Surdeg – lätt som en plätt

Det här brödet är lätt det godaste jag någonsin bakat – och dessutom väldigt enkelt! Och hållbart! Det tar tid, men det sköter ju sig självt för det allra mesta.

IMG_4790
Okej, kaffet var också gott.

Det är verkligen inte svårt att baka surdegsbröd. Bara man har tid och ork att vänta. Jag gjorde en surdegsgrund såhär:

+ Jag blandade en matsked rågmjöl och två matskedar ljummet vatten i en glasburk.
+ Lät den stå på spiselhällen ett tag och gona sig.
+ Sen i rumstemperatur över natten.
+ Sen ställde jag den i kylen. Då var den bubblig och fin, såg ut som gammal spya och luktade surt.
+ Efter två dygn fyllde jag på med en matsked rågmjöl.
+ Lät stå i något dygn till.
+ Matade den igen med lite rågmjöl och vatten.

Jag är absolut ingen expert, kan inga knep, mäter inte exakt. Men det här har alltid funkat för mig (utom när jag frös in en vetesurdeg, den lyckades jag inte väcka igen även om det tydligen ska funka). Och misslyckas man är det ju bara att börja om, vad har man förlorat, några matskedar rågmjöl? (Och hopp. Och tid.) Såhär ser min surdeg ut:

IMG_4791 IMG_4792

Efter rekommendation från en av er provade jag Johannes surdegsbröd från Farbror Grön:

Dag 1
1-2 dl surdegsgrund
6 dl vatten
6,5 dl rågmjöl

Blanda allt i en bunke. Täck bunken med plastfolie och låt stå dragfritt till nästa dag.

Dag 2
5 dl ljummet vatten
3 dl vetemjöl
9 dl rågmjöl
25 g salt
1-2 msk honung
2 dl solrosfrön
2 dl linfrö
2-5 tsk kummin eller anis, fänkål eller torkade korianderfrön

Blanda allt till en grötig deg. Låt jäsa i bunken 3-10 timmar, beroende på hur länge du orkar vänta och vad som händer i bunken (jäsningen måste komma igång ordentligt).

Smöra två brödformar och smeta ut degen i dem, släta ut med blöta händer. Låt jäsa tills degen når kanten på formen, 1-5 timmar. Pudra med mjöl.

Gädda i 250 graders ugnsvärme i 40 minuter, sänk temperaturen till 180 grader och grädda ytterligare 15 minuter ungefär.

Låt svalna på galler.

4 thoughts on “Surdeg – lätt som en plätt

  1. Anna detta är mind blowing. Gör man alltså surdeg så? Det verkar ju inte alls svårt? (Haha otippat att min första kommentar här handlar om SURDEG.)

      1. Så sjukt att jag liksom ba måste prova. 🙂
        (Syftar alltså på surdegen. Kommentera kan jag absolut göra fler gånger också. HÖH)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *