02064

Men idag kommer jag att kunna måla! Det är ju det roligaste, näst efter att piffa förstås.

DSC02065

När allt är klart ska jag visa hur vi har gjort – det blir faktiskt jättebra, med två rum av gästrummet med olika ingångar, och dessutom en liten smatt innanför köket där vi kan ha städgrejer och återvinning.

Loppisfynd och loppisfynd

IMG_8580IMG_8362

Jag läser på Elsa Billgrens blogg om hennes läsares bästa loppisfynd. Det är idel designklassiker som hittats på en gårdsloppis eller i en gammal dammig lada för några tior eller hundringar.

Jag vet inte, jag kanske är överkänslig, men det är något som inte känns helt okej med det trots allt. Som att man blåser säljaren genom att hålla god min och betala en tjuga för något som är värt hundra gånger mer? Visst, säljaren sätter priset och det är hens ansvar att göra research, men… ja, jag vet inte. De loppisfynd som gjort mig lyckligast är i alla fall snarare den här typen av grejer:

IMG_2316

Ett prima badrumsskåp…

IMG_9238

… eller en utmärkt symaskin med ett konfirmationsfoto i en av lådorna!

IMG_9245Eller allt jag visade nyligen från hallen:

IMG_6539 IMG_6551

DSC02026

DSC02032

Men det kan ju också bero på att jag inte är så impad av designklassiker.

Lördagseftermiddag

Så skönt med såna här dagar när ingen hetsar runt, ingen ska iväg någonstans, lite att fixa men ingen hets. Barn roar sig digialt i olika rum. Jag roar mig analogt med Gård och torp och lite vin och chips.

DSC02059

Jonathan bygger en vägg.

DSC02061

Tvättmaskinen surrar, kaminen knastrar och knäpper.

DSC02056 På spisen puttrar Pluras kalops, med grannens ko, egen lök och morot. Till det äter vi egna inlagda rödbetor och egen kokt potatis. Mmm-mm.

DSC02051

(Alltså urk vad äckligt det ser ut! Men det doftar fantastiskt! Tänker på mormor när jag lagar kalops.)

DSC02048

Ingen kicksökare direkt

Jag trivs verkligen med att vara hemma. Kan gå runt i mjukisbyxor och fixa och feja hemma i måga dagar utan att bli rastlös. Jag trivs i mitt eget sällskap och håller mig sysselsatt. Men när barnen är sjuka och sitter fastklistrade på min kropp, då får till och med jag panik till slut. Nu har jag baddat Ines panna i två dygn, så att få åka iväg och göra ärenden och ta en fika kändes som höjden av lyx!

Jag har alltså åkt till Norrtälje – har ej så stora anspråk – men jag har sminkat mig! Och någon annan har gjort mitt kaffe! Dessutom tycker jag att det är genuint roligt att köpa saker. Alltså även ett litet element från Jula,som jag har köpt idag. Jippie!

PS. Ja. Jag inser hur patetiskt det här låter. Men samtidigt: det är väl bra att inte vara så jäkla svårflirtad och kräva så mycket av livet hela tiden.

Femtonspelet

Vårt hem är som ett sånt där femtonspel där man har fjorton brickor och en lucka, och hela tiden måste flytta en bricka för att kunna lägga dit en annan… Så fort man börjar riva på ett ställe blir det kaos någon annanstans, det är som att vi hela tiden flyttar en stor kaoshög framför oss genom huset. I förra veckan köpte vi en gästsäng till arbetsrummet, och då blev jag tvungen att flytta min (permanenta) skräphög till garderoben.

IMG_6659

Och vi ska dela av gästrummet till två rum – vi får ett till barn i familjen snart och Morris bor ju här också. Så nu har vi skapat kaos i vardagsrummet…

IMG_6660

… och efter det ska vi göra två rum av barnens rum + vår garderob på övervåningen, och det kommer skapa ett kaos utan like! Fördelen är att man snabbt vänjer sig vid kaoset, och att det blir OTROLIGT fint när man städar undan det sen.

Det lilla

Den senste veckan har varit omtumlande för oss i vår familj, och vi har fått en liten glimt av hur otroligt orättvist livet är, vissa (vi) har allt och andra har absolut ingenting. När jag har scrollat instaflödet och tittat på lilla-fröken-den-och-den:s mysiga julpynt har jag bara känt avsmak.

Men ändå, de små sakerna är ju också viktiga, och de ger en sorts okomplicerad lycka. Mitt senaste lilla lyckofynd är den här tekannan i mint condition! Har på riktigt trånat efter den i tio år. Är patetisk. Men lycklig!

IMG_6498IMG_6509

IMG_6510

Hallen 2.0

Jag målade om i hallen och passade på att röja upp lite. Det blev grått eftersom jag hade räknat fel och köpt en miljon burkar för mycket när jag målade i gästrummet, och det blev jättebra!

Här från trappan mot köket:

DSC02034Och från köket mot trappan:

DSC02039Från badrumsdörren mot ytterhallen (eller vad säger man? Där ytterdörren är.):

DSC02024 Tyvärr hann det bli lite stökigt igen innan jag fotade, men jaja.

DSC02032Den här spegeln är mitt bästa loppisfynd – 50 spänn! Det ska egentligen sitta en lampa i ljusstaken.

DSC02044

Bordet under spegeln är min favoritmöbel – som jag tror jag är ensam i världen om att gilla. Min pappas farfar var sjökapten på ett handelsfartyg och reste bland annat till Indien, varifrån han tog med sig det här bordet hem. Älskar möbler med en historia! Jag tycker det är så fint. Dessutom har det funnits i mina hem i hela mitt liv.

DSC02026Mer loppisfynd! Den här lilla soffan kostade 300 kronor på min favoritbutik i Norrtälje. Borde kanske måla om den, men äh. 

DSC02027

De här små porslinssvanarna tänkte jag att jag skulle börja samla på, men det var inge kul för de finns på varenda loppis. Ingen sport. Men de är praktiska att ha i hallen för småkrafs.

DSC02028En annan grej som jag kanske är ensam om att älska är näverslöjd. Älskar ALLT som andas allmoge.

DSC02029Jonathans brorsa och hans fru har gjort så fina hängare till barnen med deras Gibli-favoriter.

IMG_6539Mer loppisfynd: gulliga fågeltavlor, tio spänn. Samt nedan en ljuvlig taklampa som jag fyndade på Blocket för flera år sen och som äntligen kommit upp.

IMG_6551

Slut på rapport!

Det lackarrr

Jo, det gör det! Bara lite drygt två veckor till första advent! Jullådorna är öppnade, har inte packat upp nåt men börjat rota lite och känna in allt. Igår gjorde vi trädgårdsfilmer och jag pysslade ihop den här fina aventsljusstaken av material från skogen.

IMG_6612

Och lite blev över till ett pyttelitet julpynt i vardagsrummet som en liten sniff på vad som komma skall…

IMG_6613

Nu måste jag bära in en massa ved och sätta i innerfönstren på övervåningen, och så ska jag se till att hinna fota i hallen innan det blir mörkt – jag har nämligen piffat en del! Ni får se sen.

Rajtan tajtan i fårhuset

Ursäkta att jag gör comeback med så usla bilder, men ja, nu blev det så. Ville bara berätta att lamningssäsongen är igång! Eller alltså betäckningen. I år lånar vi en riktigt fin avelsbagge, gotlandsfår precis som våra nya tackor. Gregor släpptes in till tackorna sent en kväll och började genast uppvakte dem i mörkret. Vi såg att han visade Felicia särskilt intresse, och mycket riktigt, till frukost syntes det att hon varit ute på äventyr!

IMG_6578

Baggen har nämligen en baggsele fäst på framkroppen med ett rött kritblock på bröstet. När han hoppar upp på en tacka gnids kritan mot hennes bak. På så sätt vet man prick när varje individ blivit betäckt, och kan beräkna exakt datum för lamning (plus minus fem dagar). Så smart! Felicias due date blir den åttonde april.

Längtar så till lamningen, det är verkligen häftigt att vara med om, och lammen är ju så overkligt gulliga. Längtade lite mindre dock när jag städade ur gamla fårstallet och hittade sånt här som man kan behöva:

IMG_6458